Kokeneet vuokraajat tarjoavat sähköisiä kokemuksia

|

Sähköavusteisuus on päivän sana polkupyörissä ja potkulaudoissa. Torin vuokrauspisteellä kalustoa esittelee eKitka Oy:n Ari Ojala.

Mikkelin seudulla toista vuottaan toimiva eKitka Oy innostaa pyöräilyn ystäviä sähköavusteiseen maasto- ja kaupunkipyöräilyyn. Tarjolla on myös sähköpotkulautoja.

Tänä kesänä eKitkan yrittäjäveljekset Ari ja Kari Ojala keskittyvät Mikkelin seudulle vuokraustarjonnassaan. He vastaavat vuokrauksesta pääosin yhteistyönä. Torilla olevaa eKitkan vuokrauspistettä hoitavat kesäksi palkattu apulainen sekä torikahvila Toripulun väki.
– Viime vuosi eli ensimmäinen vuotemme Mikkelissä käynnistyi todella positiivisesti. Pyörät olivat ilahduttavan hyvin liikkeellä. Onnistumisen odotukset ovat optimistiset tänäkin kesänä, vaikka tällaisen matkailutuotteen kohderyhmänä ovat koronaepidemian vuoksi ensisijaisesti vain kotimaan matkailijat, Erikoissanomien haastattelema Ari Ojala kuvailee.
Sähköpyörien ja -lautojen vuokraamispalvelu on otettu hyvin vastaan siihenkin nähden, että eKitka on rajoittanut tähän mennessä mainontansa pääosin sosiaalisen median kanaviin.

Pyörän- tai laudanvuokrauspisteitä eKitkalla on torikahvila Toripululla ja sen viereisellä varastokontilla, Anttolan Kone ja Urheilussa sekä Anttolanhovissa, joka on ollut vuokrauspisteenä mukana jo silloin, kun vuokraaminen Mikkelissä käynnistettiin. Ari Ojala vuokraa pyöriä myös suoraan omasta varastostaan.
– Jos asiakas vuokraa sähköpolkupyörän, vuokrauspakettiin kuuluu runkokiinnitteinen lukko sekä turvallisuutta tuova pyöräilykypärä. Turvallisuudesta ylipäätäänkin vastaavat vuokralle antajat ja vuokraajat yhdessä. Asiakas vastaa omalta osaltaan liikennekäyttäytymisestään ja sen seuraamuksista. Korostamme asiakkaille tätä vastuuseikkaa vuokraussopimusta tehdessä. Vuokrasopimuksen allekirjoittamalla vuokraaja sitoutuu sopimuksessa oleviin asioihin. Yrityksemme puolestaan tekee lainassa olleelle pyörälle tai laudalle perushuollon pesuineen jokaisen vuokrauskerran jälkeen. Lisähuoltojen suhteen yhteistyökumppanimme on RM-Wauhtipyörä, Ojala kertoo.
Yrityksen omaehtoinen, joistakin vuokrausyrityksistä poikkeava käytäntö on, että viikon tai pidempään kestäviin vuokrauksiin vuokra-asiakkaalle annetaan myös tarpeelliset lisävarusteet.
– Annamme mukaan esimerkiksi varasisuskumin, Ojala tarkentaa.

Vasta taannoin Mikkelissä aloittanut yritys on ehättänyt jo uudistamaan palvelutarjontaansa. Tämän vuoden uutuuksia ovat sähköpotkulaudat ja sähkökaupunkipyörät. Sähköavusteisten maastopyörien vuokraamisensa eKitka aloitti viime vuonna.
– Maastopyörien vuokraus on käynnistynyt vilkkaasti. Pyörillä tavoittaa haastetasoltaan monenlaisia pyöräilykohteita, Ojala kiittelee.
Käytännössä sähköpyörä tai -lauta vuokrataan eKitkalta yrityksen omilta sivuilta, tulemalla paikan päälle vuokrauspisteelle tai ottamalla yhteyttä suoraan Ari Ojalaan puhelimitse. Verkossa vaihtoehtoina ovat WhatsApp- tai Messenger-viestittely tai sähköpostikaavakkeen täyttäminen. Varauskalenteria sen sijaan ei yrityksen sivuilla ole nähtävissä.
Tyypillistä vuokrausasiakasta ei Ojalan mukaan oikeastaan ole olemassa.
– Pyöriä ja potkulautoja vuokraavat kaikenlaiset asiakkaat. Hiukan asiakasryhminä korostuvat keski-ikäiset pyöräilijät ja nuoret pyöräilevät pariskunnat. Nuorisoakin on vuokraamisessa liikkeellä muun muassa sähköpotkulautojen osalta.
Sähköpotkulautoja eKitkalla on vuokrattavina 12 kappaletta, joista torin vuokrauspisteellä on 6–8 lautaa.
– Toivomme, että nuoret ja ylipäänsäkin kaikenikäiset löytäisivät sähköpotkulautojen vuokraukseen nykyistä useammin. Laudathan ovat nyt Mikkelin vuokrapalvelussamme ensimmäistä vuotta. Sähkopotkulaudan vuokraukselle olemme asettaneet 15 vuoden ikärajan. Sitä nuoremmat voivat vuokrata potkulaudan aikuisen seurassa tai luvalla. Alle 15-vuotiaille emme vuokraa, jos aikuinen ei ole mukana.
Taustatoiveena eKitkalla on sekin, että Mikkelin kaupunkialue saisi positiivista kehityssuuntaa.
– Mikkelissä on mahtavasti matkailupotentiaalia. Keskusta on sopivan kompakti sähköpolkupyörällä tai -laudalla liikkumiseen. Keskustassa on monipuolisia kivijalkakauppoja ja laaja tarjonta torilla. Lähiseudulla on myös houkuttelevia kahviloita ja nähtävyyksiä pyörä- tai lautamatkan päässä.

Sähköistettyjen pyörien vuokrauksessa eKitkan yrittäjät Ari ja Kari Ojala ovat jo konkareita, koska he ovat pyörittäneet vastaavanlaista toimintaa jo aiemmin Kempeleellä. Tänä vuonna toiminta on keskitetty pelkästään Mikkelin seudulle. Tämä tarkoittaa sitä, että pyörät vuokrataan Mikkelin vuokrauspisteiltä, mutta niillä voi ajella oikeastaan missä vain.
– Esimerkiksi juhannuksen alusviikolla yksi porukka Turusta vuokrasi sähköpyörät Mikkelistä ja ajoi pyörillä Lapissa.
Pyöräily- ja lautailuyritykseen perustamisen kimmoke tuli osittain siitä, että Ari Ojala on harrastanut maasto- ja maantiepyöräilyä itse monta vuotta. Lisäkimmoketta tuli siitä, että Mikkelissä tuntui olevan vuokrausyrityksen mentävä aukko.
Sähköistettyjä kulkupelejä voi vuokrata eKitkalta kohtuuhintaan. Esimerkiksi sähköpotkulaudan vuokraus tunniksi maksaa 10 euroa ja sähköpolkupyörän vuokraus kahdeksi tunniksi 30 euroa. Pitkäaikaisiin vuokrauksiin hinnoissa on yrityksellä liikkumavaraa.
Ojaloiden yritys eKitka vuokraa sähköpyöriä ja -lautoja ympärivuotisesti. Eniten vuokrauksia tehdään kuitenkin kesäaikana. Kesäaikaan potentiaalista asiakaskuntaa liikkuu muun muassa torilla.
– Torin vuokrauspiste on todella näppärä vaihtoehto. Jos on liikkeellä autolla, auton voi kätevästi jättää toriparkkiin ja jatkaa kaupunkikierrostaan, Ari Ojala eKitkasta kannustaa.

Virpi Kontinen

Toko-SM mitellään raviradalla

|
Suomen tottelevaisimmat koirat kisaavat paremmuudestaan. Heinäkuun toisena viikonloppuna Mikkelissä järjestetään koirien tottelevaisuuskoulutuksen SM-kilpailut. Mukana on kaiken kaikkiaan 213 koirakkoa, joista kaikki starttaavat lauantaina. – ...

Kohti tulevien säämuistojen heinäkuuta

|
Kesäsää on Mikkelin seudullakin varma puheenaihe. Mitä säästä ja sääilmiöistä on tilastojen ja kokemusten perusteella odotettavissa? Osuvatko kokoontumiset ja askareet sopiville säille? Heinäkuun säähän ...

Tapahtumakesässä jokaiselle jotakin

|
Viime kesä oli rajoituksista johtuen tapahtumaköyhä, mutta tänä kesänä tunnelin päässä on jo valoa. Tapahtumia koskevia rajoituksia on lievennetty ja niin koko Etelä-Savossa on ...

Toivo lipuu Kuopioon

|
Mikkelin sataman kiintopisteenä jo vuodesta 2007 toimineen ravintolalaiva Toivon tarina saa jatkoa Kuopiossa. Varkautelaisen Viinamäen Rammarin yrittäjä Harri Kauhanen vahvistaa yrityksensä tekemän päätöksen ravintolalaivan ...

Moottoripuiston paikalle haetaan toimijaa

|
Vuokrasopimus päättyi, eikä yhteisymmärrykseen enää päästy. Xon-puiston portit ovat olleet kiinni, mutta eivät koronan vuoksi, vaan vuonna 2019 päättyneen vuokrasuhteen takia. Xon-puisto toimi teema- ...

Perheyritykset tekivät maakauppoja

|
Pieksämäentien ja viitostien risteys saa uuden tulokkaan Ajanvaunu Oy:stä. Etukone Oy:n tontti laajentuu nykyisillä sijallaan. Kesäkuun aikana Pekka Piispan ja Veijo Karjalaisen omistamat yritykset ...

Robotti tekee töitä sääennustuksen pohjalta

|
Kesällä avoinna oleva puutarhamyymälä rakennettiin alle kuukaudessa. Mikkelipuiston yhteyteen avattiin toukokuun lopussa Kärkipyörän kesämyymälä. Yrittäjä Yrjö Pylvänäinen kertoo, että toiminnan aloitus tapahtui erittäin ripeästi. ...

Huolto on iso osa konevuokraajan arkea

|
Asiakkaat kohtelevat vuokralaitteita yleensä hyvin, ja yrittäjän palveluasennekin vaikuttaa. Hiirolassa, vanhan Pieksämäentien varrella olevan talon pihalla levittäytyy Vuokrauspalvelu Hyyryläisen valikoima. Pakettiautoa, kaivuria, sahoja, leikkureita, ...

Vanhakin vene kannattaa kunnostaa

|
Osin kokemuksesta, osin harrastuksesta syntyi kahdelle yrittäjälle työpaikat autojen ja veneiden parista. Pursialassa, aivan betonielementtitehtaan pihapiirissä, sijaitsee vuoden alusta avatun Vene- ja Autofix Oy:n ...

Kivisen polku on ollut kivinenkin, mutta antoisa

|
Aktiivisen liikemiehen sydän sykkii urheilulle ja yhteisiin asioihin vaikuttamiselle. Puhelimen akku on tositestissä, kun Harri ”Janne” Kivinen hoitaa asioitaan. Ympäri Suomea kiinteistösijoittamisen kautta yrittävä ...