Hyppää mukaan mahtavaan kesäelämykseen!

|

Miksei Mikkelin projektipäällikkö Hanna Airas onnistui upeasti Hop On, Hop Off -projektissaan.

Miksei Mikkelin projektipäällikkö Hanna Airas polkaisi lähes tyhjästä käyntiin elämysretkiä Mikkelin seudulle. Mikkelin seudun Hop On Hop Off -retket ovat varmasti uniikkeja ja kokemisen arvoisia.

Hanna Airaksen projektin tarkoituksena on parantaa Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuutta. Kaksivuotisessa hankkeessa tutustutaan Hop On Hop Off -periaatteella Mikkelin seudun nähtävyyksiin linja-auton tai veneen kyydillä. Kiertoretkille ilmoittaudutaan ennakkoon Mikkelin Matkailun Visit Mikkeli -sivuston kautta.
– Ennakkoilmoittautuminen on tarpeen, koska turvalliset kyydit sekä riittävä kuljetuskapasiteetti halutaan taata, Hanna Airas toteaa.
Kiertoretkistä innostuneen matkailijan ei tarvitse vajentaa pussiaan kovinkaan paljon, sillä matkakustannukset pysyvät maltillisina.
– Ristiinan ja Anttolan päiväretket maksavat 39 euroa. Summaan kuuluvat kuljetukset ja opastukset. Myös liikennöitsijän kyytiin vain yhdensuuntaisesti hyppääminen on mahdollista. Siitä maksettavaksi tulee vain 10 euroa, esittelee Airas.
Yhtenä hankkeen taustaideana on, että matkailijat viihtyisivät entistä pidempään Mikkelin seudulla. Myös matkailusesongin pidentäminen varsinkin kesäkauden loppupäästä siintää tavoitteena. Reittitoteutukset käynnistyivät juhannusta edeltävällä viikolla ja päättyvät viimeistään 28. elokuuta.
Torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin retkeillään pääkohteina Ristiinan Astuvansalmen kalliomaalaukset ja Anttolan Neitvuori. Keskiviikkoisin suunnataan käsityökohteisiin. Lauantaisin taas on Hurmaavat kartanot ja puutarhat -retken vuoro.
– Hankkeen parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että retkille ei tarvitse mennä omalla autolla. Reittiretkeily yhteiskyydillä takaa, ettei hiilijalanjäljestä tule niin suurta kuin yksityisautoilussa, Airas arvioi.

Hankkeen ydintä on, että nähtävyyksiin kuljetaan kesällä tietyllä vakioaikataululla. Mainio puoli on myös se, että kokonaisuus tarjoaa napakat paketit perusmatkailuun Mikkelin seudulla.

Pilotista matkailun vakiotuotteeksi

Mikkelin Hop On Hop Off -hankkeessa on nyt menossa pilottikesä, ja asiakkailta ja yrityksiltä kerättyjen palautteiden ja kehitysideoiden perusteella tehdään tarvittavat muutokset kesään 2022. Tällä hetkellä Airaksen vetämän matkailuprojektin kotisivut ovat saatavilla suomen ja englannin kielillä. Siinä Airas näkee yhden mahdollisista kehittämiskohteista.
– Tänä vuonna koronarajoitusten vuoksi tavoitteet ulkomailta tulevien matkailijoiden suhteen olivat melko vaatimattomat. Toivottavasti ensi vuonna Mikkelin seudullakin tilanne on toinen.
Hankkeen kotisivujen kehittäminenkin on kokonaisuuden kannalta tärkeää:
– Toivotaan, että asiakkaiden olisi helppoa lukea hankkeesta digitaaliselta alustalta, kertoo Airas.

Airas rakensi retkikokonaisuudet omin voimin. Kohde- ja reittikartoitus lähti helmikuussa liikkeelle Anttolan Neitvuoresta ja Ristiinan Astuvansalmesta. Kartoitus kattoi Anttolan ja Ristiinan liikennereittien varrelle osuvat yrittäjät sekä liikennöitsijät. Seuraavana vaiheena oli kontaktoida reitin varren yrityksiä hankkeesta. Lähellä retkien lanseerausta Airas järjesti testiretket, joilla hän kokeili retkisuunnitelmien toimivuutta.
Lopulta Mikkelin seudun yrityksistä hankkeeseen lähtivät mukaan Anttolanhovi, Ollinmäen viinitila, Kenkävero, terassiravintola Poiju, ravintola Kallioniemi, Hotelli Heimari, Kyyhkylän kartano, Tertin kartano, Heikkilän yrttitila, Vanha Kilkkilä, Mikkelin mosaiikkimyymälä, Pirtin Kehräämö ja Raijan aitta. Nämä matkailukohteet hyötyvät siitä, että heille tuodaan asiakkaita ja kohteet voivat tarjota elämysretkiä yrityksensä oheistuotteena. Lisäksi ne saavat omaa työtään tukevaa ohjeistusta.
– Hanke liittyy Anttolan ja Ristiinan osalta myös GeoNaCu Saimaa -hankkeeseen, Airas täydentää.
Nyt on ehditty jo joitakin suunnitelluista kesäretkistä toteuttaakin.
– Ensimmäinen retki oli 17. kesäkuuta. Siitä lähtien ihmiset ovat löytäneet Hop On Hop Off-matkailun hyvin. Sosiaalisen median kanavat ja lehtimainokset ovat onnistuneesti rummuttaneet tietoa uutuudesta. Esimerkiksi yksi Astuvansalmen kalliomaalauksille tehdyistä retkistä oli loppuunmyyty, kuvailee Airas.

Uusissa retkissä ei ole juurikaan osallistumisrajoitteita, eli ne sopivat esimerkiksi kaikenikäisille. Jos kuitenkin kävely epätasaisessa maastossa on vaivalloista, retket voivat olla liian vaativia.

Projektipäällikkönä ja oppaana

Projektin kantavia teemoja ovat luonto, Saimaa ja saavutettavuus.
– Tavoitteena on saada seudun luontokohteet aiempaa helpommin saavutettaviksi. Täällä matkailijat pääsevät esimerkiksi hiukan vaikeasti tavoitettavalle Astuvansalmelle, vaikka heillä ei omaa autoa tai venettä olisikaan.
Airas opastaa suuren osan retkistä itse. Keskiviikkoisilla käsityökierroksilla ja lauantaisilla kartano- ja puutarhakierroksilla kohteiden yrittäjät esittelevät itse toimintaansa.
– Olen itseoppinut matkanjohtaja ja opas, hymyilee Airas.
Airaksella on kuitenkin hyvät lähtökohdat suunnitella Hop On Hop Off -retkiä, sillä hän vastasi aiemmin Savonlinja Oy:n elämysmatka- ja tilausajoliiketoiminnasta.

Ensi vuosi vaikuttaa tällä hetkellä hankkeen suhteen lupaavalta.
– Muutkin yritykset ovat alkaneet kiinnostua Hop On Hop Off -ideasta. Jää nähtäväksi, mitä uutta ja uusia yrityksiä tulee hankkeeseen mukaan seuraavana vuonna, Airas iloitsee.

Virpi Kontinen

Koronapassi pelasti Rodoksen sesongin puoliksi

|
Taloudellisen torjuntavoiton ohella sairastuvuus on pysynyt aisoissa. Rodos sai pelastettua juuri päättyneen lomasesongin heinäkuusta alkaen. Syynä tähän oli kesäkuussa käyttöön otettu koronapassi. Paikallisten ei ...

Hemmottelulomanen Porvoossa

|
Haikon Kartano tarjoaa upeat puitteet rentouttavalle, lyhyellekin lomalle. Kartano sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Porvoosta ja alue on laaja erilaisine toimintoineen. Kylpylähotelli tarjoaa upeita ...

Lofootit houkuttavat vaeltajia

|
Lofooteilla yllätys odotti joka kulmalla. Norjan pohjoispäässä sijaitseva saariryhmä Lofootit tuntuu olevan kovassa nosteessa, vaikka karavaanarit ja reppureissaajat ovat vierailleet kuvankauniissa saaristossa iät ja ...

Torakkaluolia ja luksushotelleja

|
Mikkeliläinen Sandra Pesonen pakkaa rinkan aina kun mahdollista ja vaihtaa maisemaa. – En tiedä mistä innostus oikein lähti. Ehkä siitä, että olen pienenä matkustanut ...

Automatkapelit ovat yhteistä ajanvietettä

|
Kesä on matkailun aikaa, jolloin perheen kesken tehdään pitkiäkin automatkoja. Mutta miten matka-ajan saa hyvin kulumaan? Matkailu on mukavaa ja jännittävääkin, kun matkakohteena on ...