Baskeja kuvattiin maailmalle Etelä-Savossa

9.6.2021 Koti
Kuvaaja Ruben Ruiz, Eider Ramos, kippari Jari Heikkinen ja toimittaja Lucas Goikoetxea tekivät lyhyen, mutta sitäkin antoisamman kalastusretken Puulalle.

Mikkeliläinen jalkapalloileva hammaslääkäri Eider Ramos esitteli kuvausryhmälle Puulan maisemia.

Espanjalainen EiTB eli Euskal Irrati Telebista – viestintäyhtiö Baskimaalta kuvasi Hirvensalmella toukokuun lopulla ohjelmasarjaa Baskit maailmalla.
– Sarjassa kuljetaan ulkomailla asuvien baskien matkassa, tutustuen heidän elinympäristöönsä ja kulttuuriin. Olemme kiertäneet kuvaamassa eri puolilla maailmaa, aina Amerikasta Englantiin ja Ugandasta Suomeen, kertoi toimittaja Lucas Goikoetxea.
– Tässä ohjelmasarjan osassa tutustutaan Suomen järviin ja myös paikallisiin ihmisiin. Kuvauspaikkoja ovat tällä reissulla Mikkelin, Kuopion, Espoon ja Porvoon seudut.

Kuvausryhmä, johon kuuluu kaksi miestä, viipyi Suomessa reilun viikon verran.

– Ensimmäistä kertaa kalassa ja heti tärppäsi, iloitsi Eider Ramos. Kuva: Lucas Goikoetxea

– Tarkoitus on vielä jossain vaiheessa palata Suomeen kuvaamaan uutta jaksoa. Se tapahtuu talvella ja suuntana on Lappi, kertoo Goikoetxea.
– Tietenkin meitä kiehtovat revontulet ja lappilainen kulttuuri.

Puulan maisemiin ohjelmantekijät päätyivät Mikkelissä asuvan hammaslääkäri Eider Ramosin matkassa. Kun häntä pyydettiin mukaan ohjelmaan, Ramos oli heti valmis. Itsestään selvää oli, että järviä esittelevässä ohjelmassa täytyy myös kalastaa.
– Oppaaksi pyysin ystäväni Jari Heikkisen Mikkelistä, joka tuntee lähialueen vesistöt ja kalastamisen niksit hyvin. Hän on Suomen perhokalastusmaajoukkueessa ja hyvä niin, sillä heti puolen tunnin kuluttua sain elämäni ensimmäisen kalan, 2,5 kiloa painavan hauen, iloitsee Ramos.
Jari Heikkiselle Puula on tuttu vesistö.
– Olen kalastanut paljon Puulalla ja lähdin tähän hommaan todella mielelläni.
– Tämä toi hetken hengähdystauon myös omiin kiireisiin, kertoo taksiyrittäjänä työskentelevä Heikkinen.

Ramos nyökkäilee ja toteaa, että kuvauspäivät olivat tervetullutta vaihtelua normiarkeen. Kiireisenä hänet pitää hammaslääkärin työn ohessa jalkapallo, jota Ramos pelaa PU-62:ssa.
– Aloitin futsalin viisivuotiaana ja juniori-ikäisenä pelasin futsalia Baskimaan korkeimmalla sarjatasolla, mutta en koskaan ajatellut ammattilaisuraa.
– Suomessa futsal ei kuitenkaan ole niin kovassa huudossa kuin jalkapallo. Liikunta on kuitenkin intohimoni ja niin päädyin ensin Ristiinan Palloon ja sieltä PU-62:n riveihin, Ramos kertoo.

Kun Eider Ramos muutti kahdeksan vuotta sitten miehensä, joka myös on hammaslääkäri, kanssa Mikkeliin töiden perässä, ei hän tiennyt Suomesta oikeastaan muuta kuin että se on kylmä maa.
– Valmistuttuani Bilbaon yliopistosta Espanjan talous oli huonossa jamassa. Minulla ei ollut riittävää työkokemusta, enkä saanut töitä mistään.
– Kuulin kaveriltani että Suomessa oli pula hammaslääkäreistä. Pohdimme mieheni kanssa tilannetta ja kun vaakakupissa oli joko työttömyys Espanjassa tai työ Suomessa, valitsimme Suomen.

Ramos kertoo että alun epäröinnin jälkeen Suomesta on tullut tärkeä paikka.
– Kun vielä futsal saisi täällä paremmin jalansijaa, olisi kaikki lähes täydellistä, Ramos sanoo.
Puula-päivä päättyi ruokailuun Sataman Herkussa ja sen jälkeen suuntana oli Mikkeli ja Kalevankankaan kenttä, jossa ohjelmaan purkitettiin PU-62:n harjoituksia.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0