Mökkivuokrausta jo yli 40 vuotta

– Vuokralaiset tuovat liinavaatteet mukanaan. Joskus toki voi käydä niin, että jotain unohtuu matkasta. Silloin laitan silitysraudan kuumenemaan, kertoo Irja Nykänen.

Tutut ja pitkäaikaisvuokralaiset helpottavat työtaakkaa.

Irja Nykänen on toiminut mökkivuokraajana jo vuodesta 1976 lähtien.
– Alun perin meillä oli maatila ja karjaa, mutta mieheni murrettua lonkkansa auto-onnettomuudessa sen ylläpito osoittautui mahdottomaksi. Niinpä luovuimme karjasta vuonna 1972, kertoo oman uransa opettajana tehnyt Irja.

Irjan puoliso ryhtyi rakentamaan mökkiä ensin perheen omaan käyttöön.
– Eräs tuttumme alkoi jutella että hänellä olisi saksalaisia tuttuja, jotka mielellään mökkeilisivät Suomessa, jos vain olisi mökki. Mieheni vastasi hänelle että ensi kesänä on kaksi mökkiä valmiina.
– Minä en ensin lämmennyt koko ajatukselle, mutta vuosien saatossa mökkejä rakentui kaikkiaan viisi, joista neljä laitettiin vuokralle, nauraa Irja.

Miehensä kuoleman jälkeen Irja jatkoi mökkivuokrausyrittäjänä Lomamökit Keidas-nimen alla. Nykyisin työtahti on kuitenkin hidastunut, sitä määrää 85 vuoden ikä.
– Minä käytän tilapäistä vierastyövoimaa huolto- ja siivoustehtäviin. Itse toimin vuokraajana ja tarkastan mökkien ja varusteiden kunnon aina vuokralaisten vaihtuessa, kertoo Irja.
– Kahta mökkiä vuokraan lyhyemmissä pätkissä ja kolmessa mökissä minulla on pitkäaikaisvuokralaiset. Se helpottaa työtaakkaa kovasti. Myös kahden muun mökin vuokraajat ovat pääosin tuttuja vuosien takaa.

Uusien vuokraajien keskuudesta on noussut eräs ilmiö, jonka yrittäjä on pistänyt merkille.
– Etenkään nuoremmat eivät osaa oikein pelata tulen kanssa. Esimerkiksi saunanlämmityksestä on kysytty, mistä tämä laitetaan päälle.
– Olen sitten opastanut puhelimitse, kuinka puulämmitteiseen kiukaaseen sytytetään tuli, Irja kertoo.

Irjan mielestä viime kesän lisääntynyt kotimaanmatkailu ei näkynyt alueella mitenkään erityisenä buumina.
– Minä luulen että se varsinainen suosio kohdistui enemmänkin Pohjois-Suomeen ja Lappiin, hän toteaa ykskantaan.

 

Lomarengas tähtää viime kesän tulokseen

Loma-asuntoja välittävän Lomarengas Oy:n markkinointipäällikkö Pekka Huttusen mukaan viime kesä oli kaikkien aikojen paras mökkivuokrauskesä.
– Kun Uudenmaan matkustuskielto päättyi toukokuussa, mökkien kysyntä suorastaan räjähti käsiin.
– Tulos oli jopa 30 prosenttia edellisvuosia parempi. Jos tänä kesänä yllämme samaan, olemme tyytyväisiä, Huttunen sanoo.
Huttusen mukaan tulevaan kesään on panostettu lisäämällä henkilöstöä noin kahden henkilötyövuoden verran ja kasvattamalla hieman markkinointibudjettia.

Lomarenkaalla on markkinointi- ja palvelusopimus noin 4 000 mökistä ympäri Suomen. Noin puolet mökeistä sijoittuvat Ruka-Kuusamo-Lappi alueelle ja toinen puolikas järvimaisemiin, kuten Etelä-Savoon.
– Välitysfirmana vastaamme asiakkaan suuntaan siitä että kaikki mitä on luvattu myös pitää paikkansa, sanoo Huttunen.
– Yrittäjät kuitenkin itse pääsääntöisesti huolehtivat siivouksen, huoltotyöt ja avainten luovutuksen. Me käymme paikan päällä yleensä toiminnan alkaessa sekä uusintatarkastusten yhteydessä.

 

Loma-asumiselle löytyi vaihtoehto matkatyöläisistä

Kahdeksaa lomahuvilaa Mikkelin Norolassa vuokraava, vuoden 2020 Maaseutumatkailun Kellokas-palkinnolla palkittu Härkäniemen Tuvat alkoi viime vuonna markkinoida huviloitaan erilaisille työyhteisöille.
– Koronapandemian takia ulkomaan turistit eivät päässeet matkustamaan, joten jouduimme miettimään toimintoja uusiksi, kertoo Matleena Pulkkinen.
– Työporukoiden lisäksi lisääntynyt kotimaanmatkailu paikkasi ulkomaalaisten vieraiden katoa. Kotimaan matkailijat myös käyttivät alueen muita palveluja todella innokkaasti.
Myös lyhytaikaisia, parin päivän mökkivuokraajia on löytynyt jopa Mikkelistä. Ja miksipä ei. Lyhytkin irtiotto arjesta voi tuntua oikealta lomalta.

Tulevaan kesään Pulkkinen kertoo katsovansa toiveikkaasti.
– Etenkin suomalaisten suosimalle loma-ajalle, joka sijoittuu juhannukselta heinäkuun lopulle, huviloita on kysytty paljon.
– Positiivisin mielin mennään kohti kesää ja toivotaan tilanteen rauhoittuvan siinä määrin että päästään palaamaan normaaliin toimintaan, Pulkkinen päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0