Häll lahjoitti neljä miljoonaa Jyväskylän yliopistolle

14.4.2021 Koti
Maire ja Matti Häll sekä Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen lahjoituksen luovutustilaisuudessa.

Kantapään kautta opiskelun oppinut yrittäjä arvostaa aidosti koulutusta.

Mikkelin Haukivuorelta lähtöisin oleva yrittäjä Matti Häll teki maaliskuun lopussa Jyväskylän yliopiston pääomakeräykseen sen historian suurimman yksityislahjoituksen, neljä miljoonaa euroa. Häll kohdensi lahjoituksensa yliopiston uuden diplomi-insinöörikoulutuksen rakentamiseen.
– Olen itse Jyväskylän yliopiston kasvatti ja koen uuden koulutusalan tärkeäksi alueen elinkeinoelämälle.
– Jos Jyväskylässä ei olisi yliopistoa tai ammattikorkeakoulua, ei alueen yritysmaailmakaan olisi yhtä elinvoimainen kuin tällä hetkellä, Häll sanoo.

Mies kertoo vuonna 2004 perustamansa talonrakentamiseen, talotekniikkaan ja teollisuuden automatisoituihin toiminnanohjausjärjestelmiin keskittyvän Admicom Oyj:n liiketoiminnan perustuvan juuri yliopiston kouluttamaan työvoimaan.
– Yritys on vuosien varrella palkannut varmasti satoja vastavalmistuneita, joista jatkokouluttamalla olemme saaneet juuri meille räätälöityjä, rautaisia alan ammattilaisia, jotka usein myös jäävät seudulle.
– Se puolestaan ruokkii yritystoimintaa paremmin kuin hyvin, joten koulutukseen kannattaa satsata, Häll sanoo.

Häll syntyi Haukivuorella 73 vuotta sitten Martta ja Kalervo Hällin yrittäjäperheeseen. Lapsia oli kaikkiaan neljä ja vanhemmilla oli oma sähköalan yritys, Sähkövalinta.
– Päästyäni 11-vuotiaana kansakoulun 4. luokalta Haukivuorelle perustettiin keskikoulu ja sinne tuli kaksi rinnakkaisluokkaa, joista toiselle minäkin pääsin opiskelemaan.
– Äitini ihmetteli opettajalle, miten se oli mahdollista, sillä Mattihan ei osaa lukea. Opettaja vastasi ettei se pidä paikkaansa. Mattihan lukee todella selkeästi ja rauhallisesti. Tietenkin luin rauhallisesti, sillä tavasin ensin sanat hiljaa mielessäni ja vasta sitten sanoin ne ääneen, Häll nauraa.

Keskikoulu sujui takkuilleen ja ehtoja suorittaen. Etenkin ruotsi ja englanti aiheuttivat nuorelle miehelle kompasteluja, kunnes 4. luokalla seinä nousi vastaan ja Häll jäi luokalleen.
– Ennen joulua edessä oli taas viimeiset kielten kokeet ja minua alkoi hävettää ja pelottaa että kaikki menee taas penkin alle. Ryhdistäydyin ja luin kokeisiin 13 tuntia yhteen putkeen. Kokeista tuli 10-.
– Opettaja nauroi aivan kippurassa ja totesi että nyt on tehty töitä. Koska istuin etupenkissä, ei minua epäilty edes lunttaamisesta, Häll nauraa.
Mies huomasi että pienellä vaivannäöllä tuli onnistumisia ja siitä innostuneena koulunkäynti alkoikin sujua uudella tavalla.

Keskikoulun jälkeen Häll työskenteli vuoden verran vanhempiensa firmassa ja opiskeli samalla kirjekurssilla teknistä matematiikkaa.
– Pääsin Tampereen tekniseen opistoon, jossa opiskelin neljä vuotta. Siellä innostuin matematiikasta ja fysiikasta oikein todella ja jatkoin opiskeluja Jyväskylän yliopistossa pääaineinani matematiikka ja teoreettinen fysiikka.
Samalla Häll laski isälleen tarjouksia ja toimi isännöitsijänä jyväskyläläisessä taloyhtiössä.

Alueelle suunniteltiin rivitaloa ja koska tiedossa oli että Häll oli sähköalan osaaja, hänelle tuli pyyntö laskea urakkahinta. Siitä lähtivät oman sähköurakointiyrityksen ensiaskeleet ja opiskelut saivat jäädä. Samoihin aikoihin markkinoille tulivat ensimmäiset mikrotietokoneet ja hän alkoi opiskelutovereidensa kanssa kehittää yritykselleen toiminnanohjauksen järjestelmää, johon esimerkiksi yrityksen tarjouslaskenta ja kirjanpito saatiin siirrettyä.

Vuonna 1988 perustettiin ohjelmistoyhtiö Liinos Oy. Koneet ja ohjelmistot kehittyivät huimaa vauhtia, ohjelmistoasiakkaita alkoi tulla ovista ja ikkunoista. Kuitenkin käyttöjärjestelmät muuttuivat lähes vuosittain ja asiakkaille myytiin uudet koneet uusilla käyttöjärjestelmillä ja ohjelmilla.
– Internetin tullessa kuvioihin selvisi että meidän ohjelmistomme ei soveltunut nettikäyttöön. Laitoimme firman myyntiin ja Visma osti sen vuonna 2002.
Kaksi vuotta myöhemmin perustettiin nykyinen Admicom ja tutut tekijät lähtivät mukaan puhelinsoitolla. Ensimmäiset järjestelmät yritys laittoi myyntiin 2010.

Matti Häll luopui yrityksen toimitusjohtajuudesta vuonna 2016, mutta on edelleen kiinni työelämässä. Myös vanhin poika ja tämän tytär työskentelevät Admicomin palveluksessa.
– Mihin sitä tiikeri raidoistaan pääsee. Parhaillaan ajelen asiakkaan luota kohti kotia. Aikaa on kuitenkin riittänyt myös hiihtoharrastukseen ja lukemiseen, kuten myös perheelle.
– Yrittäjähenkisyys kulkee geeneissä ja tuntuu siirtyvän sukupolvesta toiseen. Syksyllä sukupolvien määrä kasvaa, kun ensimmäinen lapsenlapsenlapsi syntyy, viiden lapsen isä ja 12 lapsenlapsen isoisä päättää ylpeänä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0