Valaisimet määrittelevät sisustuksen

18.11.2020 Koti
Kauppias Petra Pokela ja myyjä Anne Nykänen vaihtoivat valaisimiin polttimoita. Naiset kertoivat juuri näiden mallien olevan erittäin suosittuja.

Kun ihastuttava valaisin löytyy, se voi määritellä koko kodin tyylin.

Lamppu, varjostin, polttimo ja valaisin. Kelvinit, lumenit, watit ja ledit. Moni ei pysy mukana alati vaihtuvissa valaisintekniikan viidakossa. Katosta roikkuvalla valon lähteellä saattaa olla hyvinkin erilaisia nimiä.
– Monesti puhutaan lampusta ja ihmiset käsittävät sen hyvinkin eri tavalla. Ensin täytyy tietysti selvittää mitä lampun osaa asiakas on hakemassa, K-Rauta Mikkelin kauppias Petra Pokela kertoo.
Myyjä Anne Nykänen puolestaan vinkkaa, että kannattaa ottaa malliksi mukaan vanha polttimo.
– Silloin selviää millainen kanta polttimossa täytyy olla ja usein niissä on merkintöjä myös valotehosta.

Nuorten suunnittelijoiden valaisimet ovat suosiossa. Jenni Inkeroisen suunnittelema Lehmus-valaisin on saanut inspiraationsa metsässä lehtien välistä siivilöityvästä valosta.

Polttimon valinnalla on nykypäivänä suuri vaikutus tunnelmaan. Hehkulamppujen jälkeen markkinoilla saapuivat energiansäästölamput, jotka saivat niiden alkutaipaleella melko jäisen vastaanoton. Energiansäästölamppujen syttymisessä kesti oma aikansa ja täyttä valotehoa sai odotella.
– Ledit ovat nyt suosittuja ja ne voivat olla myös integroituja valaisimen sisälle. Suosituinta juuri nyt on valosävyjen muuttaminen ja hallinta kaukosäätimellä tai puhelimella, Nykänen kertoo.
Nykyaikaisessa valaistuksessa vain mielikuvitus on rajana. Erilaisista mahdollisuuksista innostuivat Nykäsen mukaan ensimmäisenä nuoremmat asiakkaat.
– He tietysti seuraavat tekniikkaa ja monet haluavat omaan huoneeseen väriä vaihtavat ledi-valosarjat.
Kauko-ohjattavat valot voivat myös lisätä turvallisuutta. Vaikka kukaan ei olisi kotona, valot voi sytyttää satojen kilometrien päästä.

Valaisimilla ja erilaisilla kausivaloilla saadaan aikaan kerroksellisuutta. Mikäli kodin rakenteissa on jotain erikoista tai seinällä olevaa maalausta halutaan nostaa esiin, kannattaa kohde valaista.
– Kohdevalojen lisäksi erilaiset valosarjat vaikka maljakossa ovat mukava tunnelmanluoja. Nykyään valosarjoja saa pattereilla tai ilman, niin edes asennus tai pistorasian puute ei ole ongelma, Pokela toteaa.
Kodin valaistusta suunniteltaessa on hyvä miettiä, missä kirkasta valoa tarvitaan esimerkiksi työskentelyn vuoksi.
– Makuuhuoneessa ja olohuoneessa riittää yleensä tunnelmallisempi valo. Lasten huoneessa kannattaa ottaa huomioon se, että lapset usein näkevät paremmin kuin vanhemmat, Nykänen vinkkaa.

Luonnon materiaaleja. Monelle tuttu ikkunaan asennettava joulutähti on saanut päälleen juuttikankaan.

Valaisimien merkitys kodeissa on muuttunut Pokelan ja Nykäsen mukaan kuluneina vuosina. Aikaisemmin saatettiin haluta mahdillisimman huomaamattomia kohdevaloja katon rajaan. Nykypäivänä valaisin saattaa sanella koko sisustuksen.
– Valaisimet ovat hyvin näyttäviä ja niiden tarkoitus on olla osa sisustusta, eikä vain valontuojia, Nykänen toteaa.
Valaisimissa, niin kuin muussakin sisustuksessa, skandinaavinen tyyli ja luonnolliset materiaalit on nyt muodissa.
– Minusta on hienoa, että myös valaisimien suhteen kodin tyyliä voi päivittää pienelläkin budjetilla. Uusi valaisin vaikuttaa koko kodin ilmeeseen, Pokela hymyilee.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0