Kiinteistökauppa käy niille, keillä on liitua piirtää

21.10.2020 Koti
Mikkelissä uudisrakentaminen painottuu keskustan liepeille. Kuvassa Mikkelin Siilojen uudisrakennus Raatihuoneenkadun ja Mannerheimintien risteyksessä. Rakennuksen etupuolelle nousee LähiTapiolan toimitila- ja asuinkerrostalo. Kuva: Jarno Laatikainen

Korona on vaikuttanut kiinteistökauppaan osin piristävästi, osin ei. Rahahanojen tiukkaaminen aiheuttaa vaikeuksia.

Suomessa on pitkälti toistatuhatta hylättyä kerrostaloa, siis taloa, ei kerrostaloasuntoja – ja moninkertaisesti hylättyjä omakotitaloja päälle. Uusia kuitenkin rakennetaan ja markkinat käyvät kuulemma kuumina.
Yhtäältä viestitään, että näin korona-aikana kauppa olisi jotensakin jähmettynyt. Ja seuraavassa artikkelissa ylistetään mökkikaupan käyvän vilkkaana: missä siis mennään. Kysyimme asiaa kiinteistövälittäjiltä.
– Asuntokauppa käy parhaiten uusien ja sijainniltaan hyvillä paikoilla olevilla asunnoilla, vastaa Etelä-Savon huoneistomarkkinoiden (Huom!) toimitusjohtaja Jouni Karjalainen.
– Näyttää siltä, että etätyön yleistyttyä ihmiset kaipaavat asuntoonsa lisää tilaa – ikään kuin varautuakseen jatkossakin etätyöskentelyyn.

Välittäjän mukaan mökkien kysyntä on ollut sekin melko vilkasta – kaupaksi käyvät erityisesti sähköistetyt talviasuttavat kohteet. Ulkovessa ei kuitenkaan ole useinkaan ongelma. Sen verran maalaista meissä suomalaisissa tuntuu edelleen olevan.

Aitoasuntojen Marko Palhomaa on samoilla linjoilla kollegansa kanssa:
– Juhannuksen jälkeen on kauppa käynyt vilkkaasti niin vakiasuinnoissa kuin mökeissäkin – syyskuun myyntimme oli erityisen hyvä.
– On huomattava, että asunto omistetaan 40 – 50 vuotta – toki se saattaa vaihtua sillä ajanjaksolla kerran, pari – tarpeiden mukaan. Vastaankin kysymykseen milloin asunto kannattaa vaihtaa sanomalla aina, naurahtaa Palhomaa.

Molempien välittäjien vahva tulkinta on, että omaan asuntoon halutaan koronan innoittamana lisää tilaa. Vuotuiset etelän lomamatkat ovat selkeästi vaihtumassa eloon kotisuomen järvien helmassa: mökkien kysyntä on vahvassa vedossa.

Hei, eihän tämä nyt voi olla näin yksinkertaista – kilautetaanpa vielä yhdelle mikkeliläiselle kiinteistövälittäjälle. Mikkelin kiinteistöpörssin Matti Günther vastaa parin hälytyksen jälkeen. Esitän asiani ja jään kuuntelemaan vastauksia yrittäjältä itseltään.
– Höpöhöpö –puheita ovat jutut, että asuntokauppa olisi nyt jossain ihme vedossa, sivaltaa yrittäjä heti kärkeen.
– Kyllähän se kauppa käy tässä Kirkkopuiston ympäristössä, mutta aika nihkeästi muualla. Koko yhteiskunta tuntuu jotensakin lukkiutuneen.
Ongelmat juontuvat rahoituspuolelle. Ennen lainan sai puhelinsoitolla, mutta nyt myönteiseen rahoituspäätökseen saattaa mennä 2-3 kuukautta.
– Että siis homma toimii – ei sinne päinkään, Günther sivaltaa lähes 40 vuoden kokemuksellaan.

Edellä olevista arvioista on vaikeaa vetää mitään yhteen. Alla oleellisimmat huomiot:
1. Parhailla paikoilla asuntokauppa käy vakiintuneeseen tapaan hyvin.
2. Syrjäseudulle olevien vajaakuntoisten kiinteistöjen kauppa ei käy, ellei puuston arvo ole merkittävä.
3. Korona on vilkastuttanut tarpeen mukaista asuntokauppaa, mutta rahoituspuoli on varovainen.
4. Kiinteistökauppa on edelleen aina kahden kauppa.

JT Hartikainen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0