Palosuojakoteloiden käyttö on nousussa

21.10.2020 Koti
Juha Lievosella on kädessään tarkastusluukku ja Niko Halosella malli huoneistokotelosta. Yrittäjät ovat vakuuttuneita, että nyt heillä on tarjota asiakkaille maan parhaat ratkaisut. Kuva: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kun koronakevät hiljensi kysyntää, Mikkelistä käsin toimivassa Suomen LVI-Kotelo Oy:ssä syvennyttiin kuuntelemaan asiakkaiden toiveita ja kehitettiin uuden sukupolven palosuojakotelo.

Suomen LVI-Kotelo Oy on perustettu vuoden 2016 loppupuolella ja heti seuraavana vuonna se aloitti omien tuotteiden myynnin. Yrittäjinä toimivat Juha Lievonen ja Niko Halonen ovat tähän mennessä hoitaneet yrityksen pyörittämisen kokonaisuudessaan kahdestaan.
– Kysyntä tuntuu nousevan sitä tahtia, että voimme aloittaa rekrytoimisen myynnin puolelle, Halonen kertoo.
Yrityksen liikevaihto tuplaantui viime vuonna ja miehet arvioivat sen yltävän ensi vuonna puoleen miljoonaan. Tähän mennessä asiakaskunta on ollut Suomen rajojen sisäpuolella, mutta kysynnän kasvaessa yritys on valmis laajentumaan myös ulkomaille, josta onkin jo tullut ensimmäisiä yhteydenottoja.

Tavallinen kuluttaja törmää palosuojakoteloon yleensä pien- ja kerrostalojen putki- ja linjasaneerauksissa, kun talotekniikka eli talon sähkö-, vesi- ja viemäröintijärjestelmiin liittyvät putket ja kaapelit piilotetaan näkyvistä palosuojakoteloon.
– Entistä useammin kaapelit ja johdot suojataan palosuojakoteloilla, palosuojamoduuleilla tai palosuojakanavilla rakkaalla lapsellahan on monta nimeä. Mutta nimensä mukaisesti palosuojakotelo suojaa kaapeleita, sähköjohtoja sekä yhä useammin putkistoja tulipalon sattuessa. Esimerkiksi kaapeleiden ja putkien on säilyttävä palotilanteessa vähintään 30 minuuttia ilman palokuormaa, Halonen selventää.
Yrityksen tuotteita käytetään niin julkisissa tiloissa, kerrostaloissa kuin rivi- ja omakotitaloissa. Palosuojakoteloita asennetaan yleensä rappukäytäviin sekä julkisiin tiloihin.
– Meillä oli tuotevalikoimassa yhdistelmäkotelo putkille ja kaapeleille, mutta asiakaspalautteen perusteella lähdimme kehittämään siitä entistä nopeampaa, helpompaa ja yksinkertaisempaa asentaa. Putkiremonttikohteisiin tulee yleensä paljon suojakotelointia, joten jokainen säästyvä minuutti tuo lisää kustannustehokkuutta. Me haluamme tarjota koteloita, jotka ovat helppoja asentaa, helppoja käsitellä ja nopeuttavat putkiremontteja, Halonen taustoittaa.

Suomen LVI-kotelo on saanut jo nyt asiakkailtaan positiivista palautetta. Yksi tärkeä kriteeri on toteuttaa visuaalisesti hyvännäköinen tuote.
– Edeltävässä tuotteessa oli kaksi kansiosaa, tässä uudessa on vain yksi, joten kotelosta jää näkyville yhtenäinen valkea pinta. Tuote on suunniteltu modulaariseksi, joten sitä on helppo muokata, lähes vuosikymmenen ajan palosuojakoteloita suunnittelut Lievonen sanoo.
Uusi yhdistelmäkotelo valmistetaan teräslevyistä ja sen palosuojaeristeet ovat markkinoiden ohuimpia. Tämä vuoksi kotelon kokonaismitat jäävät hillityiksi. kotelo on todettu toimivaksi, sillä se on testattu Eurofins Expert Services Oy:n toimesta.

Tuotteen valmistuksesta vastaa pääasiassa alihankkijaverkosto eri puolilla Suomea. Mukana on myös mikkeliläisiä metalli- ja LVI-alan yrityksiä. Suomen LVI-Kotelo Oy:llä on lisäksi omaa valmistusta ja kokoonpanotuotantoa Mikkelissä.
– Kun teetättää tuotteet alihankkijoilla, pitää ajatella eri tavalla. Olemme saaneet näin asiakkaille luotettavan ja nopean toimitusketjun. Osa tuotteista on sellaisia, että ne pystytään toimittamaan asiakkaalle jo seuraavaksi päiväksi, Halonen kuvaa.
Plussaa on myös se, että koteloita pystytään räätälöimään asiakkaan toiveiden mukaan ja toteuttamaan hyvinkin haastavia ratkaisuja.

Palosuojakotelot on myös mahdollista maalata paikan päällä tai etukäteen sointumaan rakennuksen värimaailmaan. Ulkotiloihin tulevat kotelot pulverimaalataan, jotta saadaan suoja korroosiota vastaan vuosikymmeniksi.
Yritys on myös hyödyntänyt tuotekehityksessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) tutkimus- ja tuotekehityspalveluja. Yhteistyönä on valmistettu esimerkiksi tuotteiden prototyyppejä ja piensarjoja. Myös pintakäsittelyä on tehty ammattikorkeakoulun kanssa.
– Heidän tuotekehitysasiantuntijansa tekevät ammattitaitoisesti ja nopeasti hyvää laatua, Lievonen kertoo.
Yksi yrityksen tuotekehityksen tuloksista on katon rajaan asennettava tarkastusluukku, joka voidaan asentaa osaksi MDF-levystä valmistettua huoneistokoteloa. Luukkuja voidaan asentaa putkiremonttienkin yhteydessä helposti.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0