Onnistuminen lähtee raaka-aineista

21.10.2020 Koti
Jarno Andersin kertoo arvostavansa Tertin Kartanon omaa puutarhaa. Kuva: Tertin Kartano

Ammattilaisen keittiö on kompakti.

Ammattilaisten keittiössä on tärkeää, että asiat ovat loogisessa järjestyksessä sekä käden ulottuvilla. Salin puolelle kiire ei saa näkyä, vaan lautasille loihditaan toinen toistaan herkullisimpia annoksia.
– Kyllähän kyse on ammattiylpeydestä ja raaka-aine tuntemuksesta. Kun tehdään laadukasta ruokaa, siihen vaaditaan laadukkaat raaka-aineet, Tertin kartanon keittiömestari Jarno Andersin toteaa.
Ravintola Fernandon keittiön vuoropäällikkö Suvi Laitiainen allekirjoittaa myös raaka-aineiden tärkeyden ja toteaa kaiken lähtevän liikkeelle tuoreista ja hyvistä aineksista.
– Kokkina saa ja pitää käyttää luovuutta annoksien valmistuksessa. Asiakkaan tulee saada maistuva, hyvä ja kaunis annos.

Laitiainen on toiminut kokkina Fernandossa vuodesta -97 lähtien. Hänelle ympäristö on tuttu ja turvallinen.
– On tärkeää, ettei työn lomassa tarvitse miettiä missä mikäkin tavara on. Kokin työ vaatii paineensietokykyä ja kiireessä työskentelyä. Välineet eivät saa silloin olla hukassa.
Andersin puolestaan on toista kertaa Tertin kartanossa ja pesti on kestänyt tähän mennessä puolitoista vuotta. Työskenneltyään erilaisissa keittiöissä vuosien varrella, hän on huomannut keittiöiden tiivistyneen.
– Nykyään työskennellään pienellä porukalla, kun ennen jokaiseen tehtävään on saattanut olla eri työntekijä. Nyt jokaisen on joustettava ja hoidettava erilaisia työtehtäviä.
Kumpikaan kokeista ei kaipaa keittiöön turhia vempaimia tai hömpötyksiä.
– Laitteet ovat nykyään sellaisia, että niissä yhdistyy monta toimintoa. Tämä liittyy varmaan siihen, että tilaa ei ole enää niin runsaasti kuin aikoinaan. Näen sen hyvänä asiana, koska kaikki on tosiaan käden ulottuvilla, Andersin pohtii.

Tällä hetkellä suomalaisen sesongin raaka-aineita ovat muun muassa kaalit ja kurpitsat. Andersin nostaa esille myös maa-artisokan, jonka hän kehuu olevan tällä hetkellä erinomaista.
– Myös muikun mäti alkaa olla parhaimmillaan ja tietenkin riista. Ainahan kokkaus voi epäonnistua, mutta mitä puhtaammat ja tuoreemmat raaka-aineet valitsee, sitä paremmin onnistuu.
Mitä tulee nykyaikaisiin ravintoloihin tulee, kokee Andersin niiden elinkaaren lyhentyneen. Myös ravintola-alalla seurataan trendejä ja keksitään uusia tyylejä.
– Monet ravintolat erikoistuvat tietynlaiseen ruokaan ja niiden elinkaarta ei välttämättä edes suunnitella kestämään vuosikymmeniä. Tertin Kartanossa pyrimme vaalimaan perinteitä nykyaikaisella twistillä, Andersin toteaa lopuksi.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0