Välinpitämättömyys levittää koronaa

23.9.2020 Koti

Matkustajille halutaan täydelliset olosuhteet. Kenenkään ei tarvitse pelätä.

Ahvenanmaa kylpi auringossa viime lauantaina, koko saarella vietettiin perinteistä Sadonkorjuujuhlaa. Viking Amorella sekä kolme muuta isoa matkustajalaivaa olivat tuoneet iloisia turisteja Maarianhaminaan muun muassa Suomesta, Virosta ja Venäjältä.
Koronapandemian vuoksi laivoihin ei oteta täyttä matkustajamäärää ja kapasiteetti esimerkiksi Silja Linella on 75 prosenttia. Silja Linen Viktorialla oli 1500 matkustajaa, Amorellalla vain 200 plus miehistöä 80.
Laivayhtiöiden turvapäälliköt ja erilaiset tiimit taistelevat omalta osaltaan koronaa vastaan, matkustajille halutaan luoda täydelliset olosuhteet, ettei kenenkään tarvitse pelätä.
– Laivalla kaikesta vastaa lopulta aina laivan kapteeni, kertoo Marika Nöjd, Tallink Silja Linen viestintäjohtaja.
– Matkaturvallisuus alkaa jo terminaalista. Tärkeintä on, ettei matkaan lähdetä sairaana tai oireilevana.

Välinpitämättömyys pilaa sen, mitä kokouksissa on päätetty. Laivoilla on käsidesipisteitä, kylttejä, varoituksia ja ohjeita. Lattiassa on muistutus, pitää turvaväli, joka on kaksi metriä. Näin ja koin niin laivalla kuin maissa paljon välinpitämättömyyttä, turvaväliäni loukattiin useasti, vaikka huomautin asiasta. Käsidesiä ei käytetä, yskitään ilmaan, ei hihaan. Käsiä ei pestä, vaan kosketaan ovenkahvoihin, pintoihin. Silloin ei mikään paperilla luotu turvasääntö auta. Matkan alkaessa haluan aina käydä laivan kannella. Nyt katsahdin jostain syystä yhtä Viktorian evakuointivenettä. Sanoin ystävälleni, että jos jotain tapahtuu, olen tässä Merkury K90 veneessä. En tiedä, miksi sanoin niin. Vasta seuraavana päivänä luin järkyttävät uutiset Amorellan kohtalosta.

SHOW MUST GO ON – oli yökerhossa näyttävä Showstoppers-ryhmän QueenShow, mahtavia asuja, ääniä ja pukuja. Upea elämys, mutta katsojat olivat kylläkin aika lähekkäin. Pöytiä eikä tuoleja ollut aseteltu turvavälein. Mutta ihmiset istuivat oikeaoppisesti omissa seurueissaan.
Tätä ennen oli peruttu karaoke, sillä johtotasolla oli tehty päätös, etteivät turvatoimet ole nyt riittävät. Harmitti, etten päässyt laulamaan, mutta onhan laivalla paljon muuta kivaa.
Näin myös, kuinka kaikkia kosketuspintoja puhdistettiin säännöllisesti ja kuulutuksia turvallisuuteen liittyen tuli neljällä eri kielellä. Kukaan ei ollut epätietoinen.
– Kasvomaskien käyttöä suositellaan, kertoo Nöjd.
Helsingissä maskeja käytetään hyvin, suurin osa ihmisistä pitää turvavälin. Laivalla en nähnyt kuin muutaman käyttävän maskia. Ehkä niitä voisivat käyttää asiakastyössä olevat, ei niinkään itse asiakkaat?

Terminaalissa oli mennen tullen täysin autioita. Vain henkilökuntaa, heillä osalla maskit. Isot kyltit muistuttavat ja varoittavat koronasta. Ei voi olla näkemättä. Pitäisi myös välittää, niin itsestä kuin muista matkustajista. Näin ehkäistäisiin koronan leviäminen.
– Olemme tässä poikkeustilanteessa yhdessä ja yhdessä voimme tästä selvitä. Pidetään faktat faktoina, lopetetaan toisten kyttääminen ja syyttelyt. Kannetaan vastuu omasta toiminnasta, toteaa Nöjd.
Viktoria lipui turvallisesti Helsingin satamaan kello 10 sunnuntaina, jatkoin Hesan matkaani iloisin mielin, kunnes kuuden aikaan lähdin kohti Mikkeliä. En tiennyt, että Amorella ajoi karille Ahvenanmaan itäpuolella puoli yhden jälkeen. En halunnut katsoa kännykkääni vaan elää hetkessä. Carpe diem.

Kati Kulmala

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0