Taivalantin kausi on sujunut hyvin

23.9.2020 Auto & Kone
Kuljettajapari Henri Taivalantti (HAU) ja Kimmo Taivalantti (MikUA) kiirehtivät syyskuun alun Kouvolan SM-rallissa toiseksi luokassaan. Kuva: Ari Karhunen

SM-Vaakunarallin luokkavoitto muuttui koko sarjan menestykseksi.

Rallijunioreiden Suomenmestaruudesta käydään syyskuun viimeisenä viikonloppuna tiukka kisa Seinäjoella. SM Pohjanmaa Ralliin neljän pisteen Rallin Suomen Juniorimestaruus johdossa kaasutteleva Henri Taivalantti sisäistää tilanteen hyvin.
– Se kisa tekisi mieli voittaa, mutta toisaalta maaliin olisi tultava, rallimies pohtii päätöskilpailun juonta.
Tähänastinen saldo näyttää hyvältä, sillä pohjalla on kaksi voittoa ja yksi kakkossija viidestä osakilpailusta neljään kutistuneessa SM-sarjassa. Vaikka yksi osakilpailu jäi koronan vuoksi ajamatta, ei se vähennä tämän vuotisen mestaruuden arvoa. Ehkä pikemminkin päinvastoin.

Pelin henki on raaka, sillä kaikkien neljän kilpailun pisteet lasketaan nyt yhteen. Alun perin lopputuloksiin olisi laskettu neljä parasta sijoitusta viidestä.
– Keskeytyksiin ei tänä vuonna ole ollut varaa. Toivottavasti pysytään viimeisessä kisassa ojien välissä, Taivalantti sanoo.
Tekniikkamurheita ei ole toistaiseksi ollut. Taivalantin vahvuuksiin kuuluu se, että mies on itse ajoneuvomekaanikko ja tuntee autonsa kuin omat taskunsa. Voimavaroiltaan rallilupauksen vihreä BMW ei ole sarjan kärkikaartia, mutta luotettavuuden osalta tilanne on ollut tähän asti hyvä.

Syyskuun alussa ajettu Kouvolan SM-osakilpailu oli Taivalantin ensimmäinen varsinainen kesäralli. Ohuella sorakokemuksella kilpailuun suunnistanut Hirvensalmen Autourheilijoiden kuljettaja ajoi lopulta tasapainoisen kilpailun.
– Pitkän kakkospätkän puolivälissä alkoi satamaan vettä kuin saavista kaatamalla, joka loi omat haasteensa. Tämän jälkeen ajoin kaksi seuraavaa erikoiskoetta varmasti läpi huoltotauolle.
Tiet pehmenivät päivän aikana melkoisesti. Uria riitti, sillä kaksi viimeistä pätkää olivat samat kuin kaksi ensimmäistä. Siksi kalustosta oli pidettävä huolta hieman vauhdista tinkien, sillä urat teillä olivat melkoiset.
– Maalissa sijoitus oli toinen. Jäihän se vähän harmittamaan, että ykkössija jäi vain 9 sekunnin päähän.

Taivalantti on jo varmistanut oman luokkansa Suomenmestaruuden. Tähtäimessä on kuitenkin koko RSJM-sarjan mestaruus.
– Vain sillä on merkitystä. Podiumille pitää päästä, jos sen mielii napata, rallimies toteaa päättäväisesti.
Ensi vuoden osalta tai mahdollisesta jatkosta ei Taivalantti osaa sanoa sen enempää. Kalusto olisi päivitettävä, sillä nykyinen on ollut alla jo neljä vuotta. Sinä aikana auto on käyty läpi huolellisesti. Aikaisempina vuosina autolla on kilpailtu maltillisesti, pari-kolme rallia vuodessa.
– Hyvä auto se on edelleen, puskureita isompaa ei ole ajamalla saatu hajalle.
Rahastahan kaikki on lopulta kiinni. Ajatuksissa on R2-luokituksen mukainen ajopeli.
– Se tarkoittaa minimissään 30 000 euron hankintaa ja siihen vielä varaosat ja muut kulut päälle, Taivalantti tietää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0