Sorsaa, tai sitten ankkaa

|

100.000 taloudessa nautitaan tänäkin syksynä sorsaa. Kuvituskuva.

Se on alkanut! Sorsastus alkaa joka vuosi 20.08. ja päättyy vuoden loppuun. Sorsastukseen lasketaan osallistuvan reilu kolmannes maamme 300.000 aktiivimetsästäjästä.

Suomen Riistakeskuksen mukaan sorsakannat kasvoivat reilusti 2010-luvun alussa. Sini- eli heinäsorsa on maamme tärkein vesiriistalintu ja sen saalis vuosittain on ollut jopa 300.000 yksilöä. Sinisorsaa esiintyy koko maassa, runsaimmin kuitenkin maamme eteläosissa.
Parina viime vuonna sorsakannat ovat kuitenkin supistuneet. Metsästäjäjärjestöt toivovatkin tämän vuoden sorsajahteihin malttia – ainahan ei ole pakko painaa liipaisinta…

Ja ken ei jääkaappiinsa sorsaa saa, voi korvata sen ankalla. Yllä olevaa sorsareseptiä kannattaa nykyaikaistaa ainakin kynimisen ja maidossa keittämisen osalta sekä maustaa hieman jytkymmin hieromalla ankan pintaan vaikkapa soija-hunaja-yrttimausteseosta. Sorsa ja ankka soveltuvat hyvin kokonaisena valmistettaviksi kohtuullisen rasvaisuutensa takia. Muistathan, että pakastealtaiden ankat ovat painoltaan helpostikin kaksinkertaisia sorsaan verrattuna.

 

Sorsa valmistetaan perinteisesti kokonaisena pitkään hauduttaen – vaikkapa näin:

Ainekset:
1,5 kg sorsa
2 l maitoa
50 g voita
vettä
1 sitruunan mehu
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
1 dl kermaa

Valmistus: Sorsa kynitään, kärvennetään, puhdistetaan ja sidotaan. Jos sorsan maku tuntuu vastenmieliseltä, voi sitä miedontaa hieromalla sitruunalla ja keittämällä sitä n. 20 min maidossa. Voi ruskeutetaan padassa ja sorsa pannaan siihen ruskeutumaan joka puolelta. Kun se on hyvin ruskeutunut, ripotellaan suolaa sen pinnalle, sitruunan mehu ja hiukan vettä lisätään. Sorsa saa kypsyä kannen alla. Kastikkeeksi käytetään lientä, jossa sorsa on kypsynyt. Se maustetaan ja siivilöidään, suurustetaan vehnäjauhoilla ja saa kiehua 10 minuuttia, jonka jälkeen kerma lisätään ja saa vielä kiehahtaa.
Lisukkeet: Perunat, vihannekset, salaatit ja hillokkeet. Jäljelle jäänyt liha käytetään salaatiksi, majoneesikastikkeeseen ja vihannesten kera, laatikoihin, piirakkapaistoksiin ym.

H.Koskimies – E.Somersalo: ”Keittotaito”. Werner Söderström Osakeyhtiön laakapainossa Porvoossa 1937.

JT Hartikainen

LähiTapiola tekee vastuullisuustyötä

|
Elämänturvayhtiö panostaa paikallisuuteen. LähiTapiola Savo-Karjalan johtavana teemana on vastuullisuus. Alueyhtiö lahjoittaa vuosittain pelastusrenkaita ja defibrillaattoreita toiminta-alueellaan. Tänä vuonna lahjoituksia on tehty esimerkiksi Haukivuorelle, Sulkavalle ...

Savusaunan ei tarvitse tupruttaa liikaa

|
Modernisoidun savusaunan lämmittämiseen kannattaa varata silti koko päivä. Rantasauna kuuluu olennaisena osana suomalaiseen kesään. Mari Kekkosella on kesäpaikkansa rannassa savusauna nykyaikaisella vivahteella. Perinteisessä savusaunassa ...

Hypoxi antaa kyytiä aineenvaihdunnalle

|
Iina Smolander ryhtyi Hypoxi-yrittäjäksi pitkän harkinnan jälkeen.   Emolaan mennessä, ihan Rouhialankadun alkupäässä sijaitsevan pienkerrostalon alakerrassa loistaa valo. Kun ovesta astuu sisään, vastassa on ...

Savo Trucks varustaa huoltoautoja

|
Jokainen auto varustellaan asiakkaan toiveiden mukaan.   Autovarusteluun erikoistunut Savo Trucks siirsi toimintansa Liito-oravantiellä vuoden 2019 lopulla. Yrityksen nokkamiehenä toimii Jere Kantonen. – Olen ...