Kuu koronasta kesään… — JiiTeen Kuukautinen

22.4.2020 Ajankohtaista

Talvi kesti Etelä-Suomessa hulppeat 5 päivää. Nyt arvailemme, kuinka kauan kevät kestää ja – milloin kesä alkaa. Kesän alkaminen ei tänä vuonna riipukaan säiden haltijoista – onko koronatilanne uusi kesän mittari? Mitä kaikkea meillä saattaakaan olla edessä…?

En lähde tässä ennustamaan mitään, enkä arvioimaan pandemian kulkua meillä tai muualla. Pohdin vain eräitä mahdollisia tulevaisuuksia. Ei toivottuja tai todennäköisiä tulevaisuuksia vaan ainoastaan ja vain mahdollisia.
Aloitetaan kesästä. Kansan mielissä kesä alkaa, kun koulut loppuvat ja piltit kirmaavat kesälaitumille. Miten lie tänä vuonna: koulut kyllä loppuvat, ehkäpä ennenaikaisestikin! Kesälaitumien avautuminen saattaa ollakin se kuuluisa toinen juttu. Kesän alkamista voi toki kysyä asiantuntijoilta, mutta ongelma on, että heistä jokainen vastaa tyystin omasta päästään…
Mikä sitten on uimahallien, kirjastojen, elokuvien, ravintoloiden, eri otteluiden, ravien, konserttien ja kesätapahtumien kohtalo Anno Domini 2020. Jotain saattaa viitoittaa Saksan päätös, jolla suuret yleisötilaisuudet kielletään ainakin elokuun loppuun saakka. Suomessa tällainen päätös tarkoittaisi jalkapallo- ja pesisotteluiden, Savonlinnan oopperajuhlien, St. Michel -ravien, Mikkelin musiikkijuhlien ja satojen muiden yleisötapahtumien peruuntumista tulevana kesänä.
Tapahtuminen peruuntuminen romuttaa paitsi järjestävien tahojen taloudet, myös lyö loven monien paikkakuntien elinkeinoihin: mietitäänpä vaikkapa vain oopperajuhlien merkitystä Savonlinnalle tai St.Michelin ja musiikkijuhlien merkitystä Mikkelille.
Oman lukunsa koronataistelussa muodostavat suomalaiset yritykset laidasta laitaan. Erityisesti niukkapääomaisten yksin- ja pienyrittäjien tilanne tukaloituu kesää kohti: monella yksikin päivä ilman myyntiä merkitsee säästämistä jopa päivittäismenoissa. Millä aikataululla näiden yrittäjien hätää voidaan purkaa – sitäkään en lähde arvailemaan: aika näyttää.
Kun asiantuntijat eivät ole yksimielisiä tulevasta kehityskulusta, ei tavallisen kansalaisenkaan kannata sitä pohtia – keskittykäämme vain kaikki nyt selviytymään!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0