Maailma tänään — JiiTeen Kuukautinen

29.1.2020 Koti

Uusi vuosi on jatkanut vanhojen vuosien tahtiin: outoja asioita kumpuaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.

Käydäänpä läpi muutamia sattumuksia.
Ilmastonmuutoshömpötys jatkuu. Ilmasto on toki muuttunut koko ilmastohistorian – syinä on ollut milloin meteoriitin iskemä, milloin maan kuvitteellisen akselin kierähtely. Nyt on sitten ihmisen vuoro yrittää muuttaa ilmastoa. Ilmastonmuutos ei ole ollut aina pelättävä ilmiö: nykyinen kulttuurimme alkoi kehittyä n. 15.000 vuotta sitten, kun muun muassa Afrikka lämpeni ja kuivui niin, että esivanhempamme joutuivat lähtemään kohti elinkelvollisempia seutuja. Eri puolilta lähteneet ryhmät huomasivat, että muuallakin on samankaltaisia immeisiä. Samalla eri puolilla syntyneet keksinnöt, viljelytavat ja muutkin elintavat tulivat kaikkien tietoisuuteen. Kulttuurien – ja siis vaikkapa avaruustieteiden ja eri taiteiden – kehittymiselle oli luotu pohja. Kiitos kuuluu tästä ilmastonmuutokselle
Uusi vuosi toi mukanaan myös uuden tappavan aseen: Kiinassa kalasta (?) ihmiseen tarttuneen viruksen rimpulan. Valtava maailmanlaajuinen kohu kertoo viruksen tappaneen jo ihmisiä.
H I R V E Ä Ä ! Samalla unohdetaan, että tupakka tappaa yli 8 miljoonaa ihmistä ja liikennekin miljoonia – joka vuosi! Vammautuneita kukaan ei kait edes viitsi laskea…
Täällä kotimaassa vuosi alkoi työmarkkinoilla siitä, mihin edellinen jäi: työmarkkinariitoihin. Eri tahot julistavat ponnekkaasti, että nyt vääryydet korjataan ja liksat tuplataan. Samalla vaaditaan työajan lyhentämistä. Melkomoinen yhtälö kansakunnan talouden ylläpitämiseksi, kehittämisestä nyt puhumattakaan. Julkinen puoli on eniten äänessä, vaikka onkin vientialoihin nähden vain tukitoimija. Ammattiliitot vaativat jopa valtakunnansovittelijan eroa – mitä ilmeisimminkin siksi, että tämä on nainen – missä muualla kuin ammattiliitoissa naisia saa syrjiä näin räikeästi?
Mikkeli makaa kuitenkin mallillaan: kaupungin talouden kymmenien miljoonien vaje paikataan irtisanomalla – 6 henkeä! Nämäkin luvataan työllistää kaupungin muissa yksiköissä. Kaasuttamoon pumpataan lisämiljoonia, vaikka jo nyt sieltä on viety ”hightech -laitteita” romuttamoihin! Soittakaa nyt ihmeessä joku valtioneuvoston vaihteeseen 0295 16001 ja pyytäkää lähettämään tänne meille Mikkeliin selvitysmies. Tai -nainen…

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0