Kulttuurintekijät eivät anna periksi

29.1.2020 Vapaa-aika
Mikkelin Teatteri panostaa tänä vuonna ohjelmistoon. Vuoden ensimmäinen ensi-ilta Kraanat auki on saanut yleisöltä erittäin positiivisen vastaanoton.

Vaikka resurssipula ja talousongelmat asettavat haasteita kaupungin kulttuurikentälle, niin lippu pidetään korkealla.

Mikkelissä on tänä vuonna kulttuuritarjontaa ihan jokaiseen makuun ja mikä parasta, vierailevien tähtien ohella iso osa tarjonnasta tuotetaan paikallisin voimin.
Kevään aikana kaupungissa nähdään tähtiartisteja niin kevyen kuin klassisenkin musiikin puolelta. Tämän lisäksi luvassa on komediaa, farssia ja klassikkonäytelmiä, teatterivierailuja, stand upia ja paljon muuta. Tiukat taloudelliset haasteetkaan eivät tekijöitä lannista.

Julkinen tuki ja lipputulot ovat se yhdistelmä, millä ihmiset työllistetään ja esitykset toteutetaan eri kulttuurilaitoksissa.
Huolimatta siitäkin, että kaupungin Mikkelin Teatterille myöntämää tukea leikataan tänä vuonna 35 000 eurolla, katselee teatterin johtaja Aleksander Anria tulevaisuuteen positiivisin mielin.
– Julkisen tuen leikkauksiin ehdimme onneksi varautua. Lisäksi palaute on ollut positiivista ja katsojat pikkuhiljaa palanneet teatteriin.
Viime vuonna katsojia kävi 500 edellisvuotta enemmän, yhteensä 33 397.

Mikkelin kaupunginorkesterin kevätohjelmisto on saanut yleisön liikkeelle. Kuva: Jaakko Antila

Teatterin todellinen haaste Anrian mukaan onkin luoda ohjelmisto, joka kiinnostaa yleisöä.
– Tänä vuonna ohjelmistossa jatkavat muun muassa rakastunut ryti, iloisia aikoja, mielensäpahoittaja sekä karaanat auki, jotka ovat innostaneet yleisöä. Tulossa on farssia, komediaa, musiikkinäytelmiä ja kotimaisia klassikoita sekä vierailuja. Näin vastaamme yleisöltä saamaamme palautteeseen, unohtamatta myöskään lapsiyleisöä.
Tulevasta ohjelmistosta Anria nostaa esimerkeiksi modernisoidun version Minna Canthin Papin perheestä, sekä Naisvuorella kesällä nähtävän Otto Kanervan ja Mikko Kivisen Sellaista elämä on -musiikkiteatteri esityksen, joille odottaa positiivista vastaanottoa.
– Syksyllä luvassa on naisohjaajien esiinmarssi, josta kerrotaan myöhemmin lisää, Anria vinkkaa.

Samoin Mikkelin kaupunginorkesterin yleisömäärissä oli huomattavaa nousua viime vuonna.
– Myös tämän kevään konsertit ovat herättäneet yleisön kiinnostuksen jopa siinä määrin että olemme saaneet paljon uusia kausikorttilaisia, iloitsee orkesterin intendentti Jaakko Antila.
– Orkesterin taloustilanne on verrattain hyvä, vaikka lisäresursseille olisikin käyttöä. Kuitenkin iloitsemme siitä että olemme saaneet luotua mielenkiintoisen ohjelmiston, mikä näkyy suoraan yleisömäärissä.

Organisaatiossa on tapahtunut myös muutoksia ja avoinna olleet soittajavakanssit on täytetty.
– Kun aikaisemmin kaksi kapellimestaria, Daniel Raiskin ja Erkki Lasonpalo, jakoivat taiteellisen johtajan pestin, niin nyt vuoden alusta Lasonpalo vastaa tehtävästä yksin.
Anttilan mukaan järjestely selkeyttää työtä sekä tuotannon että suunnittelun näkökulmasta. Lasonpalo on myös Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja, mikä selkiyttää Saimaa Sinfonietta-yhteistyötä.

Taloudellisista leikkauksista huolimatta teatterinjohtaja Aleksander Anria katsoo positiivisesti tulevaan. Kuva: Tiina Bolz

Pääsiäisenä ohjelmistossa on Mozartin Requiem, jossa mukana on mieskuoro Manifestum sekä laulajia eri kuoroista pääkaupunkiseudulta. Syksyllä ohjelmistoon on tulossa lisää kuoromusiikkia, millä orkesteri vastaa yleisön palautteeseen.
– Sen lisäksi meillä on solistivieraita, kuten esimerkiksi Iiro Rantala ja Linda Lampenius.

Konsertti- ja kongressitalo Mikaelin ohjelmisto tarjoaa varsin monipuolisen kattauksen tulevalle keväälle.
Kevään ohjelmistosta löytyvät esimerkiksi Rakuunasoittokunta, Maagikot-kiertue ja Juice Originals –konsertti, mikä tuo Mikaeliin sekä Riku Niemisen että Anssi Tikanmäen.
– Sen lisäksi tarjolla on Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa, Martti Suosalon ja Iiro Rantalan musiikkikomedia Neljä pientä annosta ja Suvi Teräsniska sekä Grammy-voittaja, pianisti Marian Petrescu, listaa toimitusjohtaja Antti Kalliomaa.

Haasteena Kalliomaa kokee Mikaelin tekemisen entistä tunnetummaksi kokousjärjestäjänä. Ilmassa on piristymisen merkkejä.
– Meillä järjestetään jo paljon kokouksia ja erilaisia tapahtumia, viime syksy oli suht aktiivinen, mutta sekaan mahtuu vielä, Kalliomaa sanoo.
Tulevalle syksylle kaavaillaan uusia yhteistyökuvioita.
– Tänä vuonna pyrimme saamaan toimintaan uutta vauhtia. Kevään aikana meillä on tarkoitus aloittaa yhteistyö erään eteläsuomalaisen tapahtumatalon kanssa, kertoo Kalliomaa.
– Yhteistyön myötä jo syksylle uusia avauksia, mutta siitä kerromme lisää myöhemmin.

– Toimitusjohtajan täytyy pystyä pitämään monta palloa ilmassa samanaikaisesti, sanoo Mikaelin toimitusjohtaja Antti Kalliomaa.
Kuva: Johannes Wilenius
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0