Kultaleijona lomailee Hirvensalmella

|

Jere Sallinen pääsi potkimaan ja kikkailemaan jalkapallolla Arttu Valajan kanssa Hirvensalmen Urheilukentällä.

Kiekkoilijan kesä kuluu kalastellessa ja omaehtoisen harjoittelun merkeissä.

Jääkiekko on pienestä pitäen ollut maailmanmestari Jere Salliselle koko elämä. Parivuotiaana kiekkokoulusta uransa aloittaneen kultaleijonan suurin haave on aina ollut tulla ammattilaisjääkiekkoilijaksi.
– Se on ollut jonkin verran luopumista normaaliasioista. Melko pienenä pääset jo tekemään valinnan menetkö treeneihin vai koulun discoon. Kyllähän jokaisen pitää elää normaalia elämää, mutta kun olet ammattilainen, teet jokaisen valinnan urheilijan näkökulmasta, Sallinen sanoo.
– Kilpailu tässä ammatissa on niin kovaa, että et voi hirveästi lipsua treenien ja muiden elämäntapojen suhteen. Kova kilpailu motivoi. Kun tiedät että muut jätkät on kesätauollakin juoksemassa, et edes halua jättää treeniä väliin.

Sallinen on Espoo Bluesin kasvatteja. Pelaajapolku maajoukkueeseen on kulkenut SM-liigan, KHL:n ja AHL:n kautta.
– Tein NHL-sopimuksen Edmonton Oilersin kanssa, mutta en päässyt pelaamaan NHL-seuran mukana vaan pelasin koko kauden AHL:ssä, Bakersfield Condorseissa. Sen jälkeen palasin Ruotsiin kahdeksi vuodeksi ja nyt mulla on 1+1 vuoden sopimus HIFK:n kanssa.

Sallisella on takanaan yli 50 A-maaottelua.
– Melko monta leiritystä on tullut käytyä läpi, mutta tänä vuonna olin toista kertaa MM-kisoissa ja kaikki taitaa tietää, mitä siellä tapahtui, naurahtaa Sallinen.
Tuskin kukaan uskoi joukkueen menestykseen, sillä mukana oli vain pari NHL-pelaajaa.
– Joukkue oli tietoinen, ettei se pärjää isompia maita vastaan taidossa. Uskon että kun oltiin altavastaajina, siinä korostui paljon se, miten pelataan muulle joukkueelle. Meidän täytyi olla joukkueena hyvä, Sallinen sanoo.

Valmentaja Jukka Jalosen merkitys joukkueelle oli iso.
– Jukka on vaativa ja rehellinen valmentaja. Pitkästä aikaa maajoukkueessa käytiin läpi kaikki pelaajatiputukset ja mitä mahdollisesti voi käydä.
Kun Pohjois-Amerikasta ei ollut oikein tulijoita, joukkueelle kerrottiin nopeasti kokoonpano ja kisapassit leimattiin saman tien. Se toi Sallisen mukaan pelaajille myös turvallisuuden tunnetta.
– Jalonen valoi luottamusta jokaisen omaan pelitapaan, ihan sama kuka siellä oli vastassa. Kun tehdään joukkueena se mitä on sovittu, meillä on mahdollisuus voittaa ihan kenet vaan. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen, kertoo Sallinen.
– Turnaus edettiin peli kerrallaan ja se oli varmaan myös meidän vahvuus. Ei tähdätty finaaliin vaan mentiin askel askeleelta. Loppupeleissä, kun jäljellä oli enää kaksi ottelua, uskallettiin ensimmäistä kertaa ajatella että meillä oikeasti on mahdollisuus nostaa pokaalia.

Kesäisin Sallinen viihtyy Hirvensalmella vanhempiensa kesämökillä, upeitten vesistöjen äärellä. Hänen mukaansa Hirtsussa on myös hienot urheilumahdollisuudet ja leppoisia ihmisiä.
– Tykkään saunomisesta ja uimisesta, vietän aikaa perheen kanssa, treenailen ja käyn välillä pelaamassa tennistä ja pyöräilen sekä käyn golfaamassa.
– Sen lisäksi kuuntelen paljon äänikirjoja ja veneilen. Yleensä silloin matkassa on myös virveli. Ja milloin mahdollista, makaan laiturilla ottamassa aurinkoa, virnistää Sallinen.

Lomaa kiekkoilijalla on heinäkuun lopulle, jolloin edessä on paluu pääkaupunkiseudulle ja jäälle.
– Kesälomakauden jälkeen huilaan viikon tai kaksi, mutta kaikki muu aika on omaehtoista harjoittelua. Toki kesään mahtuu myös kevyempiä viikkoja, mutta joka päivä tulee tehtyä jotain urheiluun liittyvää, kertoo Sallinen.
– Parasta omatoimiharjoittelussa on että se ei ole kellotettua. Jos on hyvät kelit, voit nauttia päivällä auringosta ja mennä treenaamaan vasta illalla.
Maailmanmestarilla on edelleen myös unelmia.
– Haluaisin pelata vielä ulkomailla maailman huippusarjoissa. Sveitsissä tai Venäjällä, sanoo Sallinen.
NHL:kään ei ole pois suljettu, mutta Sallisella alkaa pelaajana olla jo ikää ja siellä kerran käyneenä hän tiedostaa tosiasiat.
– Se on sarja, jossa jokainen kiekkoilija haluaisi pelata, mutta kaikki eivät sinne pääse.

Jere ”Säli” Sallinen

• s. 26.10.1990 Espoo
• Laitahyökkääjä
• Nykyinen seura: HIFK
• A-maaottelut: 56
• Menestys arvokisoissa: hopeaa 2014 Valko-Venäjä, kultaa 2019 Slovakia.

Savusaunan ei tarvitse tupruttaa liikaa

|
Modernisoidun savusaunan lämmittämiseen kannattaa varata silti koko päivä. Rantasauna kuuluu olennaisena osana suomalaiseen kesään. Mari Kekkosella on kesäpaikkansa rannassa savusauna nykyaikaisella vivahteella. Perinteisessä savusaunassa ...

Hypoxi antaa kyytiä aineenvaihdunnalle

|
Iina Smolander ryhtyi Hypoxi-yrittäjäksi pitkän harkinnan jälkeen.   Emolaan mennessä, ihan Rouhialankadun alkupäässä sijaitsevan pienkerrostalon alakerrassa loistaa valo. Kun ovesta astuu sisään, vastassa on ...

Savo Trucks varustaa huoltoautoja

|
Jokainen auto varustellaan asiakkaan toiveiden mukaan.   Autovarusteluun erikoistunut Savo Trucks siirsi toimintansa Liito-oravantiellä vuoden 2019 lopulla. Yrityksen nokkamiehenä toimii Jere Kantonen. – Olen ...