Mikkelin tori elää kesästä

17.7.2019 Ajankohtaista
Kaija Ahonen maistatti torikauppias Mauno Pulkkisella mansikoita kaksikon keskustellessa Maaherrankadulle uudistusten myötä syntyneistä ruuhkista.

Turistit eivät ole vielä tulleet torille.

Torilla tavataan tuttuja, tehdään ostoksia, siellä voi levähtää ja torilla voi jopa rakastua, ainakin jos Mikkelin Torikauppiasyhdistyksen puheenjohtajaa Kaija Ahosta kuuntelee.
– Vuonna 2006 kun huomattiin, että klo 14 päättyneen myyntiajan jälkeen tavaraa oli usein jäänyt myymättä ja asiakaskunta liikkui enemmän iltapainotteisesti, päätettiin anoa kaupungilta lupaa pidempiin myyntiaikoihin, kertoo Ahonen.
– Pidentyneiden myyntiaikojen myötä palvelut torilla ovat kehittyneet ja pystymme palvelemaan paremmin asiakkaita.

Myös torikahviloiden myöhäisille aukioloille on tilausta.
– Esimerkiksi Torikahvila Marski on ainakin koulujen alkuun saakka auki 24/7. Se palvelee monenlaista asiakaskuntaa, sanoo Ahonen.
– Yötyössä olevat voivat piipahtaa kahvilla tai muuten vain yökukkujat kohtaavat toisiaan. Torilla voi jopa rakastua.

Mikkelissä torin tilanne ei matkailun näkökulmasta ole mennyt parempaan tai huonompaan suuntaan. Ahosen mukaan torilla käy paljon ihmisiä erityisesti lähikunnista. He tulevat Mikkelin keskustaan jonkin asian takia ja käyvät samalla torilla.
– Olemme saaneet paljon uusia asiakkaita, mutta varsinaisesti turistit eivät vielä ole ilmestyneet torille, kertoo Ahonen.
– Esimerkiksi matkatyöläiset ovat yksi joukko, joita on alkanut näkyä lisää torilla. Mutta läpiajomatkalaisia, jotka kulkevat Mikkelin kautta jonnekin on näkynyt viimeaikoina vähemmän. Viitostien remontilla voi olla siihen oma vaikutuksensa.
Yksi syy ilmiöön on Ahosen mukaan vähentyneissä pintapysäköintipaikoissa.
– Keskustan alue on menettänyt merkittäviä parkkipaikkoja, esimerkkeinä Marskin aukio ja viljasiilojen parkki, Ahonen sanoo.
– Väitän että keskustassa ei olisi näin paljon tyhjiä liiketiloja, jos kadonneiden pintapysäköintipaikkojen tilalle olisi esittää vaihtoehtoisia parkkipaikkoja.

Viimeisimpänä muutoksena Ahonen mainitsee Maaherrankadulla tehdyn kesäkatukokeilun, joka vei kadunvarresta Stellan puoleiset parkkiruudut.
– Maaherrankatu on kaupungin kauppakatu, mistä lähdetään tekemään täsmäiskuja niin liikkeisiin kuin torillekin, sanoo Ahonen.
Kesäkatukokeiluun menetetään 15 pysäköintiruutua ja se on Ahosen mukaan iso isku kaikkien keskustan kauppiaiden vyön alle. Ihmiset eivät kanna tavaraa pitkiä matkoja, vaan kuskaamiseen täytyy olla jokin kulkuväline. Torilta ja kaupoista haetaan kasseittain ja laatikoittain tavaraa ja ne kannetaan autoon.
– Etenkin tällaisessa maalaispitäjässä miehet sanovat, että meidän huushollissa vaimon jälkeen auto on seuraavaksi kallein hankinta. Jos en pääse sillä liikkumaan minne haluan, en mene ollenkaan.
Moni käy keskustassa vain pyörähtämässä, aikaa käytettäväksi on ehkä 15 minuuttia tai maksimissaan tunti.
– Vaikka parkkiruutuja lähti vain 15, päivän aikana niissä pyörähtää yksi toriparkillinen ihmisiä. Uudistus ei palvele toria eikä muita liikkeitä keskustassa, sanoo Ahonen.

Mikkelin tori on Ahosen mukaan iso ja tärkeä elementti Mikkelin kaupungille.
– Jokainen on tervetullut vaikka kertomaan siitä, mitä itse toivoisi torilta, Ahonen sanoo.
– Torille voi tulla muutenkin kuin ostotarkoituksessa, vaikka vain nauttimaan tunnelmasta. Me torikauppiaat ollaan siellä sopivasti vanhanaikaisia, mutta eletään nykyhetkessä.

Pitsirouva 150 vuotta

Kenkävero on kaikille tuttu ja miksi ei olisi, onhan vanha pappila seissyt samalla paikalla jo 150 vuotta. Sitä juhlistetaan seitsemän sortin kahvipöydällä.
Niin pieniä kuin isompiakin vieraita ilahduttavat hurmaava puutarha sekä kotieläimet. Joulupukin piilopirtissä toimii kesän ajan Kukkasormuspaja, jossa sormukset syntyvät puutarhan kukkasista. Kenkäverosta löytyvät myös erilaiset käsityömyymälät ja leipomo.
– Kenkävero uudistuu jatkuvasti pienin askelin tuoden jotain uutta niin myymälä- kuin tapahtumapuolellekin, sanoo toiminnanjohtaja Anne Ossi. Hän toivottaa samalla kaikki tervetulleeksi saunomaan valtakunnallisena saunapäivänä.

 

 

Mikkelipuisto on must

Kesäaikaan kannattaa ehdottomasti vierailla myös Mikkelipuistossa, jossa on 29 erilaista mallipuutarhaa.
Mikkelipuistosta löytyy lasten leikkipaikka ja viheralue palvelee piknikseurueita. Sateen sattuessa palvelee ravintola Greeneri.
Puistossa erilaisten aktiviteettien parissa viihtyy koko perhe. Vuokrauspiste Virkeästä pystyy vuokraamaan SUP-lautoja, kanootteja ja kajakkeja tai vaikka polkuauton, jolla pääsee kiertämään läpi koko puutarhanäyttelyn.
Puistossa on myös kesätiistaisin puistojumppia ja läpi kesän erilaisia pieniä ja isompia tapahtumia kuten konsertteja.
– Tänään keskiviikkona meillä on myös avajaishulinat, kun universumin ainoa savolainen ratikka vihitään käyttöön, kertoo toiminnanjohtaja Heidi Kelho.
Luvassa on kansanjuhla 50- ja 60-lukujen hengessä historiapläjäyksineen ja tansseineen sekä hodareineen ja hattaroineen. TB

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0