Monkey is back

|

Kolme väriä. Uuden 125 cc Monkeyn pääväriksi valkoisen rinnalle voi valita joko keltaisen, mustan tai punaisen.

Retrohenkinen ajopeli kelpaa moneen lähtöön.

Jo 1960-luvun puolella esitelty Honda Monkey muutti mopoilevan maailman ajatuksia pysyvästi. Suomessa varsinkin 1980 ja -90-luvuilla suosittu Honda Z50 Monkey ei käryttänyt vaatteita kaksitahtisen hajuisiksi. Lisäksi rauhallinen puputus kertoi kaverin olevan jo nurkan takana tulossa.
Ajat muuttuivat ja Monkeyn valmistus lopetettiin Hondan toimesta vuonna 1999. Sen jälkeen Monkeyn tai aikoinaan ”tossuksi” kutsutun mopon kaltaisia laitteita on valmistettu lähinnä kiinalaisten valmistajien toimesta, aina näihin päiviin saakka.

Viime kesänä Honda herätti Monkeynsa henkiin uudelleen. Kysymys ei kuitenkaan ole moposta, vaan ehdasta satapiikistä. Kevytmoottoripyöräkortin vaativa retropeli on kiinnostanutkin etupäässä yli 40 vuotiaita ostajia eli juuri heitä, jotka aikoinaan ajoivat mopoiässä Monkeylla.
Uusi 125 kuutiosenttimetrinen Monkey on passeli peli myös aikamiehelle. Silti sen istumakorkeus (776 mm) sallii pienemmänkin kuljettajan. Istumaan mahtuu hyvin ja kaikki on niin kuin ennenkin, jos ajokin kasvanutta kokoa ja kuljettajan ikää ei oteta huomioon.
Teknisesti uusi Monkey edustaa nykyaikaa, kuten elektronisesti ohjattu polttoaineen ruiskutus, LED-ajovalot, ABS-jarrut ja säädettävä iskunvaimennus osoittavat.

Digiä. Mittariston kuoret ovat retroa, sisältö modernia.
Digiä. Mittariston kuoret ovat retroa, sisältö modernia.

Testattavana ollut Monkey oli varustettu Yoshimuran tehoputkella, joka tuo nelarin muhkeat soundit sopivan äänekkäästi esille. Nelipykäläisen vaihteiston ja kytkimen yhteiskäytös on silkinpehmeää ja ajaminen yleensäkin tuntuu hyvin helpolta. Rengaskoko on sen verran iso, että hiekkatiellä kurvaillessa ei tarvitse varoa äkkikäännöksiä.
Uusi Monkey kelaa vajaan 10 hevosvoiman tehoilla noin 100 km/h huippunopeuden. Se riittää korttelitykille hyvin, sillä kukaan tuskin ostaa tämän kaltaista ajopeliä maantieajoon.
Reilun neljän tuhannen euron hintalappukaan ei ole iso este, mikäli haluaa fiilistellä kaksipyöräisellä ilman isoja käyttökuluja. Monkey hankitaan puhtaasti fiiliksen vuoksi, sillä tällä pelillä ajetaan suupielet ylöspäin naapureiltakin!

Endurot kisaavat Jyhnäharjulla

|
Ajourat ovat timmissä kunnossa. Mikkelin Moottorikerho järjestää tammikuun viimeisenä viikonloppuna Hirvensalmen Jyhnäharjulla enduro-moottoripyöräilyn kansallisen kilpailun. Erikoista mittelössä on, että se käydään koronaepidemian vuoksi ilman ...

Polaria-Sprint ajetaan helmikuussa 2021

|
Mäntyharjulla Ruotimon Moottoriurheilukeskuksessa kisataan jälleen 14.2.2021 rallisprintin mestaruuksista. Jo perinteeksi muodostunut Polaria-Sprint toteutetaan Mäntyharjun Moottorikerhon ja Mikkelin Urheiluautoilijoiden yhteistyönä. Suomen hienoimpiin lukeutuvalla radalla on ...

Autot suunnistivat läpi yön

|
Vuoden ainut autoilla käytävä suunnistuskilpailu veti paikalle 69 joukkuetta. Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna kilpailtiin suunnistuksen parissa Hirvensalmen Syväsmäessä. Otavan Erämiesten Seurapirtiltä startannut, jo 19. kerran ...

Taivalantin kausi on sujunut hyvin

|
SM-Vaakunarallin luokkavoitto muuttui koko sarjan menestykseksi. Rallijunioreiden Suomenmestaruudesta käydään syyskuun viimeisenä viikonloppuna tiukka kisa Seinäjoella. SM Pohjanmaa Ralliin neljän pisteen Rallin Suomen Juniorimestaruus johdossa ...