Tulevaisuuteen sijoittaminen on sijoittamista itseensä

27.3.2019 Ajankohtaista
Yksinyrittäjä Saara Liukkonen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla itseensä.

Vauraus tarkoittaa muutakin kuin varallisuutta.

Jokainen meistä haaveilee vauraammasta tulevaisuudesta. Sijoittaminen on yksi tapa vaurastua, mutta voiko se olla jotain muutakin? Miten sinä sijoitat tulevaisuuteen?
Vahva veikkaus on, että edelleen iso osa suomalaisista ”sijoittaa tulevaisuuteen” miettiessään esimerkiksi, mihin mennessä se lottokuponki pitikään jättää, että ehtii mukaan illan arvontaan.
Entä mitä tarkoittaa kun sanotaan että ihminen on vauras? Kenties sitä että ihmisellä on paljon rahaa ja materiaa, kiinteistöjä, osakkeita ja kallis auto?

Viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen Saara Liukkonen on yksinyrittäjä, joka sijoittaa kaikista mieluiten itseensä.
– En ole sijoittanut esimerkiksi osakkeisiin tai eläkevakuutukseen vaikka aika-ajoin sellaisia ajatuksia mielessä käykin. Ne eivät vain ole konkretisoituneet. Ennemmin sijoitan itseeni.
Liukkonen sanoo, että tietenkin talouspuoli on hyvä pitää kunnossa ja rahan olemassaolo helpottaa kummasti arkea sekä yrittäjänä että yksityishenkilönä, mutta se ei saa olla itseisarvo.
– Yrittäjänä ajattelen niin että kun minä voin hyvin, voi yrityskin hyvin. Toisin sanoen on tärkeää pitää fysiikka ja pää kunnossa. Siksi myös opiskelen itsenäisesti koko ajan.
Liukkosen mielestä itsensä kehittäminen onkin parasta tulevaisuuteen sijoittamista.
– Itsensä kehittämistä on myös monipuolinen harrastaminen.

Mitä vaurauteen tulee, sitä Liukkosen elämästä ei puutu.
– Vauraus ei ole minulle rahaa tai materiaa, vaan se tulee muuta kautta. Terveys, ystävät, verkostot ja läheiset ovat niitä, jotka tuovat elämään rikkautta, vaihtelevuutta ja vaurautta.
Samoilla linjoilla on etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huovinen.
– Tulevaisuuteen sijoittaminen kulminoituu oikeastaan kahteen aika tärkeään asiaan: ihmissuhteisiin ja omaan terveyteen.
– Minä rakennan tulevaisuuttani juuri tällä hetkellä omilla valinnoillani. Sijoittamalla itseeni sijoitan tulevaisuuteen.
Huovisen mielestä omaisuuden haaliminen ei ole elämässä se tärkein pointti.
– Ei se raha pahasta ole, se helpottaa elämää kummasti. Itselläni ei varallisuutta mainittavasti ole, mutta en myöskään näe itseisarvona kasvattaa itselleni velkaa ja sitä kautta varallisuutta.

Etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huoviselle vauraus tarkoittaa hyvinvointia ja ihmissuhteita.
Etsivä nuorisotyöntekijä Markku Huoviselle vauraus tarkoittaa hyvinvointia ja ihmissuhteita.

Huovisen mukaan vaurautta on sijoittaa omaan itseensä.
– Onnellisuus ja menestys ihan arkipäiväisissäkin asioissa ovat vaurautta kuten myös läheiset ja oma terveys. Uskon että se merkitsee muutakin kuin rahaa, oli sitä tai ei.
– Määräosaammehan me jokainen tavoitellaan, mutta kohtuus kaikessa on aika hyvä käsite. Jos lähdet rakentamaan tulevaisuutta varallisuuden varaan, saatat pian huomata että kaikki aika menee siihen ja tämä hetki jää sivurooliin.

Tekniikan diplomi-insinööriopiskelija Iikka Häkkiselle koulutus on sijoittamista tulevaisuuteen.
– Sijoittamalla koulutukseen sijoitan myös itseeni ja sitä kautta tulevaisuuteen. Sivistys on pääomaa, joka kasvaa korkoa, sanoo Häkkinen.

Tekniikan diplomi-insinööriopiskelija Iikka Häkkinen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla koulutukseen.
Tekniikan diplomi-insinööriopiskelija Iikka Häkkinen sijoittaa tulevaisuuteen sijoittamalla koulutukseen.

Häkkisen mukaan tulevaisuuteen sijoittamista on myös itsestään huolehtiminen.
– Vauraushan voi olla mitä vaan. Harrastukset, hyvä kunto ja terveys luovat vaurautta. Jokaisella se on just se oma juttu, mikä tekee vauraaksi.
– Myös ne asiat mitkä tekevät onnelliseksi, luovat vaurautta: läheiset, ystävät, koulutus, ammatti, mikä kenellekin tuntuu omalta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0