Reaaliomaisuuteen sijoittaminen houkuttelee yhä useampia

Aloitus tärkeintä. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, vaan pitkäjänteisen suunnitelman noudattamista, kertoo sijoitusjohtaja Tero Fennander United Bankersilta.

Vanha sijoittamisen viisaus neuvoo sijoittamaan vain siihen, mistä ymmärrät.

Suomalaiset ovat läpi vuosikymmenten sijoittaneet kiinteään omaisuuteen, asuntoihin, liiketiloihin sekä maahan ja metsään. Aika on kuitenkin muuttunut, eikä useimmilla meistä enää riitä osaaminen ja aika fyysisiä töitä vaativien omaisuuserien huolehtimiseen.
Osakemarkkinat ovat olleet arvostuksen osalta suhteellisen korkealla jo pitkään. Tämä on saanut sijoittajat entistä varovaisemmiksi, vaikka mitään ryntäystä pörsseistä poispäin ei olekaan tapahtunut. Syynä on se yksinkertainen tosiasia, että tuottavia vaihtoehtoja on matalan korkotason aikakaudella hyvin vähän.

Reaaliomaisuuteen voidaan sijoittaa myös rahastojen avulla. Esimerkiksi suomalainen United Bankers on tarjonnut erilaisia kiinteään omaisuuteen sijoittavia rahastoja jo kymmenien vuosien ajan. Kiinteistö-, infra-, metsä- ja maaomaisuuteen sijoittavat rahastot ovat suosittuja tasaisen tuoton vuoksi.
Hyvin monen sijoitussalkku koostuu osake- ja korkoinstrumenteista. Vaihtoehtoinen ajattelutapa on kuitenkin olemassa.
– Mikäli salkku jaetaan kolmeen osaan, osakkeisiin, korkoon ja reaaliomaisuuteen, niin yhden osa-alueen sukeltaminen ei vaikuta kokonaisuuteen yhtä voimakkaasti kuin perinteisellä jaolla korkoihin ja osakkeisiin, opastaa sijoitusjohtaja Tero Fennander.

Reaaliomaisuusrahastot sijoittavat alallaan hyväksi havaittuihin yrityksiin ympäri maailmaa. Näin riskiä saadaan hajautettua myös maantieteellisesti. Lisäksi rahastot ovat merkittäviä omaisuuserien omistajia, joka luo osaltaan turvallisuuden tunnetta.
– UB omistaa esimerkiksi metsää rahastojaan varten 111 000 hehtaaria ja tuo määrä on ollut viime vuosina lisääntymään päin, Fennander kertoo.
Kiinteään omaisuuteen sijoittamisessa pitää olla tarkkana. Esimerkiksi kiinteistörahastojen omaisuusmassa on Fennanderin mukaan tarkkaan mietitty missä ja minkälaisia kohteita salkussa on. Sama koskee myös metsäpuolta.
– Meidän rahastoissa hajautus koskee metsäpuolella pohjoismaita, muissa omaisuuserissä puhutaan maailmanlaajuisesta hajauttamisesta.

Lähinnä Etelä-Savon alueella yksityispankkiiripalveluja tarjoava Fennander on itsekin yrittäjän asemassa. Siksi hän ymmärtää sijoittajien halua turvata omaa vaivalla kasattua pesämunaa viimeiseen saakka.
– Nämä reaaliomaisuuteen sijoittavat rahastot katsotaan yleisesti turvasatamiksi. Ja ne vieläpä ovat tuottaneet kulujen jälkeen hyvin.
– Viimeisten 20 vuoden tarkastelujaksolla tuotto on ollut noin kolme kertaa osakeindeksiä suurempi, Fennander mainostaa.
Reaaliomaisuusrahastoja on monenlaisia. On rahastoja, joihin sijoitetaan isoja summia kerrallaan, mutta tarjolla on myös rahastoja, joihin pääsee mukaan matalalla summalla ja kuukausisäästämisellä. Mitään salaseurojen vaurastumiskeinoja ne eivät siis ole.
– Tärkeintä on sijoittaa johonkin. Moni ajattelee että en voi sijoittaa, kun en ymmärrä näistä mitään.
– Toki on tärkeää mihin sijoittaa, mutta tärkeintä on aloittaminen ja suunnitelmallisuus.

Digitalisaation myötä sijoitusten seuraaminen on helppoa ja esimerkiksi lisäsijoitusten tekeminen on netissä helppoa ja vaivatonta. Silti Fennander ei kehota esimerkiksi rahastosijoittajaa tutkimaan omistuksiaan päivittäin.
– Asioita pitää ajatella pitkällä aikajänteellä. Ei kannata kiusata itseään päiväheilahteluilla, vaan pitää mielessä visusti oma sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä. Siitä se vaurastuminen alkaa, sijoitusjohtaja päättää.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0