Puun parissa jo 20 vuotta

27.3.2019 Ajankohtaista
Kimmo Hämäläisellä (vas.) ja Lauri Hämäläisellä on työn alla asiakkaan tilaama erikoistyö. Kyseiseen kaappiin asennetaan juuri ledivalaistusta. – Niin sanotusti samaan sarjaan tehtiin myös hieman eri mallinen monitoimikaappi, jossa on pienen jääkaapin paikka sekä säilytystilaa, yrittäjä Kimmo Hämäläinen kertoo.

Suunnittelijoiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti.

Mikkelin Oravinmäellä sijaitseva Puusepänliike Pro Joinery Ky on valmistanut puusepäntuotteita jo 20 vuoden ajan. Tuotevalikoima on lisääntynyt ja nyt keittiökalusteet ovat yksi yrityksen päätuotteista. Niiden lisäksi asiakkaille valmistetaan kodin muita kalusteita ja liukuovikalusteita. Yrittäjä Kimmo Hämäläinen kertoo yrityksen tekevän myös julkisten tilojen kalusteita kuten muun muassa vastaanottotiskejä ja taukotilakalusteita.
– Mitään suurempia muutoksia alalla ei ole tapahtunut. Puu on aina puuta. Pintakäsittelyaineissa on menty jonkin verran luonnollisempaan suuntaan, Hämäläinen pohtii.
– Viilupuolella on otettu käyttöön tekninen viilu. Se on tietenkin sellainen uusi juttu.
Hänen mukaansa puuvahat ja erilaiset vesiohenteiset pintakäsittelyaineet ovat kasvattaneet suosiotaan.
– Tammi on materiaalina pitänyt pintansa koko yrittäjyyteni ajan. Se johtuu luultavasti sen kovuudesta, jonka takia siitä voidaan työstää huonekaluja tai vaikka ikkunan karmeja.

Keittiöissä suurin muutos on tapahtunut tekniikan parissa. Altaiden päällä olevat loisteputkivalot on korvattu ledeillä, pistorasiat halutaan piilottaa ja välitilojen kaakelit korvataan hyvin usein komposiittilevyllä.
– 2000-luvun alusta tähän päivään on menty aimo harppaus eteenpäin tekniikassa. Keittiöihin ei myöskään haluta niin paljon kokopuisia kaappien ovia, vaan ne on korvattu kalustelevyllä, joka voidaan pinnoittaa tai maalata asiakkaan haluamalla tavalla, Hämäläinen kertoo.

Keittiöiden, kalusteiden ja asuntojen ilmeen suunnitteleminen voi joskus olla työlästä. Eri huoneiden yhteensopivuus vaatii tekijältään tarkkaa silmää.
– Nykypäivänä käytetään paljon sisustussuunnittelijoita ja arkkitehtejä apuna kodin remontoinnissa ja sisustamisessa. Monella asiakkaalla on mukanaan valmis suunnitelma ja me toteutamme sen, Hämäläinen kertoo.
Asiakkaan ei siis tarvitse tuskailla itse valintojen kanssa, vaan ammattilaiset suunnittelevat ja toteuttavat remontin hänen puolestaan.
– Kyllä nykyään halutaan sellaista kokonaisvaltaista palvelua, joka kattaa suunnittelun sekä remontin. Silloin asunnosta saa myös yhdenmukaisen, eivätkä huoneet riitele keskenään.

 

”Aika menee nopeasti”

Vuonna 1999 perustettu Pro Joinery Ky:n yrittäjä Kimmo Hämäläinen opiskeli alun perin rakennusalaa. Tämän jälkeen hän kouluttautui puuseppä artesaaniksi. Mies ehti olla puoli vuotta palkkatöissä töissä, jonka jälkeen hän päätti pistää oman yrityksen pystyyn.
– Aloitimme toiminnan silloisessa Puutaito -keskuksessa. Koneet olivat alkuun vuokrattuja, joten se oli sellainen kevyt alku.
Heti vuoden sisään yritykseen palkattiin työntekijä ja vuonna 2008 yritys muutti nykyisiin omiin tiloihin Pulttikadulle.
– Muuton yhteydessä hankimme ensimmäiset CNC-koneet ja siitä ollaan pikkuhiljaa kasvettu nykyiseen muotoon. Meillä on muun muassa nykyai-
kainen nestaava CNC-kone ja listoituskone.
Vuonna 2017 Pulttikadun toimitiloihin rakennettiin laajennus, joka toimii myymälänä sekä näyttelytilana.

Uran varrelle on mahtunut monenlaista projektia, niin suuria kuin pieniä. Hämäläinen on myös palkittu vuonna 2006 valtakunnallinen Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinnolla Suomen Yrittäjien toimesta.
Kuinka kuluneet vuodet ovat sitten yrittäjän itsensä mielestä menneet?
– Puun parissa aika menee nopeasti. Tuntuu kuin olisimme vasta aloittaneet, Hämäläinen naurahtaa hyväntuulisena.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0