”Uskon omaan tekemiseemme”

27.3.2019 Koti
Pasi Lahikainenopastaa autoilijoiden kurkkaamaan oman auton renkaiden kuntoa säännöllisin väliajoin.

Katsastusvälien nousu uusissa autoissa tuo alalle haasteita.

Mikkelin Tähti Katsastus Oy muutti noin kuukausi sitten Tuskusta Otavankadulle Vauhti-Vaunun entisiin tiloihin. Käynti liikkeeseen tapahtuu sisäpihan kautta.
– Muutimme paremman sijainnin sekä tilojen vuoksi. Täällä on isommat tilat niin asiakaspalvelulle kuin henkilökunnalle, yrittäjä Pasi Lahikainen kertoo.
Lahikainen luotsaa kolmea muutakin katsastusasemaa, jotka sijaitsevat Kangasniemellä, Joutsassa ja Pieksämäellä. Kangasniemellä asuvan yrittäjän aika kuluu paljolti tien päällä.
– Kyllä tulee käytyä kaikilla asemilla tasaisesti. Teen myös joka päivä ihan tätä perustyötä eli katsastan autoja, Lahikainen kertoo.
Yrityksen palkkalistoilla on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 11 työntekijää.

Yrittäjyys ei ollut itsestään selvä asia Lahikaiselle kun hän aloitti ensimmäisen katsastusaseman pyörittämisen Kangasniemellä 2012.
– Olin isommalla firmalla ensin töissä, mutta porukkaa alettiin supistaa ja työskentelin lopulta aika paljon yksin. Pikkuhiljaa yrittäjyys alkoi kiinnostaa ja tässä sitä nyt ollaan.
Tulevaisuuden näkymät eivät suoranaisesti huolestuta Lahikaista, mutta uusien autojen katsastusväleihin tulleet lakimuutokset tuovat mukanaan haasteita.
– Uudet autot, eli alle 10-vuotiaat, katsastetaan nykyisin kahden vuoden välein. Ensimmäisiä kahden vuoden leimoja ruvetaan antamaan toukokuussa, joten sitten sen näkee, mies pohtii.
Lahikainen arvelee autojen katsastuksen vähenevän vuositasolla noin 20 %. Hintakilpailu Mikkelissä on kovaa, eikä katsastusvälin kasvu ainakaan vielä näy asiakkaiden suuntaan hintojen nostolla.
– Tiukat ajat ovat tulossa, mutta ei auta kuin katsoa mitä tapahtuu.
– Uskon omaan tekemiseemme ja siihen, että pärjäämme, Lahikainen pohtii.
Mikkelissä ei tällä hetkellä ole muita katsastusasemia, jonka omistajuus olisi samassa maakunnassa.

Autot ovat Lahikaisen mukaan Etelä-Savon seudulla pääasiallisesti hyvässä kunnossa. Suomen olosuhteet tuovat autoiluun omat haasteensa.
– Asia, johon olen kiinnittänyt huomiota, ovat renkaat. Niihin kannattaisi kyllä jokaisen autoilijan hieman panostaa ja vilkaista, mitä auton alla on.
Pimeään aikaan liikkuminen nostaa myös heijastimien käytön esille. Katsastuksessa tarkastetaan, että auto on siltä osin kunnossa.
– Kannattaa tehdä itselle ja perheenjäsenille kotikatsastus eli tarkistaa, että heijastinasiat ovat kunnossa ennen kuin lähtee ulos, Lahikainen vinkkaa lopuksi.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0