”Tarvitsemme yhtenäisyyttä ja toistemme auttamista”

Synergiaa. Hirvensalmelle perustettu biohiilitehdas Noireco Oy hyödyntää Koskisen sahateollisuuden Vilkonharjun tuotantolaitoksen materiaalivirtoja. Ilkka Partilla on ollut iso osuus uuden teollisen tekijän synnyssä.

Rahoitusalan konkari on osallistunut yrityselämään aktiivisesti jo liki 40 vuoden ajan.

Ilkka Partin työura on kulkenut läpi finanssialan, Helsingistä Päijät-Hämeen kautta Etelä-Savoon. Mikkelistä kotoisin olevan miehen tie vei Vaasan kauppakorkeakoulun jälkeen pääkaupunkiin ja vasta valmistunut ekonomi aloitti Postipankin leivissä vuonna 1981.
Finanssialan työpaikkojen suhteen on käynyt Partin työuran aikana melkoinen pudotuspeli. Nyt työpaikkoja on noin 25 000, kun vielä -80-luvulla leipä irtosi 60 000 työntekijän pöytään. Määrän on ennustettu supistuvan seuraavan viiden vuoden aikana vielä puoleen nykyisestä.
Syitä tähän kehitykseen on monia. Asiakkaat asioivat verkossa omia pankkiasioitaan hyvin pitkälti itse, kun ennen virkailijat palvelivat samoissa asioissa pankkisalissa. Alan tekijöiden on taidettava omalla osaamissegmentillään syvemmin. Yksinkertaisten suorittavien työnkuvien aikakausi rahoituspuolella on ollut ohi jo ajat sitten.

Partin sydämen asiana on aina ollut yrityspuoli. Ensimmäinen työtehtävä oli olla yhteyshenkilönä pankista eläkevakuutusyhtiöiden suuntaan. 1980-luvun puolivälissä koitti ensimmäinen haaste, kun tehtävänä oli pystyttää kasvavan Postipankki-ketjun konttori Heinolaan.
Tuolloin pankkikenttä oli nykyiseen verrattuna kovin erilainen. Postipankki sai harjoittaa aikanaan rajoitettua liiketoimintaa, joka kuitenkin vapautui -80-luvulle tultaessa. Ja homma kävi, kun talous kasvoi ja kansa vaurastui. Partin tie vei askelta suurempaan naapurikaupunki Lahteen, jossa yritysasiakkaiden osalta hoidettiin myös yksityispuolen asioita.
Uudelle vuosikymmenelle suunnattaessa alkoi meno hyytymään. Elämä kului koko -90-luvun kuin valot sammutettuina, vieläpä sillä ajatuksella että yö pysyy varmasti päällä mahdollisimman pitkään. Partin kohdalla lama tuli nähtyä konkreettisesti, sillä hän oli mukana Säästöpankin alasajossa. Silloin valtiolla oli käskyvalta pankin jämien pilkkomisesta, sillä koko pankkisektori olisi ilman verovaroja luhistunut.

Tammikuussa 1994 Mikkeli kutsui Partin takaisin. Muutto Lahdesta tapahtui lopulta nopeasti. Ja niin tapahtui Säästöpankin asiakkaiden rauhoittaminenkin Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan seudulla.
– Olen aina pitänyt kentällä kulkemisesta ja jalkautumisesta. Se oli aktiivista aikaa, eikä Säästöpankilla olisi tällä seudulla ollut hädän päivää. Se alasajo tehtiin silloin koko Suomen kannalta katsoen, Partti tietää.
Pian Partilla oli pankkitoimintojen lisäksi myös vakuutuspuoli johdettavanaan. Mukaan menoon astui Mandatum-pankki, jonka takana hääri muuan Björn Wahlroos.
– Hän pisti omalla tavallaan tuulemaan. Se -90-luvun loppu oli myynnillistä kautta, silloin kaikki jo jalkautuivat asiakkaiden luokse.

Uuden vuosituhannen puolella finanssisektorilla koettiin isoja järjestelyjä. Sampo-pankki myytiin tanskalaiselle Danske Bankille, jonka palveluksessa Partti vaikutti vuosikymmenen alkupuolelle saakka. Kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin jälkeen yritysrahoituspuolella alkoivat laihat ajat. Euroopan velkakriisien myötä rahahanat menivät nihkeiksi ja yrityspankkiirien keinot alkoivat olla vähissä.
– Yrityspuolella on aina ollut kysymyksessä asiakkaan auttaminen. Jos työkaluja siihen ei ole, ovat keinot lopulta vähissä.
Pienen hiljaiselon jälkeen Partti on ollut jo useamman vuoden ajan yrityksille joukkorahoitusta ja sijoittajille kohteita tarjoavan Privanetin työtehtävissä yrittäjäpohjalta. Tehtävä on miehen itsensä mukaan erittäin mielenkiintoinen, sillä maakunnassamme on runsaasti mielenkiintoisia ideoita ja kasvukelpoisia yrityksiä.
– Jos pystymme auttamaan näitä yrityksiä ja luomaan sitä kautta työpaikkoja, olemme osaltamme onnistuneet.

27 on kysymys yritysten rahoittamisesta vapailta markkinoilta kerättävän varallisuuden avulla. Sijoituspuolelle pääsee mukaan niin yksityis- kuin yritystahotkin. Sijoittajia houkuttelevat reilut tuottoprosentit. Partin ja kollegojen tehtävänä on sitoa näitä lankojen päitä yhteen mahdollisimman tehokkaasti.
– Meillä on Etelä-Savossa valtavasti yrityspotentiaalia, loistavia start-up -yrityksiä, jotka tarvitsevat vain tukea ja rohkaisua.
– Juuri siksi tämä maakunta tarvitsee ennen kaikkea yhtenäisyyttä ja toistemme auttamista. Eiköhän se vastakkainasettelun ja kyräilyn aika olisi jo ohi, Partti kannustaa lopuksi.

 

Talouden ympäristö on muuttunut

Tuomiopäivän messiaat ovat ennustaneet talouden romahtamista jo vuosien ajan. Kymmenen vuoden aikajakso ilman suurempia alamäkiä näkyy varsinkin pörssikurssien liikehdinnässä. Tunnelma on hermostunut.
Ilkka Partti tietää, että isompi korjausliike tulee ennemmin tai myöhemmin. Tällä hetkellä sitä ei ole näköpiirissä.
– Enemmän pelkään sattuman vaikutusta, esimerkiksi luonnonilmiön tai jonkun muun äkillisen tekijän vuoksi alkaa ketjureaktio, joka johtaisi paniikkiin osakemarkkinoilla, Partti pohtii.
Euroopan keskuspankin pönkittämänä korkotaso on ollut jo vuosia ennätysalhainen, eikä näköpiirissä ole isompaa koronnostoa. Mutta mikä on pelivara, jos tällä korkotasolla eurooppalainen talouden koneisto
alkaa yskiä?
– Aiemmin totutut talouden logiikat eivät välttämättä toimi jatkossa kuten aiemmin. Tiedonvälitys on ennätysnopeaa ja koneet tekevät ihmisten puolesta paljon asioita. Muun muassa nämä seikat vaikuttavat kokonaisuuteen merkittävästi, Partti pohtii.
Hiljattain julkisuuteen pulpahtaneita Suomessakin toimivien pankkien rahanpesutapauksia Partti ei pidä minään ihmeenä, varsinkaan Baltian kautta. Siellä lainsäädäntö mahdollisti harmaalla alueella liikkumisen, jota pankit näyttivät käyttäneen hyväkseen.
– Houkutus halpaan rahaan on joillakin niin voimakas, että ollaan valmiita tekemän isojakin virheitä.
Partin mukaan kysymyksessä on kuin doping, joku sitä tekee ja haluaa olla kukkulan kuningas, riskistä ja sen hintalapusta välittämättä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0