Keittiömestarille maistuu kotiruoka

|

– Tänään meillä syödään bolognesekastiketta ja kierrepastaa. Kotona haluan laittaa nopeaa, helppoa ja hyvää. Ja ruokaa valmistetaan monesti kerralla sen verran, että sitä riittää seuraavallekin päivälle, kertoo Roope Rask.

Töissä Roope Rask loihtii gourmet-aterioita muille. Kotikeittiössä ohjenuora on: simppeliä ja hyvää.

Kun Bistro Holvin toinen omistaja ja keittiömestari Roope Rask siirtyy ravintolan keittiöstä kotilieden ääreen, ilmaan leviää tuttuja kotoisia tuoksuja.
– Kotona kokkaan ihan peruskotiruokaa. Selkeitä makuja tuoreista raaka-aineista, kertoo Roope.
– Kun ruokaa laittaa työkseen, ei se sen ihmeellisempää ole kotikeittiössäkään. Joka päivä pitää kuitenkin syödä.
Tämän vuoden puolella kotikeittiö on kuitenkin ollut enimmäkseen vaimon valtakuntaa.
– Yrittäjyyden polulle astuminen on vaatinut melkoisesti aikaa ja energiaa. Onneksi vaimoni Satu on jaksanut pyörittää arkea täällä kotona, Roope kiittelee.

Gourmet-kokin lempiruoan voisi kuvitella olevan mitä vain, paitsi kaalilaatikkoa.
– Mutta kaalilaatikko se on. Ja vielä jonkun muun tekemänä kiitos, sanoo Roope.
– Jos totta puhutaan, kaikki kotiruoka on lempiruokaani. Etenkin anopin ja oman äidin keittiössä kaikki maistuu aina hyvälle, Roope hehkuttaa.

Onko nyt havaittavissa pientä viitettä siihen suuntaan, että ruoanlaitto kyllästyttää ammattilaista?
– No ei kyllästytä. En kai olisi tässä ammatissa, ellen rakastaisi ruoanlaittoa, Roope naurahtaa.
– Mutta en voi kieltää, etteikö joskus vastaan tule tilanteita, jolloin ei millään jaksa kokata itse. Jos ei Satukaan jaksa, mennään vaikka ulos syömään.

Raskeille on tärkeää yhteinen aika ja perheen kesken nautittu yhteinen illallinen.
– Laitamme myös usein yhdessä ruokaa. Haluan opettaa lapsilleni oikeaa ruokakulttuuria siinäkin mielessä, että he oppivat laittamaan ruoan alusta asti itse, eivätkä joudu turvautumaan mikroaterioihin, Roope kuittaa.
– Ainoa eines, joka meidän keittiöstä ajoittain löytyy on pinaattiletut. Ne ovat toisen tyttäremme lempiruokaa. Ja joskus on pakastepizzoja ostettu, mutta muuten einekset jäävät kyllä kaupan hyllylle.

Kodin ruokavarastoista huolehtii Satu.
– Tuoretuotteita ostan useasti, mutta perustarvikkeita meillä jotenkin kummallisesti on kaapit aina pullollaan. Ehkä Roopen ammatilla on asian kanssa jotain tekemistä, nauraa Satu.
– Vielä koskaan ei ole vastaan tullut sellaista tilannetta, etteikö jotain syötävää olisi saatu pöytään loihdittua.
Myös Satu kokkaa mielellään kotona, mutta sanoutuu yhtä mielellään irti ruoanlaitosta, jos Roope tulee keittiöön.
– Itselläni on peruskeittotaito hallussa ja syön sujuvasti kaikkea ruokaa. Yhdessä kokkaaminen on kivaa, mutta ihan yhtä mukavaa on seurata vierestä kun Roope kokkailee, Satu sanoo.

Roope Rask lähti opiskelemaan alaa 23 vuotta sitten Mikkelin ammattikouluun.
– Opiskelin pari vuotta Mikkelissä ja sen jälkeen muutettiin Sadun kanssa Jyväskylään, missä kävin viimeisen vuoden, kertoo Roope.
– Valmistumiseni jälkeen työskentelin kokkina Jyväskylän Scandicissa pari vuotta ja sieltä suunta veikin Lontooseen töihin.
Lontoossa pariskunta asui pari vuotta ja sieltä siirryttiin Helsinkiin, missä meni jälleen pari vuotta kokin töissä.
– Kun ensimmäinen lapsi syntyi, muutimme takaisin Mikkeliin, lähelle isovanhempia, kertoo Roope.
– Takaisintuloni jälkeen olen työskennellyt Holvissa, Anttolanhovissa, Tempossa ja nyt vihdoin yrittäjänä yhdessä Pia Montosen kanssa Bistro Holvissa. Vuosikausien haave on toteutunut.

 

Keittiömestari Roope Rask vastaa

Mikä on lempiruokaasi?
– Kaikki kotiruoka, jonkun muun tekemänä.
Hirveintä, mitä olen syönyt?
– Einesvalmisteinen pihvi-munuaispiiras.
Mitä keittiöstäsi löytyy/pitää löytyä aina?
– Ai vaimon lisäksi? Voita, parmesania ja terävä veitsi.
Mitä keittiöstäsi ei löydy?
– Kevyttuotteita, mikroaterioita ja valkopippuria.
Miten hemmottelet itseäsi?
– Hyvillä juustoilla.
Parasta elämässä?
– Yhteinen aika perheen kanssa.

Ovihistoriaa Mikkelistä

|
– Asumiskulttuuri on meillä ollut melko askeettista. Oviratkaisuihimme ovat heijastuneet ilmasto-olosuhteemme, toteaa Teija Partti Urpola-seurasta. Partti muistelee, että Mikkelissä on hänen pitkään jatkuneena asuinaikanaan ...

Kaksoiskuntalaiset ovat Mikkelille arvokkaita

|
Kaupunginjohtaja näkee kaksoiskuntalaisissa paljon sosiaalista potentiaalia. Kaksoiskuntalaisuusmalli voisi tuoda kuntalaisille paljon etuja. Ilman kaksoiskuntalaisuuttakin suomalaiset valitsevat nykyään itse etukäteen, minkä kunnan terveyspalveluita pääsääntöisesti käyttävät. ...

Älykeittiössä syntyy tasalaatuista ruokaa

|
Älykeittiöt tukevat ammattikokkien tiukkaan aikataulutettua työtä. Työkseen ammattikeittiöiden ja ravintola Tallin opetuskeittiön kanssa askaroivat Xamkin projektipäällikkö Merja Ylönen ja ruokapalvelujen lehtori Hanna Pajari-Seppänen. Heille ...

Hapanta vai emäksistä?

|
Pintojen puhdistamisessa on omat niksinsä. Kysyimme marttojen asiantuntijalta vinkkejä kodin siivoukseen. Siivoustyylejä on luultavasti yhtä monta kuin on siivoajaa. Muutamat perusasiat on kuitenkin hyvä ...

Parvekelasituksen edut ovat myös taloudelliset

|
Lasituksella saadaan selvää säätöä myös energiassa. Parveke- ja terassilasitukset alkoivat lisääntyä 90-luvulla. Silloin niiden hyötyjä perusteltiin lähinnä asumismukavuuden lisääntymisellä, mikä on tutuin parannus tänäkin ...

Valmista tuli!

|
Parasta remontissa oli päästä itse osallistumaan suunnitteluun. Syys- ja lokakuun numeroissa kerroimme Mikkelin keskustassa sijaitsevan kaksion kokonaisvaltaisesta remontista. Valmista on tullut ja onnellinen omistaja ...