”Jokaisella on oikeus suruun”

26.4.2018 Koti
Lemmikkituhkaamon yrittäjä Jari Kekkonen on toiminut aiemmin puuseppänä. Hän tekee itse puiset uurnat. Keraamiset uurnat ovat paikallisen Paula Ruuttusen käsityötä.

Lemmikin poismeno on herkkä tilanne, johon kannattaa varautua ennakkoon.

Mikkeliläinen Jari Kekkonen perusti Lentokentänkadulla sijaitsevan Lemmikkituhkaamon Mikkeliin viisi vuotta sitten. Ajatus syntyi oman koiran pois menon myötä.
– Muistan sen paikan, missä ajatus syntyi. Tämä paikka rakennettiin silloin varta vasten tänne, Kekkonen kertoo.
Aikaisemmin Kouvolassa asunut mies toteaa prosessin olleen pitkä. Lähistöllä ei kuitenkaan ole toista tuhkaamoa, joten lupa-asiat saatiin kuntoon.
– Tämä on kaikkien etu, että eläin saadaan nopeasti meille. Lemmikinomistajia käy täällä myös Lappeenrannasta ja jopa Helsingistä saakka, Kekkonen toteaa.

Lemmikin poisnukkuminen on herkkä asia ja monelle karvainen kaveri on kuin perheenjäsen. Kekkonen kertoo, ettei lemmikin koolla ole väliä, kaikki ovat tärkeitä. Pienikokoiset lemmikit, kuten hiiret voivat olla esimerkiksi lasten ensimmäisiä lemmikkejä.
– Melkein sata prosenttia tuhkattavista lemmikeistä on koiria ja kissoja, mutta eksoottisempiakin eläimiä on kuten papukaijoja ja kilpikonnia.
Surun koskettaessa jokaisella on oma tapansa käsitellä asiaa. Jos kyseessä on vanha lemmikki, poismenoon on hyvä varautua edes ajatuksen tasolla ennakkoon. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska äkillisiä tilanteita tapahtuu.

Lemmikkituhkaamo sijaitsee aivan Lentokentänkadun varrella. – Jotkut tuovat lemmikkinsä itse viimeiselle matkalla. Valtaosa hoitaa asian lemmikkieläinklinikoiden kautta, Jari Kekkonen kertoo.
Lemmikkituhkaamo sijaitsee aivan Lentokentänkadun varrella. – Jotkut tuovat lemmikkinsä itse viimeiselle matkalla. Valtaosa hoitaa asian lemmikkieläinklinikoiden kautta, Jari Kekkonen kertoo.

– Jokaisella on oikeus suruun ja täytyy myös osata surra. Itse koen, että tunteet, ilot ja surut ovat elämän rikkaus, Kekkonen pohtii.
Kun lemmikki on kulkenut samaa matkaa jopa 15 vuotta tai ylikin, matkan varrella on iloisia muistoja, jotka eivät koskaan häviä.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0