Puunkorjuu pääsee nyt kunnolla vauhtiin

25.1.2018 Koti

Monin paikoin on viime aikoina kärsitty tykkylumesta puiden oksilla. Vaikutukset näkyvät sähkönjakelussa ja puiden katkeamisessa.

Helsingin Sanomien (15.1.) mukaan Kainuussa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Koillismaalla puustovahingot ovat miljoonissa. Metsänhoitoyhdistyksen korjuusesimies Juha Kokko sanoo, että Etelä-Savossa tykkylumi ei ole aiheuttanut vahinkoja. Ongelmat ovat pohjoisempana, jossa tykkilumi katkoo vielä kasvuvaiheessa olevia tukkipuita ja puut kaatuvat sähkölinjojen päälle.
– Pohjoisen kaltainen tilanne olisi mahdollinen myös Etelä-Savossa, jos märkä painava lumi tarttuisi oksille ja sen jälkeen vielä pakastaisi. Etelä-Savossa suojakeli kuitenkin putsasi puut lumesta, ja lumi muuttui vedeksi. Tällainen pakkaslumi, jota nyt sataa, on puuterilunta, eikä tartu oksiin, Kokko kertoo.
Tykkylumeksi kutsutaan Ilmatieteenlaitoksen mukaan puun latvukseen ja oksille kasaantuvaa raskasta lumikerrostuma. Syntyäkseen tykkylumi tarvitsee ilmankosteutta, joka on yleensä sumua tai kosteaa lumisadetta.

– Nyt on saatu talvikorjuut kunnolla käyntiin, koska on tullut pakkasta. Pohja ei ole kuitenkaan kaikin paikoin jäätynyt, joten jää nähtäväksi, onko pehmeimmille paikoille ollenkaan menemistä tänä talvena, Kokko valottaa tilannetta.
Kokko toivoo yhä pakkasia, jotta puut saataisiin korjattua.
– Puulla on nyt hyvä kysyntä. Tehtaat ovat välillä hätää kärsimässä, saadaanko puutavaraa. Pakkaset alkoivat kreivinaikaan. Meillä Suomessa on hyvät metsätieverkostot, mutta Venäjällä, jossa niitä ei ole, on kuluvasta talvesta kärsitty vieläkin enemmän. Siispä puuntuonti Venäjältä ei tällä hetkellä pelaa.

 

Maaria Nykänen

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0