Jooga sopii miehille ja naisille

|

Kuva: Outi Öhman

Oma laji löytyy kokeilun kautta.

Puhuttaessa joogasta, monelle saattaa mielikuvana olla jotain uskonnollisuuteen ja notkeuteen viittaavaa. Tietoisuus on kuitenkin lisääntynyt suuresti ja ennakko-oletuksista on päästy hiljalleen eroon.
– Etelä-Savossa jooga nähdään myös enemmän naisten harjoituksena, vaikka yhtä paljon miehetkin tarvitsevat joogaa, Yoga Studio Mikkelin yrittäjä Jenna Joutsenjärvi-Varis toteaa.
Jooga on pullollaan erilaisia elementtejä ja niiden hyödyistä tulisi mittaamaton lista. Osalle harjoitukset toimivat apuna pääsemään erilaisista tunnelukoista, kun taas toiset kokevat joogan fyysisenä harjoitteena.
– Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joten joogan hyödyt ovat moninaiset sekä fyysisesti että henkisesti.

Joogakoulu YogaSoulin yrittäjä Outi Öhman on toiminut lajin parissa jo 15 vuotta ja tuntee löytävänsä siitä aina uusia puolia.
– Olen löytänyt joogasta apua kipuilevaan selkääni. Huomasin jossain vaiheessa olevani myös levoton ja aina menossa, siihenkin jooga auttoi, Öhman kertoo.
Harjoituksissa notkeus nähdään suuressa roolissa, mutta kumpikin pitkän joogapolun kulkeneet naiset toteavat ettei se ole avainasemassa. Joutsenjärvi-Varis muistuttaa, että säännöllinen harjoittelu, kärsivällisyys ja maltti ovat avaimet vetreämpään kehoon ja mieleen.
– Kehon jäykkyydestä voi olla myös hyötyä, koska silloin jooga-asentoihin saa tietyn ryhdin, Öhman toteaa.

Joogan aloittaminen on nykypäivänä helppoa omatoimisestikin, mutta esimerkiksi alkeiskursseilla saa hyviä tietoja ammattilaisilta.
– Joogalajeja on monia. Vaikka ensimmäinen ohjattu tunti ei olisi suosikki, kannattaa kokeilla muutamia erilaisia tunteja. Niiden sisältö voi olla hyvinkin erilaista, Joutsenjärvi-Varis opastaa.
Joogaan liittyvästä meditaatiosta on tutkimuksilla todistettu olevan positiivisia psyykkisiä hyötyjä.
– Harjoituksista voi löytyä apua esimerkiksi masennukseen. Jokaisen täytyy tietenkin löytää oma polkunsa, mutta kehottaisin kokeilemaan millainen vaikutus joogalla voi olla, Öhman kertoo hymyillen.

Härkäviikot ja reikäleivät

|
Loppiaisesta alkavaa ja viimeistään Maarianpäivänä – alunperin 25.03. – päättynyttä talven selkää on kutsuttu meillä vuosisatoja härkä- tai selkäviikoiksi. Ajankohtainen laskiainen sattuu tähän vuoden ...

”Ennen mentiin veren maku suussa”

|
Liikunta on monipuolistunut ja se nähdään tärkeänä osana arkea. Porrassalmenkadun alkupäässä sijaitseva liikuntakeskus Fressi haluaa olla ihmiselle elämänmittainen kumppani. Palveluita löytyy perheen pienimmille sekä ...

Mantelimalli on muodissa

|
Rakennekynsistä voi saada avun pureskeluvimmaan. Aikaisemmin rakennekynsiä valmistettiin akryylistä, jossa yhdistettiin neste sekä jauhe. Nyt rinnalle on tullut geeli, jonka hajuhaitat eivät tekovaiheessa ole niin ...

Alusvaatteista ei enää vaieta

|
Alusvaatteet kohentavat myös mieltä. Vaatteet ja asusteet kuuluvat tärkeänä osana niin sisäistä kuin ulkoista kauneutta sekä hyvinvointia. Vaateliike Elenan uudet yrittäjät Hanne Tiainen ja ...