Metsästyskausi käynnistyy sorsajahdilla

18.8.2017 Koti

Naismetsästäjien määrä on nousussa.

Vesilintujen metsästyskausi kajahti käyntiin elokuun kolmantena sunnuntaina. Käynnistyvä metsästyskausi kestää joulukuun loppuun saakka.  Suomen riistakeskus suosittelee metsästäjiä maltillisuuteen taantuvien vesilintulajien metsästyksessä. Metsästystä tulee kohdentaa runsaslukuisiin sorsalajeihin, kuten sinisorsaan, taviin ja telkkään.

Suomen yli 306 000 metsästäjästä noin kolmannes osallistuu sorsastukseen.

– Etelä-Savossa on noin 16 000 metsästäjää, joista joka kolmas käy vesilintujen pyynnissä. Sorsajahdin osalta voidaan puhua tuhansista metsästäjistä, kertoo riistapäällikkö Petri Vartiainen.

– Sorsastus oli menneinä aikoina suosittu metsästysmuoto. Vaikka metsästyslajin suosio näyttääkin olevan hiipumassa, niin kyllä kaislikoissa liikkuu vielä tänäkin päivänä iso porukka.

Vartiaisen mukaan nykymetsästäjistä suurin osa on hirvenpyytäjiä.

 

Hirvenmetsästyksen osalta pyyntiaikaa on päivitetty uuden lainsäädöksen myötä. Vuodesta 1993 lähtien hirvijahti käynnistettiin syyskuun viimeisenä lauantaina.  Tänä vuonna hirvenmetsästys voidaan aloittaa aikaisintaan lokakuun 14. päivänä.

Vartiainen kertoo, että uudessa laissa on ajateltu myös peltohirvien aiheuttamia vahinkoja ensimmäistä kertaa.

– Peltohirvien metsästysmahdollisuus alkaa syyskuun alussa. Käytännössä se tarkoittaa, että ongelmia aiheuttavan hirven voi ampua pellolle myönnetyn pyyntiluvan puitteissa.

 

Metsästysharrastusta pidetään nykyisin ukkoutuvana lajina.

– Kyllä nuoriakin tulee mukaan ihan mukavasti. On kuitenkin huomioitava että nykyiset ikäluokat ovat pienempiä kuin ne ukkoutuneiden ikäryhmät. Tällä hetkellä metsästäjistä valtaosa edustaa suuria ikäluokkia.

Riistapäällikkö sanoo, että vaikka nuorilla on paljon erilaisia harrastuksia, niin metsästys kuuluu joukkoon siinä missä muutkin.

– Tänä päivänä nuoret käyvät metsästäjäkurssin, joka valmentaa metsästäjätutkintoon. Nykyajan uusilla metsästäjillä on tosi hyvät valmiudet lähteä harrastamaan, hän toteaa.

– Metsästäjätutkinto on päivitetty vuoden alussa. Tuoreella materiaalilla pyritään houkuttelemaan uusia harrastajia.

Uusista metsästäjistä naisten osuus on koko ajan kasvussa. Metsästys on koettu ennen miehiseksi harrastukseksi, mutta tänä päivänä asiasta ajatellaan toisin. Naisia on tullut mukaan myös metsästyskoiraharrastuksen myötä.

– Ei siinä ole tänä päivänä mitään erikoista, jos nainen suorittaa metsästäjätutkinnon. Onhan se sitten kenties ukon kanssa yhteinen harrastus, Vartiainen summaa.

Etelä-Savon toimialueella on yli 350 metsästysseuraa ja sen päälle vielä toista sataa metsästysseuruetta, jotka vuokraavat ja hallinnoivat alueita.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0