Pitkäset urakoivat asuntomessualueella

|

Vartiaisten tulevassa kodissa on maisemat kohdillaan; puiden takaa välkehtii Saimaa.

Mikkelin Asuntomessualueelle rakentuva kohde 13 eli Saimaan Aava alkaa olla sisätöiden puolesta valmis. Komean kaksikerroksisen hirsitalon perustustyöt valettiin vuosi sitten kesäkuussa ja Polar House -talopaketti pystytettiin harjakorkeuteen elokuussa.

– Meidän puolesta talo on sisältä valmis, isäntäperhe tekee vielä itse kalusteasennuksia. Meillä työ jatkuu vielä ulkona terassikaiteiden ja portaiden rakentamisella sekä yläkerran parvekekaiteen lasituksella, kertovat pääurakoitsijana toimivat veljekset Tuomo ja Petri Pitkänen.

Hirsitalosta tulee nelihenkisen perheen koti, jossa on asuinpinta-alaa noin 160 neliötä. Pitkäset sanovat, ettei messukohde ole poikennut millään tavalla normaalista rakentamisesta.

– Rakennuttajapariskunta on hommannut työmaalle kaikki materiaalit ja tilaukset, mutta muuten teemme kokonaisurakoinnin avaimet käteen –palveluna.

 

Talon sisäpintamateriaalit ovat sävyiltään valkoista, mustaa ja harmaata. Asumismukavuuden osalta sisustuksessa on panostettu muun muassa valaistukseen ja audiojärjestelmään.

– Keittiön saareke oli meille sellainen spesiaalityö. Siihen tuli yksi iso laatta, joka on kanttiinsa metri kertaa kolme. Työmaalle tuli kaksi tällaista 5,6 sentin paksuista puristelaattaa, joista pilkottiin tasoja myös yläkerran vessaan ja kodinhoitohuoneeseen.

Pitkästen mukaan rakennusprojektissa ei ole ilmennyt mitään erityishaasteita, vaan takana on iso messuorganisaatio.

– Niiltä osin kaikki on sujunut tosi hyvin. Myös kaikki toimitukset talotehtaan puolelta on hoidettu hyvin, he kiittelevät.

 

Talonrakennus Pitkänen on perheyritys, joka on perustettu vuonna 2004.  Veljesten lisäksi yrityksessä työskentelee myös heidän isänsä Harri Pitkänen.

Tuomo ja Petri Pitkänen nojaavat keittiösaarekkeeseen, joka on tehty yhdestä isosta puristelaatasta.
Tuomo ja Petri Pitkänen nojaavat keittiösaarekkeeseen, joka on tehty yhdestä isosta puristelaatasta.

– Pikkuveli Tommi tekee meille töitä aliurakoitsijana ja tarvittaessa palkkaamme kiireapua. Töitä on ollut nyt ihan sopivasti neljälle.

Pitkäset kertovat, että heillä oli asuntomessukohteen rinnalla myös Ristiinassa sijaitseva loma-asunto, johon tuli päärakennuksen lisäksi autotalli ja ulkorakennus. Se valmistui jo maaliskuussa. Tällä hetkellä työt pitävät kiireisinä Emolan suunnalla.

– Lähdemme laittamaan pystyyn piha-aidan tolppia. Rivitalon ympärille tulee 240 metrinen aita. Meillä on hallilla maalaus käynnissä. Siellä on kolme kilometriä lautaa, joista tehdään valmiita elementtejä, Pitkäset kertovat.

 

Kainuusta Mikkeliin töiden perässä muuttanut talonrakennuttajaperhe odottaa jo malttamattomana muuttoa uuteen kotiinsa.

– Kaikki on mennyt tosi hyvin, koska meillä on osaava tiimi. Saimme talotoimittajan kautta vinkkiä, keitä hankkeeseen kannattaa kysyä mukaan. Sitä kautta olemme päässeet helpolla ilman minkäänlaisia vastoinkäymisiä, kertovat Marika ja Mika Vartiainen.

Vartiaiset sanovat oikeastaan yllättyneensä todella positiivisesti kokonaisprojektin onnistumisesta.

– Ehkä tämä on meidän unelmatalo. Olemme hakeneet kotiimme käytännön toimivuutta niin, että arki sujuisi mahdollisimman hyvin. Katsotaan, että miten käytäntö näyttäytyy, he päättävät hyväntuulisina.

 

Ykkösajatuksena pihan helppohoitoisuus

Mika ja Marika Vartiainen haluavat pihastaan mahdollisimman helppohoitoisen ja toiminnallisen, joten he teettivät pihasuunnitelman ammattilaisella. Noin 1 700 neliön kokoiseen pihaan ei tule nurmikkoalueita, vaan kunttaa, joka on tilattu Kainuun kotikonnuilta asti.

Kaikki muurissa olevat kivet on kerätty omalta pihalta.
Kaikki muurissa olevat kivet on kerätty omalta pihalta.

– Haluamme pihasta luonnonmukaisen, joka ei vaadi paljoa hoitamista. Arki on aika hektistä, joten pihasta ei ole tulossa näillä suunnitelmilla hirveää työmaata.

Vartiaiset ovat keränneet piha-alueelta luonnonkivet talteen, joista on rakennettu matala muuri. Muurin päälle tulee helppohoitoisia havukasveja ja monivuotisia perennoja.

– Pääasia on, että ne ovat sellaisia, jotka tarjoavat itsessään viihtyisyyttä ja iloa pihalle.

Pihasuunnitelmassa on otettu huomioon myös lasten tarpeet. Sieltä löytyy paikka trampoliinille ja hiekka-alue, jossa voi pelata vaikka mölkkyä.

Paljut ja porealtaat käyvät kaupaksi

|
Järvialueella etenkin palju on edelleen suuressa suosiossa. Nyt kun kesälomasuunnitelmat ovat monien kohdalla menneet uusiksi ja edessä on Suomi-loma, halutaan lomailuympäristöä myös kohentaa. Puutarha- ...

Raksaopiskelijoiden työntäyteinen vuosi

|
Ammattiopiston rakennusalan opiskelijoilla on pitänyt kiirettä tänä lukuvuonna. Rakennusalalla on työn alla kolme isoa kohdetta Mikkelissä. Etelä-Savon ammattiopisto Esedu rakentaa asuntomessualueelle konteista tehtyä omakotitaloa ...

Kukkien kanssa ei kannata hätiköidä

|
Puutarhamyyjät eivät ole huolissaan kylmänä alkaneesta keväästä. Viimeaikaisten uutisointien mukaan näin viileää kevättä ei ole ollut sataan vuoteen. – Kaupankäynnin kannalta olemme noin kaksi ...

Monesta pihasta löytyy laiton halkopino

|
Väärin säilytetyt polttopuut ovat tulipaloriski. Talon seinää vasten pinottu halkopino on tuttu näky monessa pihassa. Paloturvallisuussyistä puuta ei saisi kuivata eikä säilyttää puuseinää vasten. ...

Parvekkeelta ruokapöytään

|
Perunoiden ja muiden hyötykasvien kasvatukseen et tarvitse omaa maata, sillä ne menestyvät hyvin myös parvekkeella multaämpäreissä tai kasvusäkeissä. Helppoja ja takuuvarmoja kasvajia parvekkeella ovat ...