Kukkien kanssa ei kannata hätiköidä

|

Myyjä Outi Karppinen ja puutarhavastaava Tuija Hytönen kertovat äitienpäivän aloittavan kukkamyynnin. Suosikkeja ovat maljaköynnökset sekä hortensiat. – Kyllä äideille myös ruusu on ehdoton suosikki ja niitä meiltä löytyy, naiset toteavat.

Puutarhamyyjät eivät ole huolissaan kylmänä alkaneesta keväästä.

Viimeaikaisten uutisointien mukaan näin viileää kevättä ei ole ollut sataan vuoteen.

– Kaupankäynnin kannalta olemme noin kaksi viikkoa myöhässä aikataulusta. Kauppa on kyllä käynyt, mutta taimien ja kukkien myynti antaa odottaa vielä, Hankkija Mikkelin myymäläpäällikkö Hannu Nykänen toteaa.

Hänen mukaan pieni viivästyminen kurotaan kiinni kesällä. Mikäli kelit jatkuisivat kylmänä pitkälle toukokuun loppupuolelle, se aiheuttaisi puutarhamyynnille hallaa. Haukivuorella sijaitsevan Katajakankaan puutarhan yrittäjä Harri Kohvakka puolestaan vinkkaa, ettei kukkien kanssa kannata hätiköidä.

– Orvokit kestävät tälläistä keliä, mutta muiden lajikkeiden kanssa kannattaa odottaa säiden lämpenemistä. Yksivuotisten kukintakausi jatkuu syys-lokakuulle, joten kausi on pitkä.

 

Oli kyse sitten suurista tai pienistä viljelmistä tai puutarhasta, maaperän kalkitseminen on tärkeää keväisin. Kalkki tasoittaa maan pH-arvoa, joka vaikuttaa lannoitteiden imeytymiseen.

– Jos maa on liian hapanta, niin lannoitteet eivät imeydy. Sen seurauksena taas kasvit eivät voi hyödyntää ravinteita, Nykänen selventää.

Tämän kevään hittituote Hankkijalla on ollut rakeistettu Magnesiumpitoinen liitukalkki, jonka levittäminen on helppoa. Kalkin voi levittää maahan viimeisten lumien sulaessa.

– Myös harsoilla on ollut kysyntää. Niiden avulla kasvit saa pidettyä lämpöisinä, koska ne estävät maalämpöä haihtumasta.

 

Kasvukausi alkaa virallisesti, kun vuorokauden keskilämpötila on +5 astetta. Siihen saakka kasvit vetelevät sikeitä. Katajakankaan puutarhalla sääolosuhteet eivät ole kuitenkaan vaikuta arjen pyörimiseen. Tuotanto aloitetaan helmi-maaliskuussa, jolloin kevään sääennusteista ei ole tietoa.

Orvokit kestävät hyvin kylmää, mutta niiden kukat saattavat vaurioitua pakkasöinä.
Orvokit kestävät hyvin kylmää, mutta niiden kukat saattavat vaurioitua pakkasöinä.

– Valoa on ollut riittävästi, joten kasvatus on sujunut ongelmitta. Erona viime vuosiin on se, että kasvihuoneissa on joutunut käyttämään enemmän lämpöenergiaa, Kohvakka toteaa.

Kummallakaan puutarha-alan ammattilaisella ei ole epäilystä kesän tulosta, vaikka menneellä viikolla lumi- ja raekuurot häiritsivät kevätaurinkoa.

– Ihmiset ovat tottuneet, että huhti-toukokuussa alkaa olla lämmintä. Nyt tämä normaalirytmi tuntuu kylmältä, Nykänen naurahtaa lähtiessään ulkopuutarhaan katsomaan kukkien vointia.

Kevätkylvöt

Kylmä sää on varmasti aiheuttanut myös viljelijöille harmaita hiuksia. Maan ollessa paikka paikoin roudassa, pelloille pääseminen on hankaloitunut. Kevätkylvöjen pitäisi olla nyt kovassa vauhdissa, mutta monessa paikassa joudutaan tekemään huoltotöitä, kuten kivien korjuuta ja lannan levitystä.

Tulevan sadon korjuun ratkaisee kuitenkin kesän lämpötilat, eikä pelkästään kylvö. Mikäli kesä on lämmin ja aurinkoinen, niin vilja ottaa kasvun kiinni.

– Muistan joskus kouluaikoina, että kylvimme viljan vasta juhannusviikolla, mutta se ehti tuleentua ihan normaaliin aikaan, Nykänen muistelee.

Paljut ja porealtaat käyvät kaupaksi

|
Järvialueella etenkin palju on edelleen suuressa suosiossa. Nyt kun kesälomasuunnitelmat ovat monien kohdalla menneet uusiksi ja edessä on Suomi-loma, halutaan lomailuympäristöä myös kohentaa. Puutarha- ...

Raksaopiskelijoiden työntäyteinen vuosi

|
Ammattiopiston rakennusalan opiskelijoilla on pitänyt kiirettä tänä lukuvuonna. Rakennusalalla on työn alla kolme isoa kohdetta Mikkelissä. Etelä-Savon ammattiopisto Esedu rakentaa asuntomessualueelle konteista tehtyä omakotitaloa ...

Pitkäset urakoivat asuntomessualueella

|
Mikkelin Asuntomessualueelle rakentuva kohde 13 eli Saimaan Aava alkaa olla sisätöiden puolesta valmis. Komean kaksikerroksisen hirsitalon perustustyöt valettiin vuosi sitten kesäkuussa ja Polar House ...

Monesta pihasta löytyy laiton halkopino

|
Väärin säilytetyt polttopuut ovat tulipaloriski. Talon seinää vasten pinottu halkopino on tuttu näky monessa pihassa. Paloturvallisuussyistä puuta ei saisi kuivata eikä säilyttää puuseinää vasten. ...

Parvekkeelta ruokapöytään

|
Perunoiden ja muiden hyötykasvien kasvatukseen et tarvitse omaa maata, sillä ne menestyvät hyvin myös parvekkeella multaämpäreissä tai kasvusäkeissä. Helppoja ja takuuvarmoja kasvajia parvekkeella ovat ...