Puulan rannalla odotetaan kesää

12.4.2017 Ajankohtaista
Irma Timonen lähti testaamaan suksia Saariselän latujen sijaan Puulan jäälle.

Suonsalmen muuttolinnut palasivat Hirvensalmelle.

Irma ja Kari Timonen asuvat vakituisesti Lahdessa. Pariskunta on yleensä joka vuosi tähän aikaan Lapissa hiihtämässä, mutta tänä vuonna he tekivät poikkeuksen. Kesähirvensalmelaiset muuttivat Suonsalmelle kuukauden etuajassa.

– Me tulimme tänne kesää odottamaan. Viime talvena harmittelimme, ettemme ehtineet tänne hiihtämään. Päätimme silloin, että tämän vuoden reissu Saariselälle jätetään väliin ja kevät vietetään Hirvensalmella, he kertovat.

– Jäät paukkuvat nyt ihan mahdottomasti. Menee kuitenkin vielä aikaa, ennen kuin ne lähtevät.

Paluumuuttajat palasivat Puulan rannalle ihan hiljattain. Jäälle he eivät olleet kuitenkaan ennättäneet vielä hiihtämään.

– Eilenkin meni kauppa-asioilla niin pitkään. Kaupan ovella tuli niin paljon tuttuja vastaan, ettei meinattu päästä sisälle ollenkaan, he naurahtavat.

Tuttuja ja sukulaisia paikkakunnalla riittää, sillä Irman kotipaikka sijaitsee vain kivenheiton päässä nykyisestä tukikohdasta.

– Puula on niin rakas, ettei se lähde minusta pois kulumallakaan, Irma toteaa.

Irma lähti 1970-luvun alkupuolella töihin Lahteen. Työ Askon huonekalutehtaalla oli sen verran mieluista, että sohvanpäällisiä tuli ommeltua yli 30 vuotta. Hän sanoo, että kaikkien noiden menneiden vuosien ajan sydän ja mieli kuitenkin kaipasivat rakkaisiin lapsuuden maisemiin.

– Olen aina tuntenut kuuluvani Hirvensalmelle. Jäin eläkkeelle vajaat pari vuotta sitten ja siirsin heti kirjani tänne.

Pariskunnalla on Lahdessa omakotitalo, joten siksi Karin kirjat ovat pysyneet ainakin vielä toistaiseksi Päijät-Hämeessä. Entinen kuljetusalan yrittäjä kertoo nauttineensa eläkeläisen virasta jo kymmenen vuoden ajan.

Kari Timonen viihtyy paljon myös kodin ykköspaikalla, olohuoneessa, jonka isoista ikkunoista avautuvat maisemat Puulalle.
Kari Timonen viihtyy paljon myös kodin ykköspaikalla, olohuoneessa, jonka isoista ikkunoista avautuvat maisemat Puulalle.

Timoset viettävät kesät pääasiassa Hirvensalmella, mutta Lahdessa on käytävä vähintään joka toinen viikko nurmikon leikkuussa ja postilaatikon tarkistuksessa. Mökkimaisemissa he viihtyvät puutarhaa ja kukkapenkkejä hoitaen.

– Meillä oli ennen kasvimaa, mutta tuskastuimme rikkaruohojen nyppimiseen. Kukkapenkeistä on sen sijaan tullut minulle oikein intohimo, Irma toteaa.

Pariskunnan muihin harrastuksiin kuuluvat lenkkeily ja pyöräily. He kertovat pyöräilleensä joskus myös Puulan ympäri.

– Myös kalastus on meidän yhteinen harrastus. Verkot ja katiskat lasketaan veteen heti, kun rannat vain aukeavat, Irma kertoo.

Heidän mielestä syksyllä kalaa meinaa olla ihan liikaa. Muikun kutuaikana järveen ei uskalla laskea kuin yhden verkon kerrallaan.

– Me olemme oppineet syömään Puulan kalaa, joten me emme käy ostoksilla missään toreilla, Timoset päättävät ja lähtevät etsimään suksia varastosta. Käsillä on viimeiset hiihtokelit.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0