Kevät on mökkikauppojen etsikkoaikaa

12.4.2017 Rakentaminen
Kesämökistä haaveilee moni. Joillekin oma ranta on ihan ehdoton, mutta toiset tykkäävät kuivan maan mökistä.

Kaikille vapaa-ajan asunnoille löytyy omat markkinat.

Auringonpaiste on aktivoittanut kesämökeistä haaveilevat ja niistä luopujat. Kiinteistönvälittäjät käyvät parhaillaan tekemässä mökeillä arvioita ja välitystarjouksia. Alan ammattilaisten mukaan mökkikauppa käynnistyy kunnolla heti pääsiäisen jälkeen.

– Ensimmäisiä kauppoja aletaan tehdä jäiden lähtiessä. Kun rannat ovat nähtävillä ja millainen on uimapaikan pohja, niin siitä ostopäätökset lähtevät ratkeamaan, toteaa Huom! -kiinteistövälittäjä Esa Pietiläinen.

Kiinteistömaailma Mikkelin toimitusjohtaja Pertti Orava toteaa, että mökkikauppojen näkymät vaikuttavat parhaimmilta pariin vuoteen.

– Nyt on joitain kauppoja tehty jo ennen jäiden lähtöä. Kaupankäynti näyttää valoisammalle pitkästä aikaa. Nyt tehdään niitä päätöksiä, joita on pantattu parin vuoden ajan, hän toteaa.

– Asuntokauppa toimii samalla tavalla. Erona on, että asuntokauppa perustuu tarpeeseen ja mökkikauppa unelmien täyttämiseen.

Kaikille perinteisille kesämökeille löytyy markkinat. Vapaa-ajanpaikkoja haetaan saunamökeistä kuivanmaan mummonmökkeihin ja rantahuviloihin. Ostopäätökseen vaikuttavat mukavuudet, asumisen helppous, rakennuksen sijainti ja maaperä. Mökin valikoitumiseen vaikuttaa myös varallisuus.

– Tärkein kysymys kuuluu, että millaista aikaa siellä halutaan viettää. Joku haluaa, että mökillä on kaikki valmiina ja sinne voi mennä vain lepäämään. Toinen taas tykkää, että mökillä voi puuhastella ja harrastaa kaikenlaista, sanoo Aitoasunnot kiinteistövälittäjä Marko Palhomaa.

– Vasta siitä alkaa rakentua mökin varustelu- ja laatutaso. Joku haluaa uuden mökin, jossa on kaikki nykyaikaiset laitteet ja tekniikka. Toinen haluaa tuunata vanhan mökin omannäköiseksi ja hänelle riittää kannettu vesi kaivosta.

Joillekin oma ranta on ihan ehdoton, mutta joku muu tykkää kuivanmaan mökistä. Vapaa-ajanasunnon paikka voi olla myös pienen maakuntapitäjän kerros- tai rivitalo-osake. Kun perille on helppo tulla ja peruspalvelut ovat lähellä, niin elämä on jo aika erilaista kuin kaupungin vilinässä.

Mökkikaupoissa luopujia ovat pääasiassa iäkkäät ihmiset, jotka eivät enää jaksa hoitaa kesäpaikkaansa. Jos omat lapset eivät halua ottaa mökkiä kontolleen, eikä mökille ole käyttöä, niin se myydään pois. Nykyisin vanhempi sukupolvi osaa käyttää säästettyjä varojaan omaan hyvinvointiin elinaikanaan.

Mökkikaupan odotetaan vilkastuvan heti, kun rannat vapautuvat jäistä.
Mökkikaupan odotetaan vilkastuvan heti, kun rannat vapautuvat jäistä.

Myös rantatonttien kysynnässä on ollut kasvua. Rantapaikkojen ostajissa ja kesämökkien rakentajissa erottuu kaksi pääryhmää. Heitä ovat vähän päälle nelikymppiset, joiden talousasiat alkavat olla kunnossa, sekä eläkeläiset.

– Tavallisesti uudesta kesämökistä rakennetaan noin 100 neliön kokoinen parvellinen, isoilla ikkunoilla varustettu moderni ratkaisu. Siinä on parven lisäksi pari makuuhuonetta ja saunatilat, kertoo Kuusamo hirsitaloja edustava talomyyjä Seppo Pelkonen.

Pelkosen mukaan nykymökit tehdään pääasiassa ympärivuotiseen käyttöön sisävessoineen ja kaikkine mukavuuksineen. Perinteisiä mökkejä, joissa on ulkohuussi, tehdään hyvin vähän. Saunamökit sen sijaan rakennetaan lähinnä kesäkautta ajatellen, joten niissä ei ole välttämättä vessaa. Saunaan voi tulla kantovesi, joka lämmitetään muuripadassa tai kiukaan vesisäiliössä.

Kevätaurinko vilkastuttaa rakennuslupien hakemista

Mikkelin kaupungin johtava rakennustarkastaja Sari Valjakka sanoo, että kesämökeille on haettu rakennuslupia vilkkaasti. Ihmiset heräävät asiaan keväällä, vaikka asioita voi hoitaa pitkin vuotta. Mikkelin alueella haetaan vuosittain noin 40 rakennuslupaa.

Laajennus- ja muutostöihin liittyvien hakemusten määrä on noin 30 vuositasolla. Vanhoilla mökeillä tehdään usein sadevesijärjestelmän korjauksia ja laajennetaan lisää huonetilaa. Ulkoverhoukset määritellään kunnan rakennusjärjestyksessä. Julkisivun ja kattomuodon muuttaminen vaatii toimenpideluvan ja värityksen muutos ilmoitusmenettelyn.

Kari Jukarainen TilesPoint Mikkelistä kertoo, että uusiin kesämökkeihin halutan usein kaakelilattia helppoa hoitoa silmällä pitäen. Ihmiset suosivat isoja laattakokoja, joissa on puu- tai betonikuosi. Hirsipinnat halutaan jättää yleensä näkyviin. Vanhaa mökkiä remontoidessa sisustuksessa halutaan säilyttää ainakin osittain vanhan ajan henkeä. Kun mökki remontoidaan omaan käyttöön, niin materiaaleissa ratkaisevat laatu ja ekologiset arvot.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0