Maajoukkue-ehdokkaat kouluttautuivat Mikkelissä

Vesa Pyrhönen ja Teuvo Särkkä arvioivat kuinka Sergei Maliutin suoritui tehtävästä. Opiskelijan valmentaja ja opettaja Yury Bagin seurasi arviointitilannetta. Maliutin sai hyväksynnän välitarkastuksessa ja näin ollen sai jatkaa tehtäväänsä.

Esedulta tilattuun koulutukseen osallistui viisi venäläistä autoalan opiskelijaa.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedun auto-osastolla tehtiin viime viikolla uusi aluevaltaus, kun autokorikorjauksen opettajat ja Taitaja-kilpailun ekspertit Teuvo Särkkä ja Vesa Pyrhönen valmensivat venäläisiä autokorikorjauksen opiskelijoita.

– Nämä nuoret ovat Venäjän parhaimmistoa autokorikorjauksen puolella. He ovat kaikki ehdolla maajoukkueeseen, joka lähtee ensi vuonna edustamaan Venäjää Abu Dhabissa pidettäviin WorldSkills-ammattitaitokisoihin, Särkkä kertoo.

Viiden päivän mittaisessa koulutuksessa käytiin läpi tulevissa kilpailuissa osattavia asioita ja arvioitiin työn jälkeä kilpailukriteereillä. Työtehtäviin kuului takalokasuojan vaihto ja etummaisen runkoaisan osittainen vaihto.

Valmennus on ensimmäinen laatuaan, niin sanotusti kovalla rahalla toteutettu.

– Venäjä kustantaa kaikki valmennukseen liittyvät kulut. Heiltä tuli tilaus ja me toteutamme sen, Pyrhönen ja Särkkä toteavat.

Venäläiset opiskelijat täydessä työn touhussa.
Venäläiset opiskelijat täydessä työn touhussa.

Mikä saa venäläiset hakemaan koulutusta Suomesta? Pyrhönen toteaa Suomen koulutuksen tason olevan kilpailuun osallistuvien maiden kärkipäätä ja kilpailuhistorian olevan pidempi kuin Venäjällä. Opiskelijoiden mukana ollut ekspertti Denis Verkhoturtsev puolestaan kertoo, että heidät otetaan Suomessa aina hyvin vastaan.

– Tunnemme opettajat jo pitkältä ajalta ja meistä on tullut hyviä ystäviä. Meillä ei myöskään ole tämäntyyppisiä halleja ja varusteita käytössämme, joten koulutus tulee tarpeeseen.

Joukkueen halutaan luonnollisesti kehittyvän ja sen myötä saavuttavan tuloksia kilpailuissa. Toinen Venäjän ekspertti Mikhail Bernadskiy kertoo edistystä tapahtuneen myös maan sisällä.

– Aikaisemmin koulutuspaikoille ei juurikaan ollut hakijoita, mutta muun muassa kisoissa menestymisen myötä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja, Bernadskiy kertoo tyytyväisenä.

Miehet kertovat Venäjällä olevan tällä hetkellä pulaa tavallisista koulutetuista työntekijöistä.

Suomeen tulleissa opiskelijoissa on jo vanhoja konkareita sekä uusia tuttavuuksia. Kysyttäessä Venäjän parhaimmistolta koulutuksen antia, vastaus keskittyy työkaluihin.

– Laitteet ja työpisteet ovat erinomaisia. Plussaa on myös se, että laitteita sovelletaan erilaisiin työtehtäviin, aikaisemminkin Suomessa koulutuksen ja kilpailun merkeissä vieraillut Sergei Maliutin pohtii.

Denis Davydov lisää työkalujen olevan nykyaikaisia, jolloin niillä voi työskennellä monipuolisemmin.

– Aina on ilo lähteä muihin maihin opiskelemaan ja oppimaan uutta, Davydov lisää hymyillen muun ryhmän nyökytellessä.

Montaa kertaa opiskelijoita ei tarvinnut kiittää haastattelusta, kun kaikki palasivat työpisteilleen ja jatkoivat siitä mihin jäivät.

WorldSkills Competition – ammattitaidon MM-kilpailu

  • On joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu.
  • Ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa.
  • Kilpailijat ovat iältään alle 23-vuotiaita.
  • Suomesta mukana ovat valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret.
  • Suomi on osallistunut WorldSkills -kilpailuihin vuodesta 1989 lähtien.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0