Valjakka suunnitteli taloja jo lapsena

18.2.2016 Rakentaminen
Sari Valjakka aloitti virkansa kaupungin johtavana rakennustarkastajana helmikuussa. Sitä ennen hän ehti toimia johtavan rakennustarkastajan viransijaisena viime syksystä asti ja rakennustarkastajana vuodesta 2010.

Mikkelin johtava rakennustarkastaja Sari Valjakka katselee kaupungin rakennushankkeita näköalapaikalta.

– Tässä näkee mitä Mikkelissä tapahtuu eli koko kaupungissa tapahtuvan rakennusalan kirjon, oli kyse sitten pienistä tai isommista hankkeista.

Vaikka rakennusvalvonnan lupa-asiat toivotaan hoidettavan sähköisesti www.lupapiste.fi asioinnin kautta, on työ edelleen myös asiakkaiden henkilökohtaista tapaamista.

– Kun tontti on ostettu ja luonnossuunnitelma valmis, omakotirakentajan olisi hyvä varata aika, jossa katsotaan, että suunnitelmat lähtevät etenemään oikeaan suuntaan. Suunnitteluun ja rakentamiseen tulisi varata muutenkin tarpeeksi aikaa, Valjakka muistuttaa.

Tällä hetkellä kaupungissa on käynnistymässä monta isoa rakennushanketta, kuten arkistokeskus, jätevesipuhdistamo, siilokorttelit, sairaalakokonaisuuden rakentaminen ja muutama kerrostalo. Unohtaa ei voi myöskään vuoden 2017 Mikkelin Asuntomessuja Kirkonvarkaudessa.

Mikkelistä kotoisin oleva Valjakka lähti opiskelemaan rakennusalaa heti lukion jälkeen. Omaa kiinnostuneisuuttaan alaa kohtaan hän ei osaa äkkisiltään sen tarkemmin määritellä, vaikka muistaakin jonkunlaisten suuntaviittojen löytyvän jo ihan lapsuudesta.

– Tekniset asiat ovat kiinnostaneet minua aina. Piirtelin jo pienenä tyttönä talojen pohjapiirustuksia ja unelmataloja. Tosin ne eivät varmaankaan taida olla enää tallessa, hän toteaa.

Valjakan tie vei opiskelun myötä ensin Hämeenlinnan ja parin mutkan kautta Vaasaan. Hän valmistui rakennusmestariksi ja rakennusinsinööriksi.

– Työskentelin ensin espoolaisessa insinööritoimistossa. Yritys perusti myöhemmin uuden aluetoimiston Pietarsaareen ja minä lähdin ihan ummikkona ruotsinkieliselle alueelle, hän sanoo hymyillen.

Kun Valjakka tapasi tulevan puolisonsa, arkkitehdin työtehtävät siirtyivät sadan kilometrin päähän toiseen rannikkokaupunkiin Vaasaan.

– Vaasassa on paljon koneteollisuutta. Arkkitehtitoimistossa tehtiin pääasiassa tehtaiden, liikekiinteistöjen ja asuinkerrostalojen rakennussuunnittelua.

Kotikaupunkiinsa hän palasi työn perässä.

– Tulin, tai sanotaan, että pääsin Mikkeliin takaisin vuosituhannen vaihteessa. Myyntipäällikkönä myin, suunnittelin ja piirsin asiakkaiden toiveiden mukaisia pientaloja ja talomallistoja sekä toimin vastaavana työnjohtajana. Toimin hetken aikaa myös kiinteistönvälittäjänä ja suoritin LKV-tutkinnon.

Valjakka asuu Lähemäellä itse suunnittelemassaan omakotitalossa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa kuorolaulantaa ja karaokea. Liikunnallisten harrasteiden lisäksi toimeliaana pitää myös Anttolan suunnalla sijaitseva kesäasunto.

– Meillä on siellä vanha hirsimökki, johon tehdään laajennusta ja parannetaan varustelutasoa, rakennustarkastaja toteaa ja jää odottelemaan seuraavaa asiakasta.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0