Katsastuskilpailu kiristyy

18.2.2016 Auto & Kone
Vasta remontoitu. Pasi Lahikainen ja Teemu Karonen palvelevat asiakkaita pirteän vihreässä hallissa. Kuvasta puuttuu koulutuksessa ollut katsastusmies Jaakko Falck.

Joulukuussa avattu Mikkelin Katsastus luottaa hyvään palveluun.

Juontotien toimipisteen avaaminen ei ollut yrittäjä Pasi Lahikaiselle mikään hetken mielijohde. Katsastustoimintaan sopivia toimitiloja silmäiltiin vuosien ajan, kunnes palat alkoivat loksahdella paikoilleen. Viime syyskuussa saaduissa tiloissa alkoi heti mittavat muutostyöt ja Lahikaisella kului useampi hetki lapion varressa, ennen kuin halli oli varusteltu katsastustoimintaa varten.

Uusi katsastusasema sijaitsee itseasiassa aivan taannoisen valtion katsastusaseman vieressä. Nyt tuo asema ja aikakausi ovat ohi ja yksityiset katsastusasemat ovat jo vuosia nojanneet palvelun tasoon ja laatuun. Lahikainen tietää alan haasteet.

– Kenttä on pirstaloitunut ja ylitarjonta alkaa olla tosiasia. Uskon, että kotimaisille yrittäjävetoisille asemille riittää kysyntää, kertoo myös Kangasniemellä ja Joutsassa katsastustoimipaikkoja pyörittävä yrittäjä.

Tällä hetkellä Mikkelin Katsastus palvelee henkilö- ja pakettiautojen katsastamiseen liittyvissä palveluissa. Suunnitelmissa on aloittaa myös raskaan kaluston katsastaminen. Yrittäjäperheestä lähtöisin oleva Lahikainen omaa käytännön kokemusta isoistakin autoista, joten luonnollista paloa riittää myös sille saralle.

Jalat maassa oleva yrittäjä uskoo katsastusvälin harvenevan tulevaisuudessa uudempien autojen osalta. Suomen olosuhteet asettavat autoille kovempia vaatimuksia kuin esimerkiksi Saksassa, jossa on kahden vuoden väli vuosikatsastus.

– Auton saa muutamassa vuodessa todella huonoonkin kuntoon. Toisaalta, jos katsastus maksaa nykyään 50–60 euron paikkeilla vuodessa, niin ei voida enää juuri puhua mistään säästöistäkään menetettyyn turvallisuuteen nähden.

Yrittäjän lisäksi katsastusasemat työllistävät tällä hetkellä kuusi katsastusmiestä. Lahikainen haluaa tehdä itse käytännön töitä aina kuin vain ehtii. Osansa ajasta vievät myös erilaiset paperityöt. Useamman toimipaikan pyörittäminen tuo viranomaiskustannusten osalta säästöä, sillä lähes samalla vaivalla hoituu useamman katsastusaseman asiat.

Parhaassa, reilun kolmenkympin iässä oleva yrittäjä, pitää silmät auki myös mahdollisten uusien paikkakuntien suhteen. Tarkoitus on kasvattaa yritystä luonnollisella tavalla, pala kerrallaan. Lahikainen uskoo vakaan ja samalla edullisen hinnoittelun olevan tärkeä asia pitkässä juoksussa, sillä kuluttajille pitää muodostua selvä mielikuva hyvästä hinta-laatusuhteesta ja sen pysyvyydestä.

Pitkät päivät eivät miestä pelota, mutta tietty kunnioitus yrittäjyyttä kohtaan on kasvanut.

– Heille, jotka luotsaavat omalla työllään tyhjästä keskisuuren yrityksen, ei kannata olla kateellinen. Sen verran kovan homman takana se on, Lahikainen painottaa.

Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2007 valmistunut autoinsinööri on toiminut katsastusalalla valmistumisestaan lähtien. Uuden toimipisteen alku on ollut jopa ennakoitua parempi.

– Olemme tällä hetkellä yli budjetoidun katsastusmäärän. Uskon kevättä kohden vauhdin paranevan, mutta kyllä tässä jalat pysyvät maassa jo ihan omien resurssienkin vuoksi, Lahikainen kertoo.

Mikkelin Katsastuksen myötä henkilö- ja pakettiauton katsastaminen onnistuu päämajakaupungissa yhteensä kuudessa eri paikassa. Uusi katsastusasema on sijainniltaan alan ainoa Jyväskylään johtavan tien suunnalla.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0