SM –kilpailussa oli myös ulkomaista osaamista

Kuvassa vasemmalla oleva valmentaja Denis Verkhoturtsev kertoo Igor Ivanovin olevan nopea oppimaan, mutta samalla hänellä on oma ajatus toteutuksesta. Hänen mukaansa osaaminen ei aina riitä, vaan tarvitaan hyviä psyykkisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Vasemmalla WorldSkills Venäjän vastuuhenkilö Sergei Shabelnikov.

Autokorikorjaajat ja -maalarit näyttivät taitonsa hitsaamalla, oikomalla, hiomalla ja maalaamalla.

Esedulla järjestettiin keskiviikkona autokorikorjauksen valtakunnallisen SM-kilpailun semifinaali. Alkukarsintojen jälkeen kilpailijoita oli yhteensä 15. Semifinaalin jälkeen viisi kilpailijaa jatkaa toukokuussa Seinäjoella pidettävään loppukilpailuun.

– Kilpailijoiden tehtävä on ensin katkaista lokasuoja ohjeiden mukaan kahtia, jonka jälkeen he liittävät osat takaisin yhteen. Kun se on tehty, kilpailijoiden on oikaistava painauma käsityökaluilla alkuperäiseen muotoonsa, kilpailunjohtaja Teuvo Särkkä kertoo.

Hänen lisäkseen arvion suorittavat viisi muuta tuomaria. Arviot perustuvat hitsaussauman- ja oikaisutyön laatuun sekä lokasuojan muotoon.

Yksi kilpailijoista Igor Ivanov oli tullut haastamaan itsensä Venäjältä asti. Häntä ei kuitenkaan sijoiteta kilpailutuloksiin, mutta arvostellaan samalla tavalla kuin muutkin kilpailijat. Ivanov tuli hakemaan oppia tulevia haasteita varten.

– Kilpailuissa oppii stressin sietokykyä ja samalla saa harjoitusta. Kotihallissa seinätkin tukevat suoritusta, mutta täällä ollaan täysin vieraalla maaperällä, valmentajan roolissa mukana oleva Denis Verkhoturtsev toteaa katsellessaan Ivanovin suoritusta.

Heidän mukanaan on myös WorldSkills Venäjän vastuuhenkilö Sergei Shabelnikov. Venäjä on liittynyt WorldSkills Internationalin jäseneksi kaksi vuotta sitten. Suomi puolestaan on osallistunut WorldSkills –kilpailuihin jo 80-luvulta alkaen ja on menestynyt niissä hyvin.

WorldSkills järjestää muun muassa ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuita.

– Liittyminen ja osallistuminen kilpailuihin on muuttanut ajattelumallia Venäjällä, joka taas ajastaan muuttaa ammatillisen koulutuksen rakenteen, Shabelnikov kertoo.

Hänen mukaansa on suunnitteilla, että opetussuunnitelma tulisi perustumaan tulevaisuudessa WorldSkillsin standardeihin ja kriteereihin.

– Suomessa ammatillinen koulutus on erittäin edistynyttä. Käytännön harjoittelua on paljon ja se näkyy tuloksissa, Shabelnikov lisää.

He ovat innokkaita tekemään sopimuksen kilpailuvalmennuksesta Esedun kanssa ja toivovat, että sopimukseen päästään.

Koulutusvienti mahdollistaa Ivanovin osallistumisen kilpailuihin Suomessa. Koulutusvienti tarkoittaa Suomen ulkopuolelle myytävää osaamista kehittävää voittoa tavoittelevaa toimintaa.

– Olennaista on voiton tavoitteleminen, eli koulutusvienti on liiketoimintaa. Maksajana toimii jokin muu kuin suomalainen taho, Esedun koulutusvientivastaava Riikka Oittinen selventää.

Hän kertoo koulutusviennin auttavan Esedua kehittämään omaa opetustaan ja lisäämään opettajien kansainvälisyysosaamista.

– Venäjä kehittää tällä hetkellä määrätietoisesti ammatillista koulutustaan ja pyrkii kansavälisten normien tasolle, Oittinen kertoo.

Roope Anttalainen Turusta oli työn touhussa korjaamassa lokasuojassa olevaa lommoa. Työ palkittiin finaalipaikalla.
Roope Anttalainen Turusta oli työn touhussa korjaamassa lokasuojassa olevaa lommoa. Työ palkittiin finaalipaikalla.

Kilpailijoilla on aikaa kuusi tuntia suoriutua heille annetusta tehtävästä.

– Suurin ero vaikuttaisi olevan käytetyssä ajassa, autokorikorjauksen opettaja Vesa Pyrhönen toteaa.

Hän arvioi yhdessä tuomari Aulis Rekosen kanssa kilpailun tason olleen hyvä ja töiden laadun tasainen.

– Opiskelijoille tämä on ainutlaatuinen kokemus. Koulutuksessa päästään peilaamaan omaa osaamista muihin oppilaitoksiin nähden, Pyrhönen lisää.

Esedulla oli kaksi omaa kasvattia kilpailussa Marwin Asplund ja Ilkka Hyvärinen. He opiskelevat toisella vuosikurssilla, joten parivaljakolla on mahdollisuus kilpailla vielä ensi vuonnakin. Pyrhönen toteaa mikkeliläisten suorituksen näyttävän hyvältä. Muutama kilpailija saa työnsä valmiiksi puolilta päivin, vaikka aikaa olisi ollut iltapäivälle saakka.

– Toiset oppivat nopeammin kuin toiset. Ne jotka ovat hitaampia kehittyvät tasaisemmin ja ottavat aikanaan kiinni nopeammin oppineet, Särkkä toteaa.

Automaalareiden osalta loppukilpailupaikat eivät olleet vielä selvillä, koska heidän kilpailu jatkui useampana päivänä. Autokorikorjaajien puolelta tiensä loppukilpailuihin selvittivät Roope Anttalainen Turusta, Ali Uura Jyväskylästä, Aleksi Mastosalo Espoosta, Marwin Asplund Mikkelistä ja Anttoni Laaksonen Turusta.


WorldSkills Competition – ammattitaidon MM-kilpailu

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat ovat iältään alle 23-vuotiaita. Seuraava kilpailu järjestetään Arabiemiirikunnissa sijaitsevassa Abu Dhabissa ensi vuoden lokakuussa.

WorldSkills-kilpailujen järjestämisoikeudet myöntää kansainvälinen kattojärjestö. Kilpailujen ja niihin valmistautumisen avulla edistetään toisen asteen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistä. Tätä tukee myös kilpailujen ympärille muodostunut laaja kansainvälisten toimijoiden ja asiantuntijoiden verkosto keskustelufoorumeineen.

Suomesta ammattitaidon MM-kilpailuissa ovat mukana valmennuksessa parhaiten menestyneet nuoret. Valmennukseen valikoidutaan muun muassa Taitaja-kilpailun tai suoraan oppilaitosten ja yritysten kautta. Suomi on osallistunut WorldSkills -kilpailuihin vuodesta 1989 lähtien. Skills Finland järjesti yhteistyökumppaneineen vuoden 2005 WorldSkills-kilpailun Helsingissä. Venäjän vuoro on vuonna 2019.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0