Harjoittelun avulla voi markkinoida itseään

11.11.2015 Auto & Kone
John Jokkour ja Ragavan Asservatham vaikuttavat erittäin tyytyväisiltä ammattivalintaansa. Viimeinen auto lähti juuri hallista ja miehet pääsevät vapaa-ajan viettoon.

Monesti harjoittelija, joka hoitaa työtehtävänsä hyvin ja antaa itsestään hyvän kuvan, otetaan mielellään kesätöihin.

Vauhti-Vaunu toimii yhteistyössä Esedun kanssa tarjoten opiskelijoille harjoittelupaikkoja työssäoppimisjaksoille. Harjoittelupaikat on tarkoitettu autoasentajiksi opiskeleville nuorille ja aikuisille.

– Haluamme antaa opiskelijoille sopivassa määrin haastetta ja sen mukana onnistumisen tunteen, jälkimarkkinointijohtaja Matti Lantta toteaa.

Hän toteaa asenteen työtä ja työn tekemistä kohtaan ratkaisevan paljon. Opiskelijoilla on top-jakson aikana mahdollisuus pedata itselleen kesätyöpaikkaa, olettaen, että kaikki sujuu harjoittelun aikana hyvin.

– Opiskelijan on sitouduttava työpaikan sääntöihin ja noudatettava niitä. Emme ole koskaan keskeyttäneet työharjoittelua osaamisen takia. Joskus näin valitettavasti on käynyt, mutta silloin asenne on ratkaissut asian.

Tällä hetkellä Vauhti-Vaunulla on top-jaksolla kolme aikuispuolella opiskelevaa maahanmuuttajaa. Etelä-Sudanista kotoisin oleva John Jokkour, Sri Lankasta Ragavan Asservatham ja Kambodzasta Vannak Noun. He kaikki opiskelevat ensimmäistä vuotta autoasentajiksi.

– Vaikka kielimuuri tulee joskus väliin, heidän kanssaan on helppo tehdä töitä. Nämä miehet selkeästi haluavat tehdä töitä, jolloin heidän kanssaan on helppo toimia vuorovaikutuksessa ja työn opettaminen helpottuu, Lantta kertoo innoissaan.

Jokkour, Asservatham ja Noun toimivat sesongin mukaisesti rengaspuolella. Työnkuvaan kuuluu talvirenkaiden vaihto asiakkaille ja muut sen yhteyteen liittyvät tehtävät. Viimeistä autoa viedään ja Asservatham laittaa kesärenkaat pesuun. Jokkour puolestaan ehtii vaihtaa muutaman sanan ja vaikuttaa silmin nähden iloiselta saamastaan työssäoppimispaikasta.

– Käytännön harjoittelulla oppii todella paljon. Meillä on koko ajan tekemistä ja opimme lisää joka päivä, mies toteaa hymyillen.

Esedun aikuispuolen opettaja Markku Rantanen osaa kertoo kaikilla kolmella olevan jonkinlainen tausta autopuolelle ennen Suomeen muuttoa. Aikuisopiskelu on saanut viime vuosina Rantasen mukaan lisää nostetta.

– Moni haluaa suorittaa loppuun kesken jääneen tutkinnon ja toiset opiskelevat itselleen uuden ammatin.

Tomi Hämäläinen, Harri Soikkeli ja Kalle Kautto ovat kaikki aloittaneet uransa työharjoittelujaksolla. Hämäläinen ja Kautto ovat olleet vakituisessa työsuhteessa muutaman vuoden ja Soikkelilla on takanaan jo useita vuosia Vauhti-Vaunun riveissä.
Tomi Hämäläinen, Harri Soikkeli ja Kalle Kautto ovat kaikki aloittaneet uransa työharjoittelujaksolla. Hämäläinen ja Kautto ovat olleet vakituisessa työsuhteessa muutaman vuoden ja Soikkelilla on takanaan jo useita vuosia Vauhti-Vaunun riveissä.

Opiskelijoiden määrän takia harjoittelujaksoja on pakko porrastaa, jotta kaikille löytyy sopiva paikka. Esedulla on kuitenkin vuosien saatossa kehittynyt laaja yhteistyöverkosto.

– Yksi harjoittelija on juuri nyt Tuusulassa asti. Yleensä paikkoja on ympäri maakuntaa, Rantanen täsmentää.

Vauhti-Vaunulla työskentelee tällä hetkellä useampi henkilö, jotka ovat aikoinaan aloittaneet työssäoppimis- tai harjoittelujaksolla. Yksi heistä on huoltoneuvojana toimiva Harri Soikkeli.

– Harjoittelu oli ainut hetki, jolloin näki käytännön työelämää ja se luonnollisesti motivoi opiskelemaan ja tekemään työn hyvin, Soikkeli kertoo.

Hän neuvookin nuoria pitämään mielessä harjoittelun merkityksen. Se on hetki markkinoida itseään ja osaamista tulevaisuutta varten.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0