Aikuiset tulevat ensin

20.10.2015 Vapaa-aika
Jos perheen pyörittäjän arki katkeaa, hyytyy hymy myös lapsilta. Suomalaisilla on vielä kurottavaa henkilövakuuttamisen saralla moniin länsimaihin verrattuna.

Vakuutuksen ottaminen mielletään pakolliseksi pahaksi, mutta siihen perehtyminen käytännön havainnollistamisen kautta helpottaa.

Jokainen meistä on joutunut varmasti jossain määrin miettimään itsensä tai perheen vakuuttamista. Yli 30 vuotta alalla ollut LähiTapiola Savo-Karjalan henkilövakuuttamiseen erikoistunut myyntipäällikkö Pekka Kärkkäinen kertoo puutteita olevan yleensä henkilövakuuttamisessa ja sen merkityksen ymmärryksessä.

– Ihmiset hyvin usein luulevat tietävänsä mitä oma vakuutus sisältää, mutta kun asia käydään läpi esimerkkien avulla, moni niin sanotusti havahtuu.

Myyntipäällikkö kertoo itse piirtävänsä havainnollistavia kuvia asiakkaalle, jotta tämä varmasti ymmärtää mistä on kyse. Hän naurahtaakin, että monet haluavat hänen piirroksensa mukaan, kun niistä asian kuulemma ymmärtää parhaiten.

Suurimpia puutteita on yleensä Kärkkäisen mukaan itsensä vakuuttamisessa ja siinä mistä toimeentulon saa, jos onnettomuus tapahtuu.

– Monesti ajatellaan, että yhteiskunta pitää huolen. Jos joudutaan olemaan pitkään poissa töistä tai jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle, ansiot tipahtavat vaikka tukia saataisiinkin, hän täsmentää.

Työehtosopimukseen perustuen määritellään sairasajan palkan pituus, joka voi olla pienimmillään esimerkiksi kaksi viikkoa. Tämän jälkeen työtekijä siirtyy Kelan korvauksille ja tulot tipahtavat noin 40 prosenttia. Jos sairaus jatkuu ja siirrytään työkyvyttömyyseläkkeelle, niin ansiot tipahtavat noin puoleen.

– Kulut eivät katoa mihinkään, vaikka tulot pienentyisivätkin. Tämä on asia, johon täytyisi kiinnittää enemmän huomiota, Kärkkäinen teroittaa.

Tutkimusten mukaan 15-65 vuotiaista joka 13. henkilö joutuu jäämään jossain elämänsä vaiheessa työkyvyttömyyseläkkeelle. Näistä 70 prosenttia johtuu sairaudesta ja loput tapaturmista.

Vaikka Suomen vakuutusmaailmassa tuotteet ovat olleet käytettävissä pitkään, niitä ei ole välttämättä osattu hyödyntää.

– Pitkän urani aikana myös asiakkaat ovat kouluttaneet minua todella paljon ja kartoitusmenetelmät ovat kehittyneet. Kaikki lähtee sosiaaliturvan ymmärryksestä, jokaisen perusturvasta. Nykyään on helpompi selvittää, mitä asiakas oikeasti tarvitsee, Kärkkäinen kertoo.

Hänen mukaansa perheen vakuuttamisessa ensisijaisesti aikuisten tulisi olla vakuutettu asiaan kuuluvalla tavalla, jotta heidän sairastuminen ei pitkittyisi. Toki myös lasten vakuutusten tulee olla kunnossa.

– Perheellisten ihmisten täytyy päästä nopeasti normaalielämään hoitamaan hoitaa lapsia ja huolehtia heidän tarpeistaan. Vakuutuksen ansiosta on mahdollista käyttää yksityisen sektorin palveluita, jolloin hoitoketju nopeutuu eikä yksityiselle vastaanotolle menoa tarvitse pelätä hinnan puolesta.

Lasten vakuuttamisessa Kärkkäinen kertoo heillä olevan uusi vaihtoehto, joka auttaa työssäkäyviä vanhempia. Mikäli lapsi tarvitsee kotihoitoa, siihen on mahdollista saada tukea, vaikka kävisi itse töissä. Vakuutus luonnollisesti korvaa muitakin hoitokuluja. Tämän kaltainen vakuutus maksaa alle 20 euroa kuukaudessa.

– Minulle on erittäin tärkeää, että ihminen ei lähde tästä huoneesta tietämättä, mitä vakuutus pitää sisällään ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Loppu on itsestä kiinni, Kärkkäinen huikkaa kysyessään jäikö asian tiimoilta vielä selvitettävää.

Sopiva hinta mielenrauhalle?

Pekka Kärkkäinen kertoo, että itsensä ja oman toimeentulon vakuuttaminen unohtuvat helposti.
Pekka Kärkkäinen kertoo, että itsensä ja oman toimeentulon vakuuttaminen unohtuvat helposti.

Vakuutusta ottaessa monesti hätkähdetään hintaa. Samalla asiasta oleva hyötynäkökulma haihtuu, ainakin hetkellisesti, ehkäpä lopullisesti taivaan tuuliin. Pysähdytäänpä hetkeksi miettimään, mikä on sopiva hinta sille tunteelle, jossa taloutesi toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Silloin euron tai parin arvo tuntuu maksettaessa pieneltä, mutta saadessa suurelta. Meistä kukaan ei tietenkään laita rahaa turhempiin asioihin, eihän…

Vaikka vakuutukset tuntuvat olevan yleensä juurikin se pakollinen paha, niin niiden olemassaolo tuo myös mielenrauhan. On helpompaa, jos tietää saavansa apua tarvittaessa, erityisesti jos vastuullasi on lähimmäisiä. Kaikkiin asioihin ja koukeroihin perehtyminen on sitten asia erikseen, mutta ainakin omaan mieleen jäivät myyntipäällikön piirrosvihkon kaaviot. Nyt minäkin ymmärrän vakuutuksista, ainakin jotakin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0