Kultaseppä tekee toiveiden mukaisia koruja

Eeva-Kaisa Ehrnrooth viilaa ja hioo sormuksen runkoa.

Kun timantein istutettua kultasormusta tarkastelee, voi vain ihmetellä kuinka tarkkaa työtä sen tekeminen voikaan olla.

Hirvennsalmen Lahnaniemellä asuva kultaseppä Eeva-Kaisa Ehrnrooth tervehtii ovella ja ohjaa vieraan kapeita portaita pitkin yläkertaan. Työhuoneeseen astuminen johtaa mielenkiintoiseen ympäristöön. Kultasepän työpöytä on täynnä pieniä työkaluja, kuten pihtejä, pinsettejä, viiloja ja jyrsimiä.

– Työkalut ovat tavallaan samanlaiset kuin metallisepillä. Minulla ne vain ovat pienemmässä mittakaavassa. Tai sitten kuin hammaslääkärillä, hän sanoo näyttäen letkuporakonetta, jolla jyrsimällä sovitetaan kivet koruihin.

Mikkelissä syntynyt Ehrnrooth valmistui kultasepäksi 25 vuotta sitten. Omalle alalleen hän suuntautui ystävänsä vinkistä, kun he ylioppilaiksi kirjoittaessaan pohtivat yhdessä tulevaisuuden suunnitelmiaan.

– Olin alun perin menossa taideteolliseen korkeakouluun ja minusta piti tulla kuvaamataidon opettaja. Ystäväni sitten vain kerran kysyi, ettenkö ole ajatellut ryhtyä kultasepäksi.

Ehrnrooth opiskeli vuoden Savonlinnan kotiteollisuuskoulussa metallipuolella, jonka jälkeen hän haki uudelleen kultaseppäkouluun. Neljän vuoden mittainen opiskelupaikka avautui ja hän valmistui ammattiinsa vuonna -90.

– Varmaan omaan suuntautumiseen johdatti vähän kodinperintö ja taipumuskin. Olin peruskoulussa ainut tyttö teknisissä töissä, vähän outolintu. Mutta puu- ja metallityöt vain onnistuivat minulta paremmin. Sain minä sentään yhden lapasen tehtyä tekstiilitöissä, hän naurahtaa.

Ehrnrooth työskenteli opintojensa aikana ja valmistuttuaan 2,5 vuotta Kultakunnaksella, mikkeliläisessä kello- ja kultasepänalan liikkeessä. Kun 90-luvun lama johti irtisanomiseen, kultaseppä ei jäänyt aikailemaan, vaan otti yhteyttä suoraan Kalevala Korun tuotantopäällikköön.

– He sanoivat, että ei hätää. Perusta vain oma yritys. Täältä tulee kyllä töitä. Kalevala Korulla oli juuri silloin nousukausi.

Vuonna 2009 häneen otti yhteyttä Mikkelissä sijaitseva Kelloliike Pylvänäinen, jolla on kaupungissa kaksi liikettä. Yhteistyö alkoi ja Ehrnrooth tekee edelleen heille kultasepäntyöt.

Alan ammattilainen tekee työkseen asiakkaiden toiveiden mukaisia uusia koruja, kuten sormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Nykyään tehdään paljon myös korujen korjaus- ja muutostöitä. Esimerkiksi sormuksiin vaihdetaan kiviä ja niitä myös yhdistetään toisiinsa.

– Tänään olen muuttanut sormuksien kokoja ja korjannut katkenneita kultaketjuja, hän kertoo.

Työnsä haastavimpana puolena kultaseppä pitää korjauksia ja sitä, että nykyään koruista yritetään tehdä mahdollisimman keveitä ja näyttäviä.

– Jos korjaa ohutta jalometallikorua tai riipusta, täytyy olla todella varovainen, ettei korua sulata muualta juotoksia tehdessä. Tukevasti tehdyt korut ovat kiitollisimpia korjata. Entisajan lyyratkin olivat paljon paksumpia, hän tietää.

Kultaseppä on takonut pajassaan myös omaa kalliomaalaus-aiheista korusarjaa sekä Hirvensalmen Tervaleppäkäpy -korusarjaa. Hän tietää, että presidentti Martti Ahtisaarella on hänen tekemänsä kultainen Tervaleppäkäpy solmioneula ja talousvaikuttaja Björn Wahlroosilla pronssista valmistettu paperiveitsi.

– Tekeepä sitä sitten uusia koruja tai korjaa vanhoja, mukavinta on saada asiakas aina tyytyväiseksi, Ehrnrooth toteaa lopuksi.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0