Kromin kiilto houkutteli kansan liikkeelle

13.7.2015 Auto & Kone
Varma vetovoima. Laaja kirjo harrasteautoja oli ihasteltavissa Visulahdessa Oldtimer Runin ansiosta.

Kelistä riippumattomia ja varmoja mikkeliläisiä autokesän merkkejä ovat samana viikonloppuna järjestettävät Oldtimer Run sekä Suur-Saimaan ympäriajot.

Ajatus yhteisestä autoharrastajien ajoneuvonäyttelystä on toteutunut jo 25 kesän ajan. Muutamaa Raviradalla järjestettyä tapahtumaa lukuun ottamatta Visulahdessa on nähty sulassa sovussa rodit, jenkit, eurot, prätkät, pienoismallit ja mobiilit. Tänä vuonna sää oli tapahtuman järjestelyn kannalta suorastaan ihanteellinen, sillä mukavan leppoisassa pilvipoudassa oli antoisaa tarkastella toinen toistaan upeampia menopelejä.

Paikalle oli tullut myös Atso Rahikainen takavuosilta tutulla ralliautollaan. Lancia Delta HF Integrale oli rallipolkujen voittaja-auto -80 ja -90-lukujen taitteessa, jolla muun muassa Juha Kankkunen voitti maailmanmestaruuden. Rahikaisen auto edusti yksityiskohdiltaan ehtaa kilpuria, jossa oli sopivasti ajan patinaa.

Takavuosien tykki. Atso Rahikainen oli lähtenyt liikkeelle yhdessä poikansa kanssa ehdalla ralliautolla, Lancia Delta HF Integralella.
Takavuosien tykki. Atso Rahikainen oli lähtenyt liikkeelle yhdessä poikansa kanssa ehdalla ralliautolla, Lancia Delta HF Integralella.

Ajamalla paikalle tuodulla autolla kelpaa päästellä tarvittaessa kovaa, sillä kaikki toimii viimeisen päälle.

– Autolla on ajettu noin 80.000 kilometriä, seitsemän vuoden ajan auton omistanut Rahikainen kertoo. Kyseessä on todella hyvin säilynyt yksilö, jolla ei juuri ole kilpaa ajettu. Saksassa vuoteen 2006 saakka ollut auto on ollut aina hyvässä hoidossa.

– Tämä on Tommi Mäkisen syytä. Näin kun hän kävi aikoinaan ajamassa kylätien soosiksi tällaisella, Rahikainen kertoo innostuksen syntymisestä.

– Nyt talli alkaa olemaan liian täynnä, mutta en myy tätä kuin hyvään kotiin, Rahikainen aprikoi hiljaisessa myynnissä olevaa silmäteräänsä.

Oldtimer Runissa esillä oli myös eri näyttelyissä mainetta ja kunniaa niittänyt Dragster Fiat ”Vimo”, jonka voimavarat löytyvät ennen kaikkea äänentoiston puolelta. Auton lisäksi silmänruokaa tarjosivat myös teamin väreissä tanssineet tytöt.

Tapahtumassa mukana olleen SOS-Hinauksen Pekka Lundin mukaan autonäyttelyistä on hyvä luoda koko perheen juttu.

– Lapset viihtyvät aina kun pääsevät touhuamaan jotain kivaa. Me tarjoamme puolestamme vastikkeettoman mahdollisuuden tähän pomppulinnan muodossa.

Ympäri Suomea koko kesän ”Iloa teille” -kampanjan vuoksi reissaavan Lundin mukaan heille sopiva kohderyhmä löytyy autoihin ja moottoripyöriin liittyvissä tapahtumissa.

– Näihin tapahtumiin vaan saadaan enemmän porukkaa mukaan, kun koko perhe viihtyy, Lund viittasi viereisessä teltassa piirtäviin tenaviin ja etupäässä heidän äiteihinsä. Autoihin mieltyneet isät olivat jo siirtyneet edemmäksi nurmialueelle ihastelemaan toisten isien ja äitien rakentamia harrasteajoneuvoja.

Oldtimer Run huipentui cruisailun jälkeen Otavan Huvikummussa järjestettyihin iltabileisiin. Elävää musiikkia oli tarjolla jo päivälläkin Sara Lee bandin tahdissa. Visulahden nurmikentällä oli nähtävänä autoja kentän täydeltä. Tapahtuma on vakiinnuttanut vuosittaisen 2.500 – 3.000 kävijän turvin paikkansa mikkeliläisenä autoharrastajien kärkitapahtumana.

 

Torilla nähtiin autoilun vuosikymmenet

Torilla tavataan. Mikkelin tori palasi vuosikymmenten taakse, kun museoikäiset autot ja ajan tyyliin sonnustautuneet autokunnat lähtivät Saimaan kiertoon.
Torilla tavataan. Mikkelin tori palasi vuosikymmenten taakse, kun museoikäiset autot ja ajan tyyliin sonnustautuneet autokunnat lähtivät Saimaan kiertoon.

Suur-Saimaan ympäriajot ovat lähteneet vuorovuosin Saimaan eri kulmilta: Mikkelistä tai Lappeenrannasta. Tänä vuonna starttipaikka reitille oli Mikkelin tori. Tänä kesänä matkaan lähti liikkeelle ennätykselliset 285 autokuntaa. Osanottajamäärää ei rajoitettu 250 ajoneuvoon, kuten aiempina vuosina. Vaikka ajoneuvot ovat iäkkäitä, niin viimeisen päälle kunnostettuna ne ovat myös luotettavia: tien varressa autokuntia ei juuri näe kuin taukoa pitämässä.

Tapahtuman oleellinen osa on asu-ajoneuvokisa, jonka mukaan auton omistajien tarkoituksena on pukeutua ajoneuvon syntymäajankohdan mukaisesti. Tämän ajatuksen mukaisesti matkaan olivat lähteneet myös Pekka ja Asta Heikkilä Rambler American farmarinsa ja Constructum asuntovaununsa myötä. Pekan isän aikoinaan uutena vuonna 1967 ostamaa autoa on kunnostettu jo moneen kertaan.

Unohdetun kansan puolesta. Pekka ja Asta Heikkilä olivat vaalikampanjamatkalla komealla auton ja matkailuvaunun yhdistelmällä, tähtäimessään vuoden 1968 presidentinvaalit.
Unohdetun kansan puolesta. Pekka ja Asta Heikkilä olivat vaalikampanjamatkalla komealla auton ja matkailuvaunun yhdistelmällä, tähtäimessään vuoden 1968 presidentinvaalit.

– Lapsena istuin kyydissä ja ajokortin saatuani kurvailin tällä jo nuorena miehenä -80-luvun alussa. Tässä on enemmän tunnearvoa kuin oikeaa arvoa, eikä tähän sijoitettuja rahoja kannata edes miettiä, mies tuumasi viime kesänä entisöidystä autostaan.

Ympäriajo oli Niemelän pariskunnalle ensimmäinen isompi harrasteajoneuvotapahtuma. He ovat olleet melomassa ja Pekan veljen kanssa veneilemässä Saimaalla.

– Silloin huomasimme tämän tapahtuman ja nyt ollaan mukana, Asta kertoo ajanhengen mukaisesti pukeutuneena.

Tyylikkäissä asusteissa oltiinkin tekemässä vaalikampanjaa. Kysymyksessä oli Veikko Vennamon vaalikiertue, jonka tarkoituksena on luonnollisesti Kekkosen syrjäyttäminen. Ja mikäs on vaalikiertuetta toteuttaessa, kun asuntovaunussa voi välillä huilata.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0