Ominaisuuksia parannettiin yhdistelemällä materiaaleja

17.5.2015 Vapaa-aika
Petri Tanninen testaa 3-pistetaivutuksella Hirel Oy:n Leo Laatanahon kehittelemän laatan ominaisuuksia.

Pihalaattojen saumoista on mahdollisuus päästä eroon, kun suunnitteilla oleva tuote tekee tuloaan.

Hirvensalmella sijaitsevan Hirel Oy:n yrittäjä Leo Laatanaho on kehitellyt täysin uudenlaisen tuotteen, joka soveltuu pihalaataksi tai rappuelementiksi.

– Nyt vasta lähdetään viemään tuotetta eteenpäin. Mahdollisuuksia on erittäin monia, tuote voisi soveltua jopa seinäelementiksi, Laatanaho miettii.

Tuotteessa yhdistyvät komposiittilauta sekä kuitulujitettu betoni. Idea alkoi pikkuhiljaa muhia, kun Laatanahon hermon päälle kävivät omalla pihalla pienten laattojen välistä puskevat rikkaruohot sekä muurahaiset.

– Olin yksi päivä tekemässä töitä teollisuuteen suunnatun säiliökorjausmenetelmän parissa, kun lähdin yhdistämään materiaaleja ja tein laatasta raakaversion. Testasin tuotetta pitkään ja huomasin sen kestävän melko hyvin eri sääolojen vaihteluita.

Raakaversion ja omien testien jälkeen laattaa lähdettiin testamaan Mikkelin ammattikorkeakoulun tiloissa. Materiaalitekniikan opiskelija Petri Tanninen otti haasteen vastaan ja yhdessä alan opettajien kanssa saatiin asiasta sorvattua opinnäytetyöaihe.

– Tämä on ollut erittäin mukava projekti, kun on päässyt tekemään konkreettisesti asioita, joista on myös hyötyä jollekin toiselle, Tanninen toteaa.

Laatanaho kertoo, että ei suuremmin lähtenyt puuttumaan testeihin, mutta kertoi kuitenkin omat toiveensa.

– Haluan, että tulokset ovat rehelliset ja puolueettomat. Petri on suunnitellut kaikki testit, minä olen vain toimittanut hänelle oikeankokoiset laatat, hän kertoo tyytyväisenä.

Kumpikin osapuoli kuulostaa innostuneelta tuloksista, jotka ovat erittäin lupaavia.

Betoniin on valuvaiheessa lisätty muovikuitua, joka tulosten mukaan sitkistää ja lujittaa laattaa. Puristustestauksessa selvisi, että betonin puristuslujuus oli noussut jopa 70 prosenttia, joka on todella kova tulos. Taivutustestaus oli myös positiivinen yllätys.

– Arvelimme, että kuitubetoni, ottaa tietyn kuorman vastaan ja menee sitten rikki. Betonin päällä oleva komposiittilauta sitkisti tuotetta, eikä se murtunut odotetulla tavalla, Tanninen kertoo.

Ulkokäyttöön ajateltu laatta kävi myös läpi olosuhdetestin, jossa se laitettiin olosuhdekaappiin kokemaan lämpimän ja kylmän vaihteluita. Koe kesti kaiken kaikkiaan 28 vuorokautta ja tästäkin tulokset olivat erittäin hyvät.

– Testin tarkoituksen on mitata kuin paljon materiaalista irtoaa massaa per neliömetri. Testitulos osoitti, että mennään reilusti alle sallittujen rajojen, Tanninen kertoo tyytyväisenä.

Tällä hetkellä Patentti- rekisterihallituksessa on vireillä patenttihakemukset. Laatanaho pysyy tulevaisuuden suhteen neutraalina, vaikka selkeää innostuneisuutta on äänestä havaittavissa.

– Menemme nollaodotuksilla, niin kaikki mitä tulee, on vain plussaa, hän korostaa lopuksi.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0