Juhlapesu aloitti Kaapelikadulla

10.12.2014 Auto & Kone
Netissä. Pesulle pääsee tekemällä sopimuksen kotisivujen kautta. Kaj Rosenblad kertoo lisäksi WiFin toimivan nopeasti itse toimenpiteen aikana.

Vahvasti digiajan teknologiaan nojautuva autopesuketju laajenee ryminällä. Vasta avatun Mikkelin toimipisteen yrittäjänä vaikuttaa alalta tuttu mies.

Marraskuun loppupuolella avautunut autonpesupaikka Juhlapesu toi Mikkeliin kokonaan uuden liiketoimintakonseptin. Pesukoneen äärellä ei kaiveta kuvetta sen enempää käteisen kuin luottokortinkaan muodossa. Myöskään poletteja tai koodeja ei tarvita, sillä automatiikka tunnistaa auton rekisterikilven ja pesulan ovet avautuvat. Sitä ennen pitää tehdä netin välityksellä sopimus.

– Sopimuksen voi tehdä yksittäisistä pesuista aina kahden vuoden diiliin saakka, kertoo yrittäjä Kaj Rosenblad.

Mikkelin pisteen avaamisen myötä seitsemällä paikkakunnalla toimiva ketju laajenee kovalla vauhdilla. Tässä ja ensi kuussa avataan jälleen uudet toimipaikat ja ensi vuoden loppuun mennessä pisteitä on tarkoitus olla yhteensä jo 30. Kattavan palveluverkon avulla asiakas saa autonsa puhtaaksi missä päin tahansa Suomea. Vuonna 2013 perustettu ketju on oivaltanut peruspalvelun uuden tekniikan ryydittämänä.

Rosenbladin koodatessa allekirjoittaneen autolle demopesua, odota mielenkiinnolla, kuinka tämä konepesula toimii käytännössä. Tabletilta tilaus siirtyi rekisterikilpitunnistukseen hetken perästä ja sitten ovet avautuivat. Sitä ennen piti vain valita pesuohjelma. Ensimmäisen kerran jälkeen tunnistus käy nopeasti, sillä rekisterikilpi on paikallisessa muistissa jokaisella juhlapesun paikkakunnalla. Tarkkaan mietityn yksityiskohdan avulla tähdätään nopeampaan palveluun.

– Tähän kohtaa tulee uusi juttu ensi vuoden puolella, seinään tulee kosketusnäyttö ja älypuhelimiin saa sovelluksen, jonka jälkeen ei tarvitse nousta autosta lainkaan, Rosenblad kertoo innostuneesti.

Läpi vuorokauden palveleva autopesula on toki koko ajan valvovan silmän alla. Päiväaikaan hälytysvalmiudessa on yrittäjä yhdessä bisneksessä mukana olevan tyttärensä kanssa. Yöllä menoa vahtii vartiointialan yritys.

Vuosituhannen vaihteesta aina vuoteen 2012 saakka Lähemäen Nesteen yrittäjänä tunnetuksi tullut Rosenblad vietti puolentoista vuoden ajan sapattia. Pikkuhiljaa miehellä teki kuitenkin mieli tehdä jotain. Messuilla Rosenblad tapasi pesukoneita kauppaavan myyntimiehen. Huulenheitosta lähtenyt idea Juhlapesun toimipisteestä Mikkelissä on puolen vuoden jälkeen täyttä totta.

Huoltoasematoimintaan verrattuna nykyiset työtehtävät ovat täysin toisenlaiset. Päivä koostuu asiakastapaamista asiakkaiden luona sekä itse pesupaikan ylläpitotehtävistä. Tiskin takana ei tässä konseptissa ole edes mahdollista päivystää. Kotisivujen kautta kuka tahansa voi katsoa jonotilanteen ja arvioida, kuinka nopeasti pääsee pesulle, jos heti lähtisi liikkeelle.

Huuhtelu edellä. Auton lisäksi myös koneen harjakset ovat puhtaat pesun jälkeen reilun esihuuhtelun vuoksi
Huuhtelu edellä. Auton lisäksi myös koneen harjakset ovat puhtaat pesun jälkeen reilun esihuuhtelun vuoksi

Pesun aikana kuuluu melkoinen surina auton ympärillä. Ääni johtuu pesurista, jonka suuttimet pyörivät 80 barin paineella 1 500 kierrosta minuutissa. Rosenblad mainitsee pesuohjelmista löytyvän omat ohjelmansa niin suksiboksiautoille kuin rättikattoisille menopeleille.

– Nämä pesukoneet ovat muuttuneet vuosien varrella valtavasti, kuten myös niiden käyttämät kemikaalit, vuodesta -86 automaattisen autonpesun kanssa työskennellyt yrittäjä kertoo.

Reilun kymmenen minuutin jälkeen tuloksena on putipuhdas auto, joka tosin pysyy puhtaana tasan niin kauan kuin sillä ei aja. Sen takaa nollan vaiheilla ollut loskakeli. Juhlapesuyrittäjää asia luonnollisesti miellyttää, kun tarvetta auton pesuun riittää kuin itsestään. Vaikka vasta perustetun yrityksen myyntityö käy kuumana, niin määräänsä enempää ei yksi pesula voi kokonaisuudessaan ottaa.

– Jos asiakasmäärä ylittää tietyn rajan, on perustettava toinen piste tai lopetettava myyminen. Haluamme pitää palvelun joustavana ja toimivana, Rosenblad painottaa.

Ketju suuntaa ulkomaille

Juhlapesun takana on kuopiolainen, viidennessä sukupolvessa toimiva perheyritys Osakeyhtiö Hallman. Yhdessä tytäryhtiöidensä kanssa yritysrypäs on keskittynyt viime vuosikymmeninä lähinnä ravintolaja leipomotoimintaan. Juhlapesun idea syntyi kolme vuotta sitten toimitusjohtaja Erkki Aminoffin myötävaikutuksella. Vankan myynti-, markkinointi ja mainostoimistokokemuksen omaava mies pohti omistajakaartin kanssa uusia mahdollisia liiketoiminta-alueita.

– Eräässä kiinteistössämme oli autopesuhalli tyhjillään ja sen pohjalta ajatus uuden teknologian ja perinteisen palvelun yhdistämisestä lähti, Aminoff taustoittaa.

Panokset ovat olleet Juhlapesun kehittämiseksi kovia. Rahaa on palanut kehitystyöhön kaksi miljoonaa euroa. Ohjelmistopuolesta vastaa alan palkittuna toimijana tunnettu tamperelainen Vincit, jonka taustalta löytyy monia huippuosaajia.

– Tavoitteena on ollut koko ajan tuoda autonpesupalvelu ihmisten taskuihin. Älypuhelinsovelluksen avulla se on kohta totta.

Kasvukeskukset ovat ketjun hallinnassa ja pienemmillä paikkakunnilla partnereina on paikallisia yrittäjiä. Ensi keväänä Juhlapesu on levittäytymässä Ruotsiin. Aminoff uskoo markkinoita riittävän sitä paremmin, mitä enemmän on autoja. Tähtäimessä ovat jo Keski- Euroopan autoistuneet ja tiheään asutut maat.

– Lisäksi haluan tarjota jatkossa pesun aikana ihmisille sisältöä ja viihdettä, Aminoff viittaa netin mukanaan tuomaan mahdollisuuksiin.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0