Konekauppa peilaa suhdanteita

12.11.2014 Auto & Kone
Näitä on mennyt. Pekka Piispa kertoo työkoneiden kaupan käyneen hyvin, vaikka muuten kulunut vuosi on ollut aiempia vuosia rauhallisempi.

Kuluva vuosi on ollut talouden suhteen pomppuinen. Rauhaton maailmanpoliittinen tilanne vaikuttaa myös traktoreiden ja työkoneiden kauppaan.

Ne ihmiset ovat harvassa, jotka eivät ole kertaakaan miettineet itänaapurimme Venäjän edesottamuksia. Kauppamuureja on rakennettu idän ja lännen välille, ilman liioittelua kylmä sota ei ole kaukana. Kärsijänä on suomalainen alkutuotanto ja jalostus, kun reilu viiden miljoonan ihmisen käsittävä markkina-alue aivan rajan tuntumassa on toistaiseksi tavoittamattomissa.

Vaikka uhkakuvia on maatalouspuolella riittänyt, käy puukauppa hyvin. Konekauppiailla on silti riittänyt töitä.

– Työkoneita on mennyt hyvin kaupaksi. esimerkiksi kyntöauroja on myyty paljon, kertoo Etukoneen yrittäjä Pekka Piispa.

Kilpailu on kovaa ja kuluttajalla on laihassa suhdanteessa markkinat hallussa. Piispa uskoo, että talouden osalta aallonpohja on nyt nähty.

– Autokauppa on yleensä lähtenyt nousuun noin vuotta aiemmin kuin reaalitalous.

Nyt on itse asiassa paras aika investoida, sillä tavarat ja palvelut ovat varmasti hinnoiteltu alas, korkotasosta puhumattakaan.

Piispan mukaan lamoja tulee ja menee ja toimintaa on vain suhteutettava kulloisenkin tilanteen mukaan. Kokenut konekauppias on huolissaan lähinnä maitotilojen osalta, sillä tulevaisuudenuskoa eivät ainakaan lisää puheet maidon hinnan romahtamisesta. Investointihana on käännetty piukalle, vaikka tarve ei ole kadonnut mihinkään.

– Negatiivinen kierre pitäisi saada jollain poikki, kielteisiä talousuutisia voisi tulla puolet vähemmän. Maatalouden epävarmuustekijät ovat osittain teennäisiä, Piispa huomioi.

Vaikka vuosi ei ole ollut myynnin osalta ollut paras mahdollinen, ei konekauppiaalla ole tarvetta laittaa päätä puskaan. Pitkän uran varrelle on mahtunut monenlaisia vuosia, eikä kuluva vuosi ole lainkaan pahimmasta päästä. Loppuvuodesta konekauppa käy yleensä hyvin ja odotettavissa on kaupantekoa.

– Haasteellista aikaa eletään, mutta kokonaisuutena fiilis on plussan puolella, Piispa päättää.

Uusi tekniikka kiinnostaa ja säästää

Traktoreiden osalta kauppaa käydään myymällä uutta tekniikkaa, joka säästää aikaa ja rahaa. Tekniikka on harpannut eteenpäin kovalla vauhdilla ja esimerkiksi portaaton vaihteisto on ollut jo kauan arkipäivää.

– Toki kaikenlaisia vaihtoehtoja on tarjolla, mutta meidän merkeillä portaaton vaihteisto on pitkän kehitystyön tulos ja varmaksi havaittu, Piispa kehaisee edustamiaan New Holland ja Case IH traktorimerkkejä.

Moottoripuolella vallitsee myös sama downsizingtrendi kuin autopuolella. Pienemmästä moottorin iskutilavuudesta otetaan hyviä voima-arvoja ulos entistä suotuisemmalla polttoaineen kulutuksella. Ero perinteisemmän moottorin ja uusimman tekniikan välillä on kulutuslukemissa jopa 25 prosentin luokkaa. Common Rail -tekniikan avulla moottorin optimointi on tullut mahdolliseksi.

– Esimerkiksi New Hollandin 4,5 litran neljäsylinterisestä moottorista otetaan traktorikäytössä 163 hevosvoimaa, kun samasta moottorista saadaan merikäytössä 250 hevosen teholukemat, Piispa havainnollistaa.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0