Vuotovahti pelastaa isolta vesivahingolta

15.10.2014 Rakentaminen
Vesimittaria ei näy, sillä tällä kertaa vesivuotovahti tulee taloon, jossa on oma kaivo. Ville Honkanen on asentanut vuotovahteja viime maaliskuusta asti.

Vesivuodot ovat ongelmina etenkin vanhoissa putkistoissa. Järjestelmä havaitsee äärimmäisen pienetkin tippavuodot.

Marko Laukkasen LVI- alan yritys Putki1 Oy on asentanut Vesivuotovahti -järjestelmiä viime maaliskuusta asti. Mikkelistä sadan kilometrin säteellä asennuksia tekevä yrittäjä sanoo, että kaiken kaikkiaan vesivuotovahteja on laitettu eri-ikäisten omakotitalojen käyttövesijärjestelmiin jo liki parisataa. Tällä kertaa Laukkanen ja LVI-asentaja Ville Honkanen ovat asennushommissa Otavassa sijaitsevassa omakotitalossa, jonka asukkaat haluavat turvata omaisuutensa kyseisen laitteen avulla.

– Järjestelmä vahtii käyttöveden kulutusta. Mikäli kulutus on normaalista poikkeavaa, niin laite tekee hälytyksen. Rakenteissa olevaa piilevää putkistovuotoa ei pystytä muuten toteamaan, varsinkaan alkuvaiheessa, Laukkanen toteaa.

Putki1 Oy käyttää Leakomaticin valmistamia laitteita, joita saa asentaa vain järjestelmän valmistajan kouluttama ja valtuuttama asennusliike.

– Itse asennus on yksinkertaista, mutta käyttöönotto vaatii asiantuntemusta. Kyseessä on erittäin herkkä laite, joka havaitsee äärimmäisen pienetkin tippavuodot putkistossa, Laukkanen sanoo.

Honkasen mukaan asennuksen tekee vajaassa parissa tunnissa. Asukkaalta se ei vaadi muuta kuin varautumista siihen, että vedet ovat poikki 15–30 minuutta eli sen ajan kun laite kytketään verkostoon.

– Laite asennetaan vesimittarin jälkeen, jolloin se mittaa kaikki taloon menevän veden. Nämä sopivat myös sellaiseen taloon, jossa on oma kaivo, hän tarkentaa.

Miehet toivovat, että ihmiset ymmärtäisivät laitteen tärkeyden. Heidän mukaansa laite on pelastanut Mikkelissä jo kaksi omakotitaloa isolta vesivahingolta. Molemmissa tapauksissa lämminvesivaraaja alkoi vuotaa keskellä yötä.

– Asentajan näkökulmasta katsottuna tämä antaa turvallisuuden tunnetta omakotitaloasujille.

Laitteen investoinnin hinta määräytyy asennuksen laajuudesta. Myös laitemalli vaikuttaa hintaan. Keskimääräinen hinta on 2 000 euron paikkeilla.

Ettei talosta tulisi ”kolariauto”

Vesivuotokytkin on vedenhallintajärjestelmä, jonka avulla käyttövesijärjestelmän erilaiset vuototilanteet saadaan estettyä. Se havaitsee vesivuodot jo muodostumisvaiheessa ennen kuin varsinaista vuotoa on edes tapahtunut. Havaitsemistarkkuus on 5–6 ml/ puoli tuntia, eli alle teelusikallinen.

Järjestelmä erottaa toiminnassaan normaalin vedenkäytön ja mahdollisen piilovuodon. Se mittaa käytön aikaista virtausta aikaperusteisesti ja piilovuotoa tippojen lukumäärällä. Hanan aukaistessa järjestelmä laskee virtauksen kestoaikaa ja katkaisee veden kun laitteeseen asetettu vedenkäyttöaika on umpeutunut. Tippavuotoa järjestelmä tutkii koko ajan tippojen lukumäärän perusteella.

– Laite on helppokäyttöinen ja huoltovapaa. Se suorittaa itse päivittäin toimenpiteitä, jotka mahdollistavat toimivuuden vuodon sattuessa. Laite ilmoittaa mahdollisista vuodoista, eikä sitä ei tarvitse erikseen tarkkailla, kertoo Leakomatic Ab:n Keski- ja Itä-Suomen aluemyyntijohtaja Ilkka Mustonen.

Ohjausyksikkö asennetaan paikkaan, josta mahdolliset hälytykset on helppo havaita. Järjestelmä hälyttää merkkiäänellä- ja valolla. Ohjausyksikön näyttö ilmoittaa minkä tyyppisestä vuodosta on kyse.

–Järjestelmä tunnistaa kaikki kodin käyttövesijärjestelmän vuodot ja turvaa kalleimman omaisuutemme. Asennuksen jälkeen vesivahingon vaara on olematon. Talo pysyy kuivana ja se säilyttää jälleenmyyntiarvonsa.

Mustonen muistuttaa, että suomalaiskodeissa tapahtuu keskimäärin sata vesivahinkoa päivässä. Omalle kohdalle sattuessa elämän yksi suurimmista vahingoista on tapahtunut. Vakuutus korvaa osan kuluista. Perhe voi joutua evakkoon kodistaan useaksi kuukaudeksi. Talosta tulee kuin ”kolariauto”, jonka myyminen hankaloituu.

– Vesivahinko on yksi suuri riski sisäilmaongelmista puhuttaessa. Tällä hetkellä moni suomalainen kärsii kosteusvaurioiden aiheuttamista hengitysongelmista. Koti on meidän linnamme. Eihän kukaan halua asua homeisessa vanhassa linnassa, vaan haluamme hengittää raikasta ilmaa kodissamme.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0