Robottiasemasta toivotaan menestystarinaa

15.10.2014 Koti
Kone- ja metallitekniikan opettajat Timo Palkolahti ja Pertti Kananen ohjelmoivat putkipienan hitsausohjelmaa.

Etelä-Savon ammattiopisto Esedu ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Samiedu ovat hankkineet hitsausrobottiaseman. Asema vahvistaa merkittävästi automaatioalan opetusta.

Hitsausrobottiaseman hankinta on osa Esedun ja Samiedun yhteistä teknologiateollisuuden oppimisympäristöhanketta. Robottiasemaan kuuluu varsinainen robotti ja hitsauslaite sekä sen kuljetin. Kaiken kaikki- aan laitteiden kokonaisarvo on noin 130 000 euroa.

Esedun sähköalan opettaja Esa Lehkonen kertoo, että siirrettävä teollisuuskäyttöön tarkoitettu robottiasema ja sen kuljetin tulevat molempien oppilaitosten opetuskäyttöön.

– Moduuli on helppo siirtää Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan välillä. Aloitamme sellaisella konseptilla, että se on kuukauden per paikkakunta. Yhteishankinta on järkevää, sillä se on lähes sadan prosentin käytössä.

Projektin vetäjänä toimiva Samiedun sähkö- ja automaatiotekniikan opettaja Jukka Ahonen kertoo, että uusi opetusteknologia antaa hyvät mahdollisuudet vastata työelämän tarpeisiin täsmällisesti. Hankkeen tarve onkin lähtenyt nimenomaan yrityksiltä.

– Tavoitteena on varmistaa korkeatasoisen ja tehokkaan ammatillisen koulutuksen tarjonta modernien opetusvälineiden avulla. Näin saamme yritykset tyytyväisiksi, kun pystymme tarjoamaan osaavia tulevaisuuden ammattilaisia, Ahonen kiteyttää.

Esedun ja Samiedun opettajat ovat kouluttautuneet robottiaseman käyttöön suurella innolla. Mukana on ollut opettajia metalli-, sähkö- ja ICT-aloilta. Viime viikolla opettajat olivat opissa Esedun metalliosastolla.

Samiedun kone- ja metallitekniikan opettajat Timo Palkolahti ja Pertti Kananen opettelivat ohjelmoimaan putkipienan hitsausohjelmaa.

– Tämä on mielenkiintoista. Sinänsä haastavaa, sillä opettelemista on paljon. Tämä on sitä nykypäivän teknologiaa, jolla saamme opiskelijoille jonkinlaiset perusteet ennen työelämään siirtymistä, he sanovat.

Opetustyössä on apuna myös Robostudio, johon voidaan mallintaa virtuaalisesti fyysinen oppimisympäristö. Robotin käsittelyä ja käyttöä voi opetella ohjauspaneelin avulla ja harjoitella työtehtäviä ennen tuotantoon laittoa.

– Näin se mahdollistaa ison luokkakoon opetuksen, eikä jokaiselle tarvitse hankkia omaa robottia. Käyttö on turvallista ja sillä ehkäistään vahinkoja. Tällä pyritään olemaan askeleen edellä teollisuutta, toteaa ABB Oy Robotexin koulutuspäällikkö Juha Mainio.

– Toivotaan, että yritykset kiinnostuisivat kouluttamaan henkilökuntaansa robotin käyttöön ja että tästä tulisi selkeä menestystarina, Lehkonen ja Ahonen sanovat.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0