Suxuki X-Cross: Ominaisuudet edellä

|

Maskuliininen ote. S-Crossin keulailme on viritetty suorastaan jyhkeäksi.

Nykymielikuva Suzukista Suomessa pohjautuu nelivetoon. Uusi S-Cross omaa tutun perustan, mutta on silti täysin uusi SUV.

Mallistossa S-Cross sijoittuu loogisesti Vitaran ja Acrossin väliin, kiilaten itsensä suosittuun C-segmentin katumaasturiluokkaan. Automalli on Suomeen tuotaessa aina nelivetoinen, kevythybridi ja kattavasti perusvarusteltu.
Suzuki on aina ollut merkki, johon on yhdistetty luotettavuus. S-Crossit valmistetaan Unkarin tehtailla, kuten on valmistettu merkin henkilöautoja jo reippaan 30 vuoden ajan. Silti merkki on onnistunut pitämään aidon japanilaisen auton viittaa kelvosti yllä.

S-Cross on selvästi Suzukin näköinen. Keulan ja perän yhtenäiset vaakailmeet luovat ryhtiä, eikä jyhkeä muotokieli ole sattumaa. Ilmeen kruunaavat kolmen pisteen kautta loistavat etu- sekä takavalot. Myös sivusta katsoen pokkaukset ja lokasuojien kaaret ovat kulmikkaiksi piirrettyjä.
Sisällä uusiksi on mennyt käytännössä kaikki muu paitsi ratti. Alla ollut perusmalli GL+ pitää sisällään pienemmän 7” kosketusnäytön ja GLX+ puolestaan 9-tuumaisen. Tekniseltä puolelta molemmat tukevat AndroidAuto- ja Apple Car Play -järjestelmiä.
Vaikka laatuilme on toiminnallisesti kohdallaan, niin jotain tuulahduksia takavuosilta yhä löytyy. Isolle osalle tämän kaltaista autoa hankkivalle asialla ei ole juuri merkitystä.

Tilaa S-Cross tarjoaa kelvosti. Suhteessa 40/60 kaatuvan takapenkin selkänojan kaltevuuskulmaa voi säätää ja se vaikuttaa hieman parhaimmillaan 440 litraa vetävän takakontin tilavuuteen. Etupenkkiläisillä ei ole valittamista, tilaa on joka puolelle riittämiin.
Uraisilla kevätteillä ajellessa S-Cross toimii hyvin. Maantiellä ajaminen ei rasita, vaan auto menee nätisti ilman turhaa ajamista. Itse pidän sivistyneestä käyntiäänestä, se käy kuin japanilainen kello.
Ajomoodin voi valita neljästä ajotilasta: auto, sport, snow ja lock. Ensin mainitussa veto jakaantuu etupyörille ja takapyörät vetävät vain tarvittaessa. Lock-asetuksessa voimaa on tarjolla joka pyörälle yhtä paljon aina 60 km/h nopeuteen saakka.

Suomeen tuotavien S-Crossien voimanlähteenä on aina 1,4 litran Boosterjet. Bensakoneen yhteydessä on 48 Voltin kevythybridijärjestelmä, joka antaa lisäpotkua (10 kW/50 Nm) sähkömoottorin avulla. Vaihteistona on joko 6-portainen manuaali tai automaatti. Momentinmuunnintekniikkaan perustuva automaatti toimii pehmeästi. Tämä näkyy sadalla kilometrillä kahvimukillisen verran polttoaineenkulutuksessa, manuaalin eduksi.
Varustetasojakin on saatavilla jo edellä mainitut kaksi, GL+ ja GLX+ SR. Perusvarustelu ja erot ovat pienet, käytännössä verhoilumateriaalien lisäksi kosketusnäytön koko, parempi 360 asteen pysäköintikamera ja navigaattori. Lisäksi muusta väristä kuin valkoisesta pitää pulittaa 500 eurosta ylöspäin.

Jos on varustelun ja vaihtoehtojen osalta S-Crossin hankkiminen tehty yksinkertaiseksi, ei ostopäätöstä himmennä ainakaan hinnoittelu. Tosiasia nimittäin on, että tämän kokoisia nelivetoisia autoja varsinkaan automaattivaihteistolla varustettuna ei ole liikaa tarjolla. Juuri tässä piilee S-Crossin sauma.

Jarno Laatikainen

Hinta 32 790 € (sis. autoveron), hinnat alk. 30 390 €.
Moottori 1 373 cm3, 4-syl., turboahdin.
Vaihteisto 6-portainen automaattivaihteisto
Voimansiirto Neliveto
Moottorin teho 95 kW (129hv)/5 500
Enimmäisvääntö 235 Nm (2 000 – 3 000 r/min)
Vetokyky (jarruton/jarrullinen) 600 / 1500 kg
Kiihtyvyys (0–100 km/h) 10,2 s
Huippunopeus 195 km/h
Kulutus, yhd. WLTP 7,4 l/100 km
CO2-päästöt yhd. WLTP 139 g/km

Maukas paketti pistää miettimään

|
Nissan on japanilaismerkeistä ollut innokkain sähköautojen kehittäjä. Uusi Ariya lyö isoa kiilaa sähköautomarkkinoille. JARNO LAATIKAINEN Vanhan viisauden mukaan auto ostetaan tunteella. Hevosvoimat ja takakontin ...

SM-kisat tähdittävät kesäkautta

|
Motoparkin puitteet sopivat järjestäjien mielestä erinomaisesti yleisöystävällisen rallisprintin seuraamiseen.   JARNO LAATIKAINEN Autourheilupiireissä on yleisesti tiedossa mikkeliläisten osaaminen SM-rallien järjestäjänä. Viime keväänä ensimmäistä kertaa ...

Perheyrityksen arvot eivät muutu

|
Sota-aikana perustetun autoliikkeen nykyisyyteen peilautuu mielenkiintoisia yksityiskohtia. JARNO LAATIKAINEN Toukokuun alussa 80 vuotta täyttänyt Jyväskylän Autotarvike omistaa Mikkelissä ja Savonlinnassa toimivan Savilahden Auto Oy:n. ...

Miten biokaasun käy?

|
Biokaasusta ei ole tullut Mikkelille kultakaivosta, mutta omavaraisuus on uudessa nousussa. PETRI P. PENTIKÄINEN Kun energiatekniikan tutkija Mika Laihanen näytti Mikkelin tiedepäivillä kaaviota Suomen ...

Rengaspaineet mieluummin yli kuin alle

|
Ajoturvallisuutta ja renkaiden pitkäikäisyyttä voi parantaa toimenpiteellä, johon kuluu vain muutama minuutti – lisäämällä ilmaa renkaisiin. Talviaikaan rengaspainetta tarvitaan enemmän kuin kesällä, samoin kuorman ...

Maukas paketti pistää miettimään

|
Nissan on japanilaismerkeistä ollut innokkain sähköautojen kehittäjä. Uusi Ariya lyö isoa kiilaa sähköautomarkkinoille. JARNO LAATIKAINEN Vanhan viisauden mukaan auto ostetaan tunteella. Hevosvoimat ja takakontin ...

Harvinaiseen joukkoon

|
Tila-autot olivat in, kunnes tulivat katumaasturit. Volkswagen näki tilaihmeissä jälleen markkinaraon ja pisti Multivanin uusiksi. Aiempi Multivan perustui hyötyajoneuvona tutumman Transporterin pohjalle. Uusi Multivan ...

Ex-pikkuauto uuteen kuosiin

|
Uusi Fabia repii luokkarajoja ja tarjoaa isompien autojen ominaisuuksia, merkille ominaisia fiksuja oivalluksia unohtamatta. Škodan perinteisimmistä malleista Fabia edustaa pienempää päätä. Se on ollut ...

Kynnyksetön sähköauto

|
Sähköautoihin liitetään usein futuristisia mielikuvia. BMW purkaa tämän myytin tuoreella iX3-mallilla. Baijerin ylpeys BMW on valmistanut sähköautoja jo kahdeksan vuoden ajan. Pienehkön i3-mallin ohella ...

Tehty käteen käypäiseksi

|
Suomen myydyimpiin automerkkeihin kuuluvan Skodan ensimmäinen varsinainen täyssähköauto on tasapainoinen pakkaus. Tšekkimerkin ensimmäinen sähköauto, piskuinen Citigo, palvelee parhaiten yksin tai kaksin liikkuvia kaupunkimaisessa ympäristössä. ...