New Holland toi markkinoille biokaasutraktorin

4.5.2022 Auto & Kone
Biokaasuversion pääsäiliö sijaitsee samassa paikassa kuin diesel-mallin polttoainetankki. Kuvan traktorissa on keulalle kiinteästi asennettu lisäsäiliö.

Ensimmäinen pelkästään biokaasukäyttöinen traktori on saapunut Suomeen.

Biokaasulla käyvä traktori on etukäteen herättänyt kiinnostusta sekä biokaasulaitosten kehittäjien että maanviljelijöiden keskuudessa.
Myös kuntasektori ja kiinteistönhuolto ovat erittäin kiinnostuneita saamaan traktorit mukaan kaasuajoneuvojen verkostoon ajoneuvojen hiilijalanjäljen vähentämiseksi.

Biokaasua käyttävällä New Holland T6.180 traktorilla saavutetaan sama suorituskyky kuin dieselmoottorin avulla. Valmistaja kertoo tehon olevan sama 180 hv, vääntömomentti 740 Nm ja luotettavuuden vertailukelpoista. Käyttökustannusten ilmoitetaan olevan jopa 30 % alhaisemmat ja öljyn hinnan nopean nousun seurauksena ero kasvanee entisestään biokaasutraktorin eduksi.
Lisäksi huomionarvoista käytännössä on se, että kun SCR-katalysaattoreita, hiukkassuodattimia ja Adblue-järjestelmiä ei ole, niin ei ole myöskään niihin liittyviä ylläpito- ja korjauskuluja. Päästöt ovat alhaisemmat ja hiukkaspäästöjä ei käytännössä ole lainkaan.

T6.180-biokaasutraktori pitää sisällään aivan uuden 6,7 litran NEF-moottorin, joka on kehitetty erityisesti maatalouden sovelluksiin. Sen valmistaja FPT Industrial on CNH Industrialin moottorimerkki, jolla on jo yli 20 vuoden ja 50 000 kaasumoottorin kokemus biokaasuun perustuvasta teknologiasta.
Moottori on teholtaan ja kooltaan sama kuin dieselversiossa. Suurin ero löytyy sylinterinkannesta, jossa on sytytystulpat suuttimien tilalla. Myös rakenteissa on eroja, jotta moottorin lämpötilan nousu liian korkeaksi voidaan estää.

Biokaasun pääsäiliö on sijoitettu samaan paikkaan kuin tavallisen T6-mallin dieseltankki. Pikatankkauksella tankit täyttyvät muutamassa minuutissa. Vakiona koneessa on säiliöitä molemmilla puolilla runkoa, yhteensä 190 litraa. Lisävarusteena on saatavana kiinteästi traktorin eteen asennettava 270 litran lisäsäiliö. Yhteensä säiliötilavuutta on siis saatavana 460 litraa.
Muita lisävarusteita, kuten keskiventtiileitä, on saatavana traktoriin normaaliin tapaan. Etukuormaimen käytölle keulan lisäsäiliö aiheuttaa rajoituksia.

Viljelijät voivat kasvattaa energiakasveja tai hyödyntää maatalousjätettä biokaasun tuottamiseen ja käyttää biokaasutraktoria kestävästi tuotetulla polttoaineella saavuttaen lähes nollatason hiilidioksidipäästöt. Lihakarjatilat ja maidontuottajat voivat edistää positiivista sykliä entisestään tuottamalla biometaania lannasta, mikä vähentää hiilidioksidia ympäristöstä ja johtaa jopa negatiiviseen hiilijalanjälkeen.
Viljelijät voivat myös käyttää biohajoamisen sivutuotteita luonnollisina lannoitteina pelloillaan, mikä sulkee lopullisesti kiertotalouden ketjun. Valtiovalta on hiljattain suunnannut 300 miljoonan euron avustuspaketin maatalouspuolelle, josta leijonanosa suunnataan tiettävästi biokaasutuotannon edistämiseen.

Biokaasutraktorin tekniikkaa

– Vastaavan dieseltraktorin teho ja vääntöominaisuudet
– Max. teho 1800 r/min – 159/180 hv
– Max. vääntö 1500 r/min – 650/740 Nm
– Vääntömomentin nousu 36/40 %
– Alhaiset päästöt ja pieni hiilijalanjälki
– Hiukkaspäästöt 99 %, hiilidioksidipäästöt 10 % ja kokonaispäästöt 80 % alhaisemmat kuin vastaavassa dieselissä
– Ei tarvita SCR-katalysaattoria ja hiukkassuodattimia

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0