Kun koneeseen tulee vika, silloin on kiire

|

Jukka Kuuva (oik.) tekee tarvittaessa itsekin asennuksia. Hallissa pistäytymässä on toimitusjohtaja Ismo Koponen.

Forest Huolto on myös iso varaosien toimittaja.

Ensi vuonna 20 vuotta Mikkelissä toiminut Forest Huolto lähtee keikalle vaikka maastoon, jotta metsäkone tai maansiirtokone saadaan käyttökuntoon.
Nykyisin tyypillisimmät harmit liittyvät koneen elektroniikan kaapelointiin ja antureihin. Menneinä vuosina yleiset hydrauliikan viat ovat vähentyneet, Mikkelin yksiköstä vastaava Jukka Kuuva kertoo.
– Jos mahdollista, koneissa olevia vikakoodeja voidaan katsoa myös etänä ja varustautua sitten sen mukaan. Ensimmäisenä vikahälytykset tulevat koneen kuljettajalle.
Metsä- ja maansiirtokoneet ovat kallisarvoisia, eikä niitä voi seisottaa pitkiä aikoja.
– Emme ole palokunta, mutta kun soitto tulee, silloin lähdetään. Kaikki asentajamme ovat erikoistuneet konekorjauksiin, Kuuva sanoo.
Metsäkeikat ovat viime vuosina vähentyneet, kun koneet ovat kehittyneet, ja ennakoiva huolto vähentää yllätyksiä. Urakoitsijoilla on omat kuljetusautot, ja yleensä koneet tuodaan yrityksen halliin huoltoon tai korjaukseen.

Forest Huolto toimii Mikkelin lisäksi Nastolassa. Sillä on merkkiedustuksia, mutta niiden lisäksi palvellaan tarvittaessa kaikenmerkkisten koneiden käyttäjiä. Painopiste on koneissa, vaikka traktoreitakin on huollettu. Siihen on jäljellä osaamista, koska yritys vastasi aiemmin Hankkijan huolloista.
Varaosatoimitukset ovat melko suuri osa yrityksen toimintaa. Osat järjestyvät parhaimmillaan seuraavaksi aamuksi toiselle puolelle maata. Samalla voidaan palvella paikallisia asiakkaita nopeasti. Kun kone tulee korjaukseen, osat löytyvät omasta hyllystä.
– Henkilöautopuolella asiakas jo olettaa, ettei korjaamolla ole varaosia. Meillä osavarasto on melko suuri, koska asiakkaat tarvitsevat nopeaa palvelua, yrityksen toimitusjohtaja Ismo Koponen vertaa.
Metsätalouden hakkuubuumit näkyvät selvästi Forest Huollon tilauskirjoissa. Parhaillaan on vilkas aika, kesällä on hiljaisempaa. Ruuhkahuiput ovat pitemmällä ajalla tasaantuneet.
– Hakkuut ovat nykyään melko ympärivuotisia, kun puuvarastot ovat pienempiä ja puuta lastataan jopa suoraan hakkuupaikalta rekkaan. Koneiden pitää toimia koko ajan, Kuuva kuvailee.

Mikkelin yksikössä työskentelee Kuuvan lisäksi kolme vakinaista asentajaa ja yksi tilapäinen asentaja. Osaavia koneasentajia on vaikea löytää. Alalle on tarjolla vähän koulutusta, eikä niihin ole paljon hakijoita. Alan vaatimukset ovat kovat, eikä pelkkä kiinnostus tekniikkaan tee metsäkoneasentajaa.
– Nykyään ei enää riitä, että on vähän roplannut traktoreita. Työnantajan pitääkin olla valmis kouluttamaan myös itse, toimitusjohtaja Ismo Koponen sanoo.
Forest Huolto on kuitenkin onnistunut saamaan osaavan henkilökunnan. Yrityksen edustamalla John Deerellä on myös tarjota päteviä verkkokoulutuksia.
– Tämä on rankka laji, ja työtä tehdään monenlaisissa asennoissa. Tekniikka ja sen kehitys ovat kiehtoneet minua koko ikäni. Jotain tässä on, Jukka Kuuva sanoo.

Petri P.Pentikäinen

Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot ovat arvaamattomia

|
Akkupalot ovat harvinaisia, mutta vaarallisia ja If toteutti tätä havainnollistaakseen palotestin. Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot eivät ole onneksi vielä kovin tavallisia, selviää Ifin tilastoista. Sähköpyörien ...

New Holland toi markkinoille biokaasutraktorin

|
Ensimmäinen pelkästään biokaasukäyttöinen traktori on saapunut Suomeen. Biokaasulla käyvä traktori on etukäteen herättänyt kiinnostusta sekä biokaasulaitosten kehittäjien että maanviljelijöiden keskuudessa. Myös kuntasektori ja kiinteistönhuolto ...

Konekauppa uskoo tulevaan, vaikka haasteita riittää

|
Koronakurimuksen jälkeen putken päässä on valoa, mutta maatalouden kannattavuusongelmat heijastuvat myös konekauppaan. Ammattilaiset tarvitsevat traktoreita ja työkoneitaan, oli suhdanne tai olosuhde mikä tahansa. Lumia ...

Perheyritykset tekivät maakauppoja

|
Pieksämäentien ja viitostien risteys saa uuden tulokkaan Ajanvaunu Oy:stä. Etukone Oy:n tontti laajentuu nykyisillä sijallaan. Kesäkuun aikana Pekka Piispan ja Veijo Karjalaisen omistamat yritykset ...

Konekaupan vilkkain aika on käsillä

|
Poikkeusvuosi on tarjonnut haasteita, mutta päivittäiseen tarpeeseen nojautuvat maatalous ja koneurakointi toimivat entiseen tapaan. Varsinkin uusista traktoreista ja koneista tehtävät kaupat solmitaan valtaosin loppuvuodesta. ...