Hapanta vai emäksistä?

|

Yleispuhdistusaineet toimivat ylläpitosiivouksessa. Keittiössä rasvatahrat on hyvä poistaa emäksisillä pesuaineilla. Kuva: martat.fi

Pintojen puhdistamisessa on omat niksinsä. Kysyimme marttojen asiantuntijalta vinkkejä kodin siivoukseen.

Siivoustyylejä on luultavasti yhtä monta kuin on siivoajaa. Muutamat perusasiat on kuitenkin hyvä muistaa. Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsänen muistuttaa säännöllisen siivoamisen olevan avainasemassa.
– Jos pitää huolta yleispuhtaudesta, niin silloin esimerkiksi kalkkijäämiä ei pääse niin herkästi kertymään. Keittiössä tahrat tulisi poistaa heti.
Keittiön yleispuhdistukseen sopivat tiskiaineet tai yleispuhdistusaineet. Jos haluaa eroon, esimerkiksi rasvatahroista, kannattaa käyttää emäksisiä puhdistusaineita.
– Pesuainepulloissa kyllä lukee onko aine emäksinen vai hapan. Kylpyhuoneen ja wc-tilojen puhdistukseen kannattaa käyttää happamia puhdistusaineita, Räsänen opastaa.

Mikäli käyttää happamia puhdistusaineita pestävä pinta tulee aina kastella ennen pesua.
– Hapan pesuaine voi muutoin vaurioittaa pintoja. Happamien pesuaineiden kanssa täytyy aina myös olla tarkkana annostelumäärän kanssa, Räsänen kertoo.
Hapan pesuaine tulisi aina myös neutralisoida emäksisellä pesuaineella.
– Jos haluaa käyttää ekologisia luonnollisia tuotteita, niin esimerkiksi piimä, etikka ja suolattu sitruunan puolikas toimivat hyvin.
Piimä jätetään kostutetulle pinnalle ja annetaan vaikuttaa. Tämän jälkeen se huuhdellaan pois.
– Jos ei pidä piimän hajusta, niin pinnan voi vielä pestä emäksisellä pesuaineella.

Käsiteltäessä happamia ja emäksisiä pesuaineita on hyvä muistaa käsineiden käyttö. Tämä suojaa käsiä niin puhdistusaineilta kuin myös pintojen bakteereilta.
– Jos kodissa on sairastunut henkilö, niin silloin pintoja voi puhdistaa desinfioivilla puhdistusaineilla. Ei kuitenkaan kannata käyttää niitä aina. Jos kaikki perheen jäsenet ovat terveitä yleispuhdistusaineet riittävät vallan mainiosti, Räsänen kertoo.
Käsipyyhkeet on hyvä vaihtaa viikoittain ja jokaisella taloudessa asuvalla tulee olla oma käsipyyhe.
– Siivousvälineet on hyvä puhdistaa aina siivouksen jälkeen, jotta seuraavalla kerralla aloittaa siivouksen puhtailla tuotteilla. Tämä herkästi unohtuu, mutta on tärkeä seikka, Räsänen muistuttaa.

 

Nämä asiat helpottavat siivousta

• Laita ulko-oven eteen kunnon kynnysmatto.
• Jätä jalkineet eteiseen.
• Pane tavarat omille paikoilleen. Järjestys säilyy näin paremmin.
• Älä anna turhan tavaran kertyä kaappeihin ja pöydille.
• Vie vanhat sanomalehdet ja mainokset mahdollisimman pian paperinkeräykseen, pullot kauppaan ja lasipurkit lasinkeräykseen.
• Kiinnitä huopapalat kalusteiden jalkojen alle. Lattiaan ei tule naarmuja ja huonekaluja on helppo siirrellä.
• Älä tupakoi sisällä.
• Poista tahrat mahdollisimman pian.
• Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti.
• Hanki kunnon siivousvälineet ja -aineet.
• Ole joustava, hyväksy ajoittainen pölyisyys ja epäjärjestys.
Lähde: Martat

Parvekelasituksen edut ovat myös taloudelliset

|
Lasituksella saadaan selvää säätöä myös energiassa. Parveke- ja terassilasitukset alkoivat lisääntyä 90-luvulla. Silloin niiden hyötyjä perusteltiin lähinnä asumismukavuuden lisääntymisellä, mikä on tutuin parannus tänäkin ...

Valmista tuli!

|
Parasta remontissa oli päästä itse osallistumaan suunnitteluun. Syys- ja lokakuun numeroissa kerroimme Mikkelin keskustassa sijaitsevan kaksion kokonaisvaltaisesta remontista. Valmista on tullut ja onnellinen omistaja ...

Onnistuminen lähtee raaka-aineista

|
Ammattilaisen keittiö on kompakti. Ammattilaisten keittiössä on tärkeää, että asiat ovat loogisessa järjestyksessä sekä käden ulottuvilla. Salin puolelle kiire ei saa näkyä, vaan lautasille ...

Palosuojakoteloiden käyttö on nousussa

|
Kun koronakevät hiljensi kysyntää, Mikkelistä käsin toimivassa Suomen LVI-Kotelo Oy:ssä syvennyttiin kuuntelemaan asiakkaiden toiveita ja kehitettiin uuden sukupolven palosuojakotelo. Suomen LVI-Kotelo Oy on perustettu ...

”Yllätyksiä tulee varmasti vastaan”

|
Konkareiden opissa nuoret saisivat tärkeitä tietoja vanhojen rakennusten korjaamisesta. Yrittäjänä toimiva Jorma Muukkonen viimeistelee keskustassa sijaitsevan kaksion pintoja. Hän kertoo tämän kaltaisten kohteiden olevan ...