Maalämpöjärjestelmät lisääntyvät hitaasti mutta varmasti

|

Vanha lämpökattila, Kuvat: Aki Purhonen

Valtionavustus pisti maltillisesti pökköä pesään lämmitysmuotojen muutoksiin.

 

Lämpökaivoja on porattu jo 1990-luvulta lähtien, mutta viime vuosina porakaivoyrittäjillä on riittänyt töitä entistä enemmän. Syyskuun alusta lähtien kotitalouksilla on ollut mahdollisuus saada valtionavustusta siirtyessään perinteisistä fossiilisista lämmitysmuodoista muihin vaihtoehtoihin. Esimerkiksi ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen siirtyessä öljylämmityksestä tai suorasta sähkölämmityksestä maalämpöön, voi tukea saada jopa 4 000 euroa.

 

Ristiinan Porakaivo Oy on porannut lämpökaivoja ja tehnyt lämmitysjärjestelmien saneerauksia jo useiden vuosien ajan.

– Päätuotteemme on edelleen vesikaivo, vesipumput ja kaikki mikä kuuluu kaivon ja vesihanan väliin, kertoo vuodesta 2003 yrittäjänä toiminut Aki Purhonen.

– Kuitenkin viime vuosina olemme poranneet myös monia lämpökaivoja joko uudiskohteisiin tai vanhaa saneeraten. Jos vuodessa tehdään 100 porausta, 20–30 on lämpökaivoja.

 

Saneerattaessa lämmitysjärjestelmää hinta muodostuu pitkälti siitä, mikä edellinen lämmitysjärjestelmä on ollut.

– Jos käytössä on ollut vesikiertoinen öljylämmitys, vaihdetaan lämmityskattilat, porataan kaivo ja vedetään putket kaivosta kattilahuoneeseen, kertoo Purhonen.

– Jos taas käytössä on ollut suora sähkölämmitys, joudutaan taloon asentamaan lämpöpatterit ja vetämään putkia. Tämä tuo operaatiolle väistämättä lisää hintaa.

 

Maalämpökaivon syvyys riippuu kiinteistön koosta ja energiatarpeesta.

Lämpökaivon syvyys lasketaan etukäteen näitä tietoja hyväksikäyttäen. Nyrkkisääntönä kaivon syvyydelle voisi pitää metri per asuinkiinteistön neliömetri.

– Olemme uusineet kalustoamme ja nykyisillä laitteilla pääsemme poraamaan jopa 300 metrin syvyyteen. Laitemyyjän mukaan meillä on käytössä Suomen ensimmäinen ja ainoa uusilla päästönormeilla oleva kone.

Lisäksi Ristiinan Porakaivolla on myös uusi, varusteltu, huoltopuolen auto.

Uusi maalämpöpumppu asennettuna.

Lämpösaneerauksen kestosta liikkuu monenlaista tietoa. Purhosen korviin on tullut kuulopuheita siitä että saneeraus kestäisi jopa puoli vuotta, mutta todellisuudessa siihen menee vain päiviä.

– Kohteesta riippuen aikaa menee tuollaiset 1-4 päivää eli kämppä ei joudu kauaa olemaan kylmillään. Monesti asiakkaalla on mietittynä myös jokin vaihtoehtoinen lämmityskeino siksi ajaksi.

 

 

 

Lupa-asiat kuntoon ennen rakentamista

Pieksämäkeläinen Kaivonporauspalvelu M. Korhonen tekee sekä vesi- että lämpökaivoporauksia jo 32 vuoden kokemuksella.

– Pääasiassa poraamme vesikaivoja, mutta 2000-luvun alusta myös lämpökaivojen poraukset ovat lisääntyneet. Tänä syksynä kiinnostusta on varmasti lisännyt valtiontuki, kertoo yrittäjä Martti Korhonen.

Prosessin kestoon vaikuttaa monta tekijää.

– Parhaimmillaan valmista voi tulla parissa päivässä, mutta kaikki riippuu kohteesta. Korhonen huomauttaa vanhassa rakennuksessa energiankulutuksen olevan lähes aina suurempaa kuin uudisrakennuksessa, vaikka neliöitä olisikin saman verran.

KPL

Lupa-asiat kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa ennen käytännön töitä. Rakennuksen lämmitysjärjestelmän muutos maalämpöön edellyttää aina toimenpidelupaa.

Alkuun kannattaa selvittää oman kunnan rakennusvalvonnasta, onko maalämpöjärjestelmän rakentaminen kiinteistölle ylipäätään mahdollista.

– Rakentaminen voi vaatia rakennus- tai toimenpideluvan tai vesilain mukaisen luvan, jos liikutaan pohjavesialueella tai sen välittömässä läheisyydessä. Sijainnista riippuen joskus rakentamiseen tarvitaan molemmat, Korhonen tietää kokemuksesta.

Takavalot päälle

|
Moni autoilija ei tiedosta ajavansa takavalot pimeinä huomiovaloja käyttäessään. Jotta auto havaitaan ajoissa takaa lähestyttäessä, on tärkeää huolehtia, että myös sen perässä on riittävästi ...

Aura-auton kohdalla ei kannata höntyillä

|
Lumipeitteen myötä myös aura-autot ovat saapuneet teille. Aura-auton on usein ajettava huomattavan keskellä tietä, jotta tien keskiosan lumivalli tulee auratuksi. Kohtaamisissa on kiinnitettävä huomiota ...

Tukevasti varusteltu perhetöpseli

|
Lataushybridit tulevat ryminällä. Seat lataa kisaan kovat varusteet ja älykkään tekniikan. Reilu vuosi sitten Seat sai ison kohun aikaan myydessään täyssähköisen Mii Electric –mallin ...

Joulueurot käytetään paikallisesti

|
Joulumieli on pienistä asioista kiinni. Joulusesonkina moni kivijalkayrittäjä tekee vuoden parhaan tuloksen. Koronapandemia on asettanut uusia haasteita sekä kauppiaille että kuluttajille. Kauppa kuitenkin käy ...

Mikkelin ainoa EP

|
Jenni Kososelle myönnettiin arvonimi, joiden haltijoita löytyy Suomesta nyt 49 kappaletta.   Federation of European Photographers FEP on myöntänyt KuvaMatin yrittäjä Jenni Kososelle kansainvälisen ...